Vekrakos
Spartorama | Ενδέκατο σεμινάριο Ιστορικοφιλοσοφικού Λόγου από τον Απόστολο Πιερρή, την Παρασκευή 21 Απριλίου

Ενδέκατο σεμινάριο Ιστορικοφιλοσοφικού Λόγου από τον Απόστολο Πιερρή, την Παρασκευή 21 Απριλίου

Spartorama 20/04/2017 Εκτύπωση Απόστολος Πιερρής
Ενδέκατο σεμινάριο Ιστορικοφιλοσοφικού Λόγου από τον Απόστολο Πιερρή, την Παρασκευή 21 Απριλίου
Στις 8:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Σπάρτης (ισόγειο Βιβλιοθήκης)
Οδός Εμπόρων

Το Σεμινάριο της Σπάρτης

Κύκλος: Η Σπάρτη και η Δωρική Ουσία του Ελληνισμού

Αυτήν την Παρασκευή 21 Απριλίου θα αναλύσω περισσότερο την έννοια της Μορφής που ευρίσκεται στον πυρήνα του Ελληνισμού ως αξονικού φαινομένου της παγκόσμιας ιστορίας.

Μελετήσαμε στην προηγούμενη συνάντησή μας την ανάδυση της μορφής στα Σπαρτιατικά ορειχάλκινα αγαλματίδια της Ολυμπίας γύρο στο 700 π.Χ. Τώρα πρόκειται ένα ακόμη πιο φιλόδοξο εγχείρημα: να φανεί ο Σπαρτιατικός ρόλος στην γένεση της μνημειακής πλαστικής μισό περίπου αιώνα αργότερα.

Θα αναπτύξω αναλυτικά το θέμα με την συνοδεία προβολής σχετικού οπτικού υλικού. Εδώ εστιάζεται και η θεματική που δηλώνει ο προανηγγελμένος τίτλος του σεμιναρίου μας:

Σπάρτη και η Γένεση της Μνημειακής Πλαστικής:

Ο Κούρος της Φιγαλείας.

Δωρικός Ρυθμός Γλυπτικής και Αρχαϊκές «Σχολές».

Αλλά εμπεδώνοντας την θεωρητική αρχή του (κλασσικού) Ελληνικού τρόπου, την συναλληλένδεση όλων των μερών της πραγματικότητας σε ένα συνεχές πεδίο συνεχόμενο υπό μια ενοποιό αρχή (αφού το παν του Φαίνεσθαι είναι προβολικές όψεις του ενός Είναι), θα ασχοληθώ, σχεδόν μεθοδολογικά, κατά την αμέθοδο μέθοδο του κλασσικού, και με την σχέση Μορφής και Αλήθειας.

Τι σημαίνει η ανάδυση της (κλασσικής Ελληνικής) Μορφής στην πολιτική συγκρότηση της κοινωνίας (Μεγάλη Ρήτρα Λυκούργου), στον Σπαρτιατικό τρόπο βίου, στην ποίηση και μουσική και χορό (Λυρικό Μέλος), στην αναπαραστατική τέχνη (ορειχάλκινα ειδώλια και μνημειακή πλαστική) – για την έννοια και έρευνα της Αλήθειας. Ποια με άλλα λόγια είναι η σχέση του Καλού προς το Αληθές. Με κλασσικώτερο τρόπο ειπωμένο, το πρόβλημα που θα συνεξετάσω με το θεμελιώδες της γένεσης και πρώτης ακμής της μνημειακής πλαστικής, είναι το ζήτημα των μεταφυσικών θεμελίων της τέχνης ή αλλιώς και αντιστρόφως των αισθητικών θεμελίων της πραγματικότητας.

Η εκδήλωση θα γίνει αυτήν την Παρασκευή λίγο αργότερα στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σπάρτης στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Σπάρτης. Πριν πραγματοποιείται μια άλλη εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι συναντήσεις λαμβάνουν χώρα κάθε δεύτερη Παρασκευή και ο όλος Κύκλος είναι αφιερωμένος στην Σπάρτη του Ταΰγετου και του Ευρώτα.


Επίσκεψη Χωρογνωσίας

Καθιερώθηκε να συνεχίζουμε τις παρουσιάσεις του θεμελιώδους άξονα των αναζητήσεών μας τις Παρασκευές με επί τόπου αναλύσεις ειδικώτερων θεμάτων και όψεων της γενική θεματικής μας τις Κυριακές.

Αυτήν λοιπόν την Κυριακή θα ξαναπιάσουμε το νήμα εκεί που το αφήσαμε στην προηγούμενη συνάντησή μας: στο Ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνα. Στις 10 το πρωί συναντιόμαστε εκεί ώστε να επισκοπήσουμε τα αρχαιολογικά δεδομένα. Θα αναπτύξω περισσότερο την ανάλυση που έκανα συμπληρώνοντάς την με άλλα στοιχεία.

Εν συνεχεία θα δούμε ζωντανά την περιήγηση του Παυσανία (ΙΙΙ, 20, 1-7) κατά την διαδρομή που έκανε στην περιοχή συνδυάζοντάς την αφ’ ενός προς τα Ομηρικά και αφ’ ετέρου προς αρχαιολογικά ευρήματα. Στόχος μια πρώτη απόπειρα ταυτοποίησης Φάριδος, Βρυσεών, Ιερού Δήμητρος Ελευσινίας, Λαπιθαίου, Αρτέμιδος Δερείας.

Θα τελειώσουμε, αν υπάρχει χρόνος, με ανάλυση της ιδιαιτερότητας και σημασίας των Λακεδαιμόνιων Χαρίτων στο ιερό τους κατά την αρχή της Αμυκλαίδος οδού στην άκρη της Κυνόσουρας επί του παραπόταμου Τίασα (ρέμα της Μαγούλας) παρά τον Άγιο Νικόλαο.


ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ

Το Σάββατο, 6 Μαΐου, θα οργανωθεί εκδήλωση στη Σκάλα όπου θα μιλήσω με θέμα:

… Έλος τ’ έφαλον πτολίεθρον

Λέλεγες, Αχαιοί και Δωριείς στις εκβολές του Ευρώτα


Δείτε το υποστηρικτικό κείμενο ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΒΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΙΟΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ, ΛΑΚΕΔΑΙΜΩΝ ΕΟΡΤΑΖΟΥΣΑ ΙΙ, Γυμνοπαιδιαί εδώ

 

Δείτε παρακάτω την ομιλία από την 10η συνάντηση της Παρασκευής 7 Απριλίου 2017


Οδός Εμπόρων