Vekrakos
Spartorama | Πολιτιστικά Αγνάντια Πάρνωνα 2017

Πολιτιστικά Αγνάντια Πάρνωνα 2017

Spartorama 29/06/2017 Εκτύπωση Άνθρωποι!
Πολιτιστικά Αγνάντια Πάρνωνα 2017
Θέμα τους: «Ο διαχρονικός Καβάφης και το ερέθισμα στην Τέχνη»
Οδός Εμπόρων

Πολιτιστικά Αγνάντια Πάρνωνα 2017

Για τέταρτη χρονιά πραγματοποιούνται στα Τσίντζινα τα Πολιτιστικά Αγνάντια Πάρνωνα, το Σάββατο 8 Ιουλίου 2017, στις 7:30 μ.μ. στον ξενώνα Πρυτανείο.

Θέμα τους «Ο διαχρονικός Καβάφης και το ερέθισμα στην Τέχνη» με αφορμή τα βιβλία της Έρσης Σωτηροπούλου «Τι μένει από τη νύχτα» και «Μπορείς;»

Στη συζήτηση συμβάλλουν η συγγραφέας των βιβλίων, ο ποιητής και βιβλιογράφος, Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο αναπληρωτής καθηγητής μετάφρασης νέων ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα (Ισπανία), Βιθέντε Φερνάντες Γκονζάλες. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του και θα χαιρετήσει ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός, με τον οποίο είχαν εγκαινιαστεί τα Πολιτιστικά Αγνάντια το 2014.

Ο Καβάφης αποτελεί ξεχωριστή μορφή για την ελληνική και την παγκόσμια λογοτεχνία, διαχρονικό αντικείμενο φιλολογικής μελέτης, αφετηρία και έμπνευση νέας λογοτεχνικής δημιουργίας. Η Έρση Σωτηροπούλου στο βραβευμένο μυθιστόρημά της "Τι μένει από τη νύχτα" επιχειρεί να διεισδύσει στο μυαλό και την ψυχή του νεαρού Καβάφη, σε μια μεταβατική στιγμή της ποιητικής του πορείας, ενώ στο πρόσφατο "Μπορείς;" το θέμα του Καβάφη απασχολεί την ηρωίδα-συγγραφέα κατά τη διάρκεια της δημιουργικής της παραγωγής.

Η Έρση Σωτηροπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1953 και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία και πολιτιστική ανθρωπολογία στη Φλωρεντία και εργάστηκε ως μορφωτική σύμβουλος στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη. Έχει γράψει ποιήματα, νουβέλες και μυθιστορήματα. Το βιβλίο της "Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές", τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2000 και με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού "Διαβάζω". Τιμήθηκε με το Βραβείο "Μεσόγειος" (Prix Mediterranee Etranger 2017) για το βιβλίο της "Τι μένει από τη νύχτα" (γαλλικός τίτλος "Ce qui reste de la nuit", εκδ. Stock, μετάφραση Gilles Decorvet). Έργα της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά και σουηδικά.

Μαζί με τη συγγραφέα, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, εμβριθής μελετητής ο ίδιος του Καβάφη και ο Βιθέντε Φερνάντες Γκονζάλες, μεταφραστής του Καβάφη στα ισπανικά, αλλά και του βιβλίου της Σωτηροπούλου, θα προσφέρουν στη συζήτηση τη δική τους οπτική για την ποιητική του αλεξανδρινού και την παγκόσμια ακτινοβολία του.

Τα Πολιτιστικά Αγνάντια Πάρνωνα διοργανώνονται από τον πολιτιστικό-εξωραϊστικό σύλλογο «Τα Τσίντζινα» στις αρχές Ιουλίου, φιλοδοξώντας να αποτελούν σταθερά έναν πόλο έλξης για κοινό με λογοτεχνικό ενδιαφέρον στα Τσίντζινα. Την εκδήλωση φιλοξενεί ο ξενώνας Πρυτανείο και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης.

Διοργάνωση: Σύλλογος «Τα Τσίντζινα»

Πολιτιστικά Αγνάντια Πάρνωνα

Σάββατο 8 Ιουλίου 2017, ώρα 7:30 μ.μ.

Ξενώνας Πρυτανείο Τσίντζινα (τηλ: 27310 96276)


Οδός Εμπόρων