Vekrakos
Spartorama | «Πρότυπο έργο» της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το Άλσος Γουδέ

«Πρότυπο έργο» της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το Άλσος Γουδέ

Spartorama 25/05/2017 Εκτύπωση Άνθρωποι!
«Πρότυπο έργο» της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το Άλσος Γουδέ
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Σπάρτης συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 31 Μαΐου ολοήμερες εκδηλώσεις στο Άλσος, με κορύφωση των εκδηλώσεων την 20:00
Οδός Εμπόρων

Η Επιτροπή Περιφερειών Ευρώπης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέδειξαν ως «πρότυπο έργο» της Περιφέρειας Πελοποννήσου το Άλσος «Αθανάσιος Παναγιώτου Γουδές».

Για το σκοπό αυτό η Επιτροπή Περιφερειών Ευρώπης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Σπάρτης συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 31 Μαΐου ολοήμερες εκδηλώσεις στο Άλσος, με κορύφωση των εκδηλώσεων την 20:00.

Το έργο αυτό δεν θα είχε την σημερινή του κατάληξη εάν ο αείμνηστος δωρητής Νικόλαος Γουδές δεν είχε δωρίσει στον Δήμο το ακίνητό του και οι τότε εκπρόσωποί του Ιωάννης Γούτος και ο αείμνηστος Αθανάσιος Γουδές δεν είχαν συνεργαστεί για την επέκταση του χρόνου ολοκλήρωσης της δωρεάς για τέσσερα ακόμη χρόνια.

Είναι βέβαιο ότι το θαυμάσιο αυτό αποτέλεσμα δεν θα υπήρχε εάν η μελέτη δεν είχε εκπονηθεί από τη συμπατριώτισσά μας αρχιτέκτονα Βενετία Σταυροπιερράκου.

Όλοι οι ανάδοχοι (κατασκευαστές και προμηθευτές) κατά τη διάρκεια των εργασιών, είχαν εντυπωσιαστεί  από τη λεπτομερή και εξαιρετική μελέτη.

Την ευχαριστώ για άλλη μια φορά για αυτό που οραματίστηκε, σχεδίασε και υλοποιήσαμε. 

Το έργο αξιοποίησης της δωρεάς Ν. Γουδέ, αφού εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων και στον άξονα προτεραιότητας «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Πελοποννήσου», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Μάρτιο του 2012 και οι εργασίες κατασκευής του ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2013.

Με την ολοκλήρωσή του έργου, δημιουργήθηκε για τους δημότες αλλά και για τους επισκέπτες  της πόλης, ένας χώρος ήπιων δραστηριοτήτων - αθλητικών, εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών-, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Είναι εμφανές στον επισκέπτη του Πάρκου, ότι το σύνολο των παρεμβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί, έχουν ενταχθεί ομαλά στο φυσικό περιβάλλον, αφήνοντας το πράσινο να κυριαρχεί. Οι περιβαλλοντικοί στόχοι της μελέτης του έργου, επέβαλλαν τη χρήση ήπιων τεχνολογιών, εναρμονισμένων με την αισθητική και τις ανάγκες του χώρου. Η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση των ρύπων ήταν ζητούμενα του έργου, αντίστοιχης μάλιστα βαρύτητας με την συνολική αισθητική και λειτουργική αντιμετώπιση του Πάρκου.

Δίκτυο μονοπατιών για πεζοπόρους, δρομείς και ποδηλάτες, τεχνητή λίμνη με σιντριβάνια που μετατρέπεται σε "θεατράκι", πιστοποιημένες παιδικές χαρές για μικρά και μεγάλα παιδιά και υπερσύγχρονο υπαίθριο γυμναστήριο για τους γονείς τους,  πίστα skate για τους λάτρεις του αθλήματος, μαρμάρινες υποδομές για σκάκι και επιτραπέζια αντισφαίριση, αλλά και εκτεταμένοι χώροι πρασίνου, αποτελούν μέρος των υποδομών που είναι διαθέσιμες  στους επισκέπτες του Πάρκου Γουδέ.

Θεωρούμε ότι με την κατασκευή του Πάρκου, επιτελέστηκαν στο έπακρο τόσο η επιθυμία του δωρητή, όσο και ο στόχος του Δήμου, που ήταν η διάθεση στους πολίτες ενός χώρου άθλησης και ψυχαγωγίας, αναψυχής και παιχνιδιού, που συμβάλλει στην ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού της πόλης μας, προάγοντας την επικοινωνία και την κοινωνική συναναστροφή των πολιτών, σε μια οργανωμένη περιοχή ελεύθερης χρήσης.  

Υπηρεσιακά στελέχη που εργάστηκαν άοκνα για την κατασκευή του έργου και στους οποίους οφείλονται ευχαριστίες για την καθοριστική και πέραν των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, συμβολή, στην υλοποίηση του Πάρκου Γουδέ είναι:

Από τη διευθύνουσα το έργο Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σπάρτης:

  • Μπεζεριάνος Νικόλαος (Διευθυντής Τεχνικής Υπηρεσίας)
  • Βερούτης Θεόδωρος (Γενικός επιβλέπων, πλην εργασιών Η/Μ και Πρασίνου)
  • Βαρζακάκος Κωνσταντίνος (επιβλέπων των Ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών)
  • Αναστασιάδης Μιχάλης (επιβλέπων των εργασιών Πρασίνου)
  • Νικολέτος Σταύρος (επιβλέπων των εργασιών Πρασίνου)
  • Πατσιλίβας Σπύρος («επιβλέπων» προμήθειας οργάνων και εξοπλισμού) 

Από την ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου:

            Οι Λάκωνες εργαζόμενοι στη Διαχειριστική Αρχή

  • Σπυριδάκος Γιάννης (υπεύθυνος του έργου και καθημερινός αρωγό μας στην υλοποίηση του έργου)
  • Κούτρης Παναγιώτης (αρωγός στις διαδικασίες ένταξης και υλοποίησης του έργου)
  • Ντουβή Κατερίνα (αρωγός στις διαδικασίες ένταξης και υλοποίησης του έργου) 

Από την (τότε) Ε΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

  • Σουχλέρης Λεωνίδας και
  • Καλομοίρη Ουρανία,

για την εξαίρετη συνεργασία, κατά την κατασκευή του έργου και κατά την ανασκαφή που έγινε, σε χώρους του Πάρκου. 

Καθώς και ο ανάδοχος του έργου κ. Μενέλαος Ζώης.


------


Διαβάστε την ομιλία του τότε Δημάρχου Σπάρτης Σταύρου Αργειτάκου στα εγκαίνια του πάρκου


«Επιτρέψτε μου να σας εξομολογηθώ πως η σημερινή μέρα είναι τόσο για μένα, όσο και τους συνεργάτες μου στον Δήμο Σπάρτης, πολύ σημαντική.

Σήμερα έχω την ιδιαίτερη τιμή να παραδίδω στους συμπολίτες μας μαζί με τους εκπροσώπους της οικογενείας του αειμνήστου δωρητή Νικολάου Γουδέ, ένα από τα σημαντικότερα έργα: αυτό εδώ το Άλσος.

Έναν χώρο δουλεμένο με πολύ μεράκι και πολλή αγάπη. Στηριγμένο πάνω στο  όραμα για μια πιο ανθρώπινη πόλη και δουλεμένο από τον μόχθο και την αμέριστη προσπάθεια όλων μας.

Πρώτιστα, στηριγμένο πάνω στη Δωρεά του -αλήστου μνήμης- Νικολάου Γουδέ.

Το έργο αυτό δεν θα είχε πάρει σάρκα και οστά, εάν η πολύ μεγάλης αξίας αυτή έκταση δεν είχε δωρηθεί στον Δήμο μας από τον αείμνηστο Νικόλαο Γουδέ και το όραμά του, για την αξιοποίησή της, υπέρ της πόλεως δεν είχε σθεναρά υποστηριχθεί από σύσσωμη την οικογένειά του.

Εκφράζω βαθιά την  ευγνωμοσύνη μου προς όλη αυτή την οικογένεια. Και από καρδιάς ευχαριστίες εκ μέρους όλου του Δήμου.

Κι ίσως ούτε αυτά να αρκούν προς ανθρώπους σαν αυτούς.

Προς ανθρώπους που προτίμησαν να θέσουν το συμφέρον της πόλης τους υψηλότερα από το προσωπικό τους και το δημόσιο όφελος πάνω από το ατομικό τους.

Και θα πω και τούτο:

Το Άλσος αυτό, αγαπητοί συμπολίτες, δεν φέρει το όνομα του δωρητή του, του Νικολάου Γουδέ. Ονομάζεται Άλσος «Αθανασίου Γουδέ». Αθανάσιος ήταν ο πατέρας του δωρητή.

Η επιλογή να ονομαστεί έτσι ανήκει στον ίδιο τον δωρητή. Προτίμησε ο Νικόλαος ο χώρος αυτός να φέρει το όνομα του πατέρα του και όχι το δικό του. Αντιλαμβάνεσθε ίσως το ήθος και τις προσωπικές αξίες του ανθρώπου αυτού.

Και αντιλαμβάνεσθε επίσης πόσο μάταιο είναι να κατορθώσω να αποδώσω με λόγια το μέγεθος του μεγαλείου της ψυχής του ανθρώπου αυτού. Η εκτίμησή μου προς το πρόσωπό του βαθύτατη και απροσμέτρητη.

Φίλες και φίλοι,

Αναφέρθηκα προηγουμένως στην υλοποίηση ενός οράματος. Επιτρέψτε μου να πω  δυο κουβέντες γι’ αυτό.

Γνωρίζετε όλοι ότι η ζωή μας αστικοποιείται όλο και περισσότερο. Ότι το φυσικό μας περιβάλλον όλο και υποβαθμίζεται.

Συνηθίσαμε, όταν μιλάμε για αξιοποίηση των δημοσίων χώρων, να εννοούμε την οικονομική τους εκμετάλλευση και μόνο. Συνηθίσαμε να βλέπουμε την ομορφιά της πόλης μας ως πηγή ευμάρειας και όχι ευημερίας. Συνηθίσαμε να απομακρύνουμε τους πολίτες από τους δημόσιους χώρους, να περιφράσσουμε τους δημόσιους χώρους, να τους αποξενώνουμε και να τους αλλοτριώνουμε.

Όμως, για την οικογένεια Γουδέ και για μας όλους, σε πείσμα των καιρών, αξιοποίηση σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Σημαίνει την παρουσία όλων σας, το παιχνίδι των παιδιών σας, τη βόλτα των συνοδών τους, το συναπάντημα των φίλων.

Οι πραγματικοί πόροι για μας είναι η ποιότητα ζωής των ανθρώπων μας. Η ποιότητα ζωής όλων μας.

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Το ξεκίνημα και η ολοκλήρωση του έργου σηματοδοτούν και δυο άλλα στοιχεία:

1) Ότι η μόνη ιδεολογία, οι μόνες αρχές και αξίες που πρέπει να ισχύουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το καλό των συμπολιτών μας και του τόπου και ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ο κατεξοχήν χώρος της συνεννόησης, της συναίνεσης και της σύνθεσης.

Όταν υπήρξε εμπλοκή στην δωρεά και υπήρξε κίνδυνος απώλειας από τον τότε Δήμο Σπαρτιατών, ακριβώς στο πλαίσιο αυτών των αρχων κινηθήκαμε. Πήραμε πρωτοβουλία και σε συνεργασία με την τότε πλειοψηφία πετύχαμε παράταση τεσσάρων ετών για την ολοκλήρωση του έργου, με την προϋπόθεση να ολοκληρωθεί η μελέτη την 31η Δεκεμβρίου 2010.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τότε οι εκπρόσωποι του Δωρητή : ο αείμνηστος Αθανάσιος Γουδές και ο ιατρός Ιωάννης Γούτος. Τους ευχαριστώ διότι μας εμπιστεύθηκαν. Είμαι βέβαιος ότι ο Θανάσης σήμερα θα χαίρεται μαζί μας.

Συμφωνήσαμε για την μελετήτρια, την συμπατριώτισσά μας Βενετία Σταυροπιερράκου, την οποία ευχαριστώ θερμά για το αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα.

Συμφωνήσαμε για τη διαδικασία εκπόνησης της μελέτης με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους κατά  70 τοις εκατό και μείωση σημαντική του χρόνου. Συνέπεια το Άλσος να παραδοθεί στους συμπολίτες μας και στα παιδιά μας, κατά 17 μήνες νωρίτερα.

2) Η άριστη συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα, τους περιφερειακούς συμβούλους και την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και ιδιαιτέρως τον προϊστάμενο κ. Αναστάσιο Σκούρα και τον συμπατριώτη μας κ. Παναγιώτη Κούτρη.

Ευχαριστώ πολύ όλους τους συνεργάτες μου και τους εργαζομένους στο Δήμο Σπάρτης, που αφοσιώθηκαν σε αυτήν την προσδοκία και στο έργο αυτό.

Οι ικανότητες και η πίστη τους στο κοινό μας όραμα είναι ο πραγματικός θεμέλιος λίθος αυτού του έργου.

Επίσης ευχαριστώ θερμά την ανάδοχο εταιρεία «ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΑΤΕ» και τον εργολάβο κ. Μενέλαο Ζώη.

Είναι όμως δίκαιο να γίνω συγκεκριμένος για τους υπηρεσιακούς παράγοντες:

1) Τον προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Νίκο Μπεζεριάνο

2) Τον κ. Κώστα Βαρζακάκο, τον κ. Θεόδωρο Βερούτη, τους επιβλέποντες το έργο, τον κ. Μιχάλη Αναστασιάδη. Αγάπησαν το Άλσος, δούλευαν εκτός ωραρίου, απόγευμα, Σάββατο, Κυριακή. Αργότερα προστέθηκε και ο κ. Δημοσθένης Τσαπάρας.

Αν αγαπήσουμε όλοι το Άλσος όπως οι ανωτέρω κατά το ?, απ’ ότι αυτοί, τότε μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι θα λειτουργήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τους επιχειρηματίες χορηγούς της πόλεώς μας καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας. Ιδιαιτέρως όμως θερμά ευχαριστώ την Γεωργία και τον Δημήτρη Καλοειδή που κάλυψαν σχεδόν όλο το κόστος των εγκαινίων. Απέδειξαν για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον και την αγάπη τους για τον τόπο τους. Και πάλι τους ευχαριστώ.

Ευχαριστώ όλους εσάς που παρευρίσκεσθε εδώ σήμερα. Αισιοδοξώ ότι ο χώρος αυτός θα συντροφεύει την καθημερινότητά σας και θα αγαπηθεί από όλους σας».













  



Οδός Εμπόρων