Vekrakos
Spartorama | Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο

Spartorama 25/07/2017 Εκτύπωση Άνθρωποι!
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο
Την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017, ώρα 21:30, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό
Οδός Εμπόρων

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Σπάρτης «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2017»  θα δώσει μια μοναδική συναυλία στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο, την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017, ώρα 21:30, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 

  • Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813 - 1883):  Εισαγωγή από την όπερα «Τανχόιζερ»
  • Δ. Μηνακάκης (1951 - ):  Συμφωνικό Ποίημα: «Οι γειτονιές του κόσμου»

Είναι μία εκδήλωση του Δήμου Σπάρτης σε συνδιοργάνωση με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα. 

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μερικά  αριστουργήματα της μουσικής σκηνής ταξιδεύοντας με  τον R. Wagner, L. Brouwer και τον Δημήτρη Μηνακάκη. 

Τα έργα θα παρουσιαστούν, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη (Μαέστρος).

Μαζί με την ορχήστρα θα εμφανιστούν οι Σολίστ:

1.    Κιθάρα: Ηλίας Μαστοράκης

  • R. Wangner, “Τανχώυζερ” Εισαγωγή
  • L. Brouwer, Κοντσέρτο «Ελεγειακό για Κιθάρα και Ορχήστρα, Tranquillo, Interlude, Finale

2.    Soprano: Λυδία Ζερβάνου, Mezzo Soprano: Σοφία Καπετανάκου, Baritono: Αρκάδιος Ρακόπουλος

  • Δημήτρης Μηνακάκης «Οι γειτονιές του κόσμου», Ποίηση Γ. Ρίτσος

  • Βραδιάζει νωρίς
  • Όνειρο
  • Βασισμένη πολιτεία
  • Να λείπεις
  • Θυμούνται οι γειτονιές
  • Πολλά χέρια
  • Ο άνεμος
  • Οι γειτονιές θυμούνται
  • Δοξασμένη Πολιτεία
  • Ποιος είπε πως δεν αγαπήσαμε τη ζωή
  • Σφυρίζει ο άνεμος
  • Είναι μεγάλος τούτος ο άνεμος 

«O Ταΰγετος και σιωπή», ποίηση Ν. Βρεττάκος

 

Λυδία Ζερβάνου (Soprano)

Γεννήθηκε στην Αθήνα και από μικρή ηλικία σπούδασε πιάνο και βιολοντσέλο. Ξεκίνησε τραγούδι με τον Γιώργο Ζερβάνο και συνεχίζει μέχρι σήμερα με την Μάρθα Αράπη. Έχει αποφοιτήσει με διακρίσεις από το Crane School of Music at SUNY Potsdam, USA, το Ωδείο Κλασσικής & Σύγχρονης Μουσικής και το Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες. Υπήρξε υπότροφος του  Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (2007-10) και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση (2011-12). Ως βιολοντσελίστα συνεργάστηκε με πολυάριθμα επαγγελματικά σύνολα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο τραγούδι έχει συμπράξει επανειλλημένα ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους και πρώτες εκτελέσεις έργων με το Crane School of Music Opera Ensemble, τις Όπερες των Ζητιάνων, τη Neukollner Oper, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Μέγαρο Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, την Alltagsoper-Berlin, και την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. Έχει παρουσιάσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Ελβετία και στην Αμερική. Είναι η συγγραφέας του πρώτου βιβλίου πάνω στην προφορά της ελληνικής γλώσσας και στο ελληνικό κλασικό φωνητικό ρεπερτόριο για ξένους ερμηνευτές Singing in Greek: A Guide to Greek Lyric Diction & Vocal Repertoire (Rowman & Littlefield, ©2015).

 

Σοφία Καπετανάκου (Mezzo Soprano)

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μονωδία με υποτροφία στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας,με τη Μαρια Θωμά, ΄ όπου αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί και Α΄ Βραβείο.Συνέχισε στην Αθήνα με την Δέσποινα Καλαφάτη.

Παρακολούθησε σεμινάρια ερμηνείας στην Ιταλία, Αυστρία και Γερμανία, με την Ks Olivejra Miljakovic, την Regine Crespin, την Julia Hamari και τον Φραγκίσκο Βουτσίνο.  Τον Ιούλιο του 2000 εγκαταστάθηκε στο Μόναχο, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της με τον διεθνούς φήμης Ks Josef Metternich και στη συνέχεια με τη καθηγήτρια της  Ακαδημίας του Μονάχου, Marilyn Schmiege.?

Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, του Δήμου Αθηναίων, την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Καμεράτα, τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου, τους Σολίστ της Πάτρας (Saulius Sondeckis), τη Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας, το Διεθνές Θρησκευτικό Φεστιβάλ της Πάτμου, την Όπερα Δωματίου Αθηνών,αλλά και το Φεστιβάλ Αθηνών.

Στην Εθνική Λυρική Σκηνή, πρωτοεμφανίστηκε το 1997, ως μέλος του πρώτου Όπερα Στούντιο στην "Όπερα του Ζητιάνου", σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη.Εμφανίστηκε έκτοτε επί σειρά ετών σε παραγωγές της όπως La Cenerentola,Mahagonny,Madama Butterfly,Orfee aux enfers,Carmen,Hansel and Gretel, Εύθυμη Χήρα, Τραβιάτα κ.ά).?

Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ρόλους όπως Dorabella, Sesto, Romeo, Suzuki, Carmen, Charlotte, τους περισσότερους εκ των οποίων έχει ερμηνεύσει στη σκηνή.

Έχει ηχογραφήσει για το  Γ΄ πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Στο Μόναχο,εμφανίστηκε σε σημαντικές αίθουσες(Gasteig Black Box,Kleiner Konzertsaal,Lenbachhaus),τραγουδώντας σε πολυάριθμα ρεσιτάλ ενώ συνεργάστηκε τακτικά με ορχήστρες όπως η Daimler-Chrysler Orchester Munchen, οι Hassler Consort και η Munster Orchester Ingolstadt. Συνεργάστηκε επίσης με την όπερα της Pasinger Fabrik,το Freies Landes Theater Bayern και το Internationales Festival auf Gut Immling,σε ορατόρια,,παραγωγές όπερας και σύγχρονης μουσικής.?

Από το 2005 δραστηριοποείται στην διδασκαλία Μονωδίας στα Δημοτικά Ωδεία Αργυρούπολης και Αμαρουσίου, στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, και επί του παρόντος, στο Εθνικό και Ελληνικό Ωδείο. Είναι υπεύθυνη καθηγήτρια Μονωδίας του διεθνούς Στούντιο Όπερας OperaLab που εδρεύει στο Αμβούργο.

Έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ του σωματείου των Μονωδών της ΕΛΣ και είναι πρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών Μελοδράματος-Οπερέτας.

 

Αρκάδιος Ρακόπουλος (Baritono)

Ο Αρκάδιος Ρακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Mελέτησε αρχικά κλασσικό τραγούδι με την Ε.Τσακίρη (Ωδείο Μουσική Σπουδή) και τη Δ.Καλαφάτη (Ωδείο Αθηνών). Απέκτησε δίπλωμα με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο στο ωδείο Ατενέουμ με καθηγήτρια τη Μαρίνα Κρίλοβιτς. Μελετά ανώτερα θεωρητικά και αποκτά πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας στο ωδείο Δημήτρης Μητρόπουλος, με καθηγητή τον συνθέτη και συγγραφέα Ανδρέα Καρμπόνε. Μέσα στην πορεία του έχει συναντήσει σημαντικούς καλλιτέχνες και μαθήτευσε δίπλα στους Ρενάτο Μπρουζόν, Ζοζέ Βαν Νταμ, Κ.Πασχάλη, Β.Νικολαίδη, Β.Χατζησίμο, Χέλμουτ Ρίλινγκ. Έχει ερμνηνεύσει ρόλους όπως Φίγκαρο, Παπαγκένο, Ντον Τζοβάννι, Κόμης (Γάμοι του Φίγκαρο), Φάλκε, Νταντίνι, Τζ.Ζερμόν, Σεΐχης (Κουρσάρος Βέρντι), Ζμιρνώφ (Η Αρκούδα, Γουόλτον), Σίλβιο, Εσκαμίγιο, Ορέστης (Ιφιγένεια εν Ταύροις), Genio del΄anello (Αλαντίν, Νίνο Ρότα). ΄Εχει τραγουδήσει  στα Κάρμινα Μπουράνα, σε ορατόρια των Περκολέζι, Σ.Σάνς, αλλά και ανατρεπτικά έργα όπως τη διασκευή «Γιά σου Αΐντα» ή τον ρόλο του “Πολυτάλαντου” στον Ορφέα στον Άδη. Θα συνεργαστεί με τη Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο, την ΕΡΤ και άλλους οργανισμούς όπως την Όπερα του Νόυκελν στο Βερολίνο.

 

Ηλίας Μαστοράκης (Σολίστ)

Ο Ηλίας Μαστοράκης είναι αριστούχος μαθητής της Α΄ Λυκείου του Ελληνογαλλικού Σχολείου  «Ευγένιος Ντελακρουά». Ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη με καθηγητή το Βασίλειο Μαστοράκη και πήρε το Δίπλωμά του με Άριστα και Α Βραβείο σε ηλικία 14 ετών. Απέσπασε το Α΄ Βραβείο στον 36ο Πανελλήνιο και Παγκύπριο διαγωνισμό Κιθάρας «Φίλωνας» που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του «Ωδείου Αθηνών». Ερμηνείες του έχουν μεταδοθεί από την Ελληνική Τηλεόραση.

Παράλληλα με τη μουσική, τρέφει μεγάλη αγάπη στον αθλητισμό. Το 2013 έλαβε το 1ο DAN από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καράτε. Έχει κατακτήσει δύο Πανελλήνια Πρωταθλήματα και έχει  κληθεί στην Εθνική Ελλάδος Παίδων στο συγκεκριμένο άθλημα.

 

Γιώργος Αραβίδης (Μαέστρος)

Ο Γιώργος Αραβίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965.Σπούδασε Πιάνο (Δίπλωμα Σολίστ) και Aνώτερα Θεωρητικά (Αρμονία-Αντίστιξη-Φούγκα) στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με «Άριστα Παμψηφεί και Διάκριση».  Αμέσως μετά συνέχισε με σπουδές Διεύθυνσης Ορχήστρας στην Εcole Normale Superieure de Musique de Paris στη Γαλλία στη τάξη του Καθηγητή-Μαέστρου Dominique Ruits,απ’ όπου αποφοίτησε με «Πρώτη Διάκριση». 

Στο εξωτερικό έχει διευθύνει την Συμφωνική Ορχήστρα Βόρειας Ουγγαρίας, την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και την Ιταλική Ορχήστρα «Giovanni Partenopea”. Στην Ελλάδα διηύθυνε για πρώτη φορά σε ηλικία 26 ετών την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Από τότε μέχρι σήμερα έχει διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, την Ορχήστρα Δωματίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηνών, τα ην Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου κ.ά.  Έχει ηχογραφήσει για το Γ΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και έχει συνεργαστεί σε παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο Ηρώδειο. 

Συνεργάζεται μόνιμα με την Εθνική Λυρική Σκηνή από το 1995 μέχρι σήμερα. Τέλος από το 2003 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ελληνικού Ωδείου.


Οδός Εμπόρων