Vekrakos
Spartorama | Δεν υποχωρεί η διμέτωπη πυρκαγιά στη Μάνη

Δεν υποχωρεί η διμέτωπη πυρκαγιά στη Μάνη

Πηγή 03/07/2017 Εκτύπωση Άνθρωποι!
Δεν υποχωρεί η διμέτωπη πυρκαγιά στη Μάνη
Οι κύριες εστίες βρίσκονται στα χωριά Κότρωνας και Παρασυρός. Εστίες φωτιάς καίνε και σε Χρυσοπηγή και Σκουτάρι
Οδός Εμπόρων

Πύρινη λαίλαπα στη Μάνη, όπου από χθες δύο φωτιές κατακαίνε ό,τι βρουν στο πέρασμά τους. Οι κύριες εστίες βρίσκονται στα χωριά Κότρωνας και Παρασυρός. Στην πρώτη επιχειρούν οκτώ οχήματα με 30 πυροσβέστες και 32 άτομα του πεζοπόρου τμήματος, ενώ στη δεύτερη στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 24 οχήματα με 50 πυροσβέστες και 20 άτομα του πεζοπόρου τμήματος. Από αέρος συνδράμουν δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη. 

Η φωτιά προήλθε από αναζωπύρωση πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει το πρωί του Σαββάτου στον Πύρριχο Λακωνίας και είχε χαρακτηριστεί ως «ακίνδυνη», καθώς έκαιγε χαμηλή βλάστηση και σε πετρώδες έδαφος. Ωστόσο, η φωτιά πέρασε στην περιοχή Χιμάρα και το μεσημέρι της Κυριακής αναζωπυρώθηκε και κινήθηκε στον Κότρωνα, όπου έκαψε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Αντίθετα πολλά σπίτια «γλύτωσαν», καθώς είναι πετρόχτιστα. 

Νωρίτερα χθες έγινε γνωστό πως το Λιμενικό με καΐκια και άλλα πλωτά μέσα προχώρησε στην απομάκρυνση κατοίκων του χωριού Κότρωνας. Ωστόσο, επίσημη εντολή δεν έχει δοθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα σκάφη ιδιωτών έχουν ήδη φύγει από την περιοχή, απομακρύνοντας κατοίκους και παραθεριστές. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάηκε το αυτοκίνητο του δημάρχου Ανατολικής Μάνης Πέτρου Ανδρεάκου, ενώ επιχειρούσε να προσεγγίσει τον Κότρωνα. Ο ίδιος με τη βοήθεια των πυροσβεστών εγκατέλειψε έγκαιρα το όχημά του, το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες. 

Όσον αφορά στις ζημιές από τις φωτιές, η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ακόμα δεν έχουμε ακριβή εικόνα για την περιοχή του Κότρωνα», αλλά «στο Σκουτάρι έχει ήδη καεί ένα σπίτι». 

Η αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι έως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα δεν υπήρχαν αναφορές για τραυματισμούς, ενώ πρόσθεσε πως «κάηκε από τη φωτιά το αυτοκίνητο του δημάρχου Ανατολικής Μάνης, Πέτρου Ανδρεάκου». 

Η πυρκαγιά στην ανατολική Μάνη ήταν τόσο μεγάλη, που φαινόταν από τα Κύθηρα.


Οδός Εμπόρων