Vekrakos
Spartorama | Εορταστική Εβδομάδα Υακυνθίων (19-25 Ιουνίου), από τον Απόστολο Πιερρή

Εορταστική Εβδομάδα Υακυνθίων (19-25 Ιουνίου), από τον Απόστολο Πιερρή

Spartorama 17/06/2017 Εκτύπωση Απόστολος Πιερρής Εκδηλώσεις
Εορταστική Εβδομάδα Υακυνθίων (19-25 Ιουνίου), από τον Απόστολο Πιερρή
Ανάβαση στην κορυφή του Ταυγέτου, ομιλία - συζήτηση, αρχαιοελληνικό Συμπόσιο, εκδρομή στο Ταίναρο
Οδός Εμπόρων

ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΑ

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Η εβδομάδα 19-25 Ιουνίου είναι αφιερωμένη Δωριστί στην αρχαία Λακεδαίμονα και τα Υακίνθιά της.

Τετάρτη 21

Στις 7.24 το πρωί συμβαίνουν οι θερινές Τροπές του Ήλιου. Η ανατολή γίνεται μια περίπου ώρα νωρίτερα, στις 6.10. Ο Ήλιος ανατέλλει στις 59ο , το βορειότερο σημείο που φθάνει, στους Υπερβορείους.

Θα ανέβουμε στην κορυφή του Ταΰγετου, Ταλετόν, στο όρος και την κορυφή του Ήλιου, για να δούμε και βιώσουμε την ανατολή στο θερινό Ηλιοστάσιο.

Θα συζητήσουμε επί τόπου για την Ηλιακή διάσταση από την Χθονιότητα μέχρι την Ολύμπια τάξη, με ανάλυση της Ορφικής παραμέτρου (Πάπυρος του Δερβενιού). Και για την επίμονη Ηλιολατρεία, μέχρι τέλους του αρχαίου Κόσμου (Σύριος Θεός, Ηλιουπόλεις, Macrobius).

Ήλιος – Φάνης – Απόλλων

Παρασκευή 23

Σε μια τελευταία συνάντηση του φετινού Κύκλου των ομιλιών, θα δώσω πρώτον μια αποτίμηση των συμπερασμάτων του Κύκλου, σαν προετοιμασία επίσης για τον επόμενο της νέας περιόδου.

Ήδη στην αρχαιότητα είχε δημιουργηθεί μια Σπαρτιατική μυθολογία (υμνητική ή καταδικαστική κατά περίπτωση). Η ρίζα αυτής της συναισθηματικής προσέγγισης (που έχει αναχθεί από υπερβολή σε reductio ad absurdum στα πλαίσια της νωτερικότητας) είναι οι πολλές ιδιαιτερότητες της Σπάρτης που δεν υποτάσσονται ούτε εντάσσονται σε προκατασκευασμένα ή κοινά, αλλότρια πάντως προς την Σπάρτη πρότυπα και καλούπια. Η Σπάρτη αποτελεί όλως διόλου ειδική περίπτωση, και μόνο ως τέτοια μπορεί να ερμηνευθεί και κατανοηθεί. Γι αυτό άλλωστε συνιστά και την καθαρή και αυθεντική πεμπτουσία του Δωρισμού και Ελληνισμού.

Κατά δεύτερον λοιπόν θα αναλύσω μερικές από αυτές τις ιδιαιτερότητες, για να ερμηνεύσω το νόημά των.

Και τρίτον θα έχουμε ώρα για μια συζήτηση πάνω κυρίως στα δυο προαναφερθέντα ζητήματα.

Η εκδήλωση θα γίνει και αυτή στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σπάρτης στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Σπάρτης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σάββατο 24

Νέα σελήνη στις 5.30 το πρωί. Νουμηνία του Υακινθίου Μηνός.

Θα πραγματοποιήσουμε Αρχαιοελληνικό Συμπόσιο με αρχαίες συνταγές και ως έγγιστα αρχαίο τρόπο για να εορτάσουμε τα Υακίνθια. Τα εδέσματα θα έχουν κανόνα την Υακίνθια «κοπίδα», για την οποία αναφέρω τα σχετικά στην μελέτη μου περί των Υακινθίων. Τα θέματα της συζήτησής μας θα είναι συμποτικά.

Το μενού θα τυπωθεί και διανεμηθεί.

Το συμπόσιο θα γίνει στην ταβέρνα του Σκρέκα, στα Πικουλιάνικα. Θα αρχίσουμε στις 9.30.

Κυριακή 25

Επίσκεψη χωρογνωσίας και αρχαιογνωσίας στο Ταίναρο.

Ο Ταΰγετος ήταν αφιερωμένος στον Ήλιο. Και τα κοπάδια του Ήλιου έβοσκαν στο Ταίναρο κατά τον Ομηρικό Ύμνο στον Απόλλωνα. Κατ’ αντίδοση, ο Ποσειδών παρεχώρησε τους Δελφούς στον Απόλωνα και παρέλαβε το Ταίναρον αντ’ αυτών.

Ο Ποσειδών όμως είναι ο μεγάλος θεός της Πελασγικής Πελοποννήσου. Και επί πλέον πως εναρμονίζεται με αυτά τα δεδομένα η Είσοδος στον Άδη παρά το Ταίναρον.

Θα ασχοληθούμε με τα θρησκειολογικά του τόπου εξιχνιάζοντας πάντα την προηγούμενη της καθόδου πολιτισμική διαστρωμάτωση και την σημασία της εισαχθείσας από τους Δωριείς Απολλώνιας λατρείας.

Θα μελετήσουμε τα αρχαιολογικά κατάλοιπα του Ακρωτηρίου και το σπήλαιο του Άδη.

Θα γευματίσουμε στο Πόρτο Κάγια.

Και βέβαια οι ορεγόμενοι θα λουσθούμε το πέλαγος εις έμπνευση και ηδονή.

(Αν οικονομήσουμε άτυπα χρόνο, θα επισκεφθούμε τα αρχαιολογικά κατάλοιπα στο Νύφι, όπου τα Άγιλα και το «άγιον ιερόν της Δήμητρος»).

Αναχώρηση από Σπάρτη στις 11.15 το πρωί.

Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στις ειδικές εκδηλώσεις (ανάβαση στο Ταλετόν, αρχαιοελληνικό Συμπόσιο, εκδρομή στο Ταίναρο) ας επικοινωνήσουν μαζί μου στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο "pierrisapost@hotmail.com" με μήνυμα.


Οδός Εμπόρων