Vekrakos
Spartorama | Ομιλία του δόκτορα Νικήτα Αλιπράντη με θέμα «Η Ελληνική Ταυτότητα και Σύγχρονοι Προβληματισμοί»

Ομιλία του δόκτορα Νικήτα Αλιπράντη με θέμα «Η Ελληνική Ταυτότητα και Σύγχρονοι Προβληματισμοί»

Spartorama 04/04/2017 Εκτύπωση Εκδηλώσεις
Ομιλία του δόκτορα Νικήτα Αλιπράντη με θέμα «Η Ελληνική Ταυτότητα και Σύγχρονοι Προβληματισμοί»
Την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017, στην Πνευματική Εστία Σπάρτης
Οδός Εμπόρων

Ο ομότιμος Καθηγητής Δόκτωρ Νικήτας Δ. Αλιπράντης θα μιλήσει με θέμα με θέμα «Η Ελληνική Ταυτότητα και Σύγχρονοι Προβληματισμοί», στην Πνευματική Εστία Σπάρτης (Χαμαρέτου και Λυκούργου 82) την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017 και ώρα 7.00 μ.μ


Ποιος είναι ο Νικήτας Αλιπράντης

  • Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Στρασβούργου
  • Πρώην Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
  • Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών 

Γλώσσες: Γαλλικά, Γερμανικά, Αγγλικά, Ιταλικά

Ο ομ. Καθηγητής Δρ. Νικήτας Δ. Αλιπράντης φοίτησε στο τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1958-1963) και εν συνεχεία στο τμήμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ίδιου Πανεπιστημίου (1963-1966).

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Ανωτέρων Ευρωπαϊκών Σπουδών του Στρασβούργου (1968) και στη συνέχεια (1967-1970) στα Πανεπιστήμια της Κολωνίας και της Τυβίγγης  με, αντίστοιχα, γαλλική και γερμανική υποτροφία και ειδίκευση στην Κοινωνιολογία και Θεωρία του Δικαίου και στο εργασιακό-κοινωνικό Δίκαιο (συγκριτικό, ευρωπαϊκό).

Είναι αριστούχος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, στο οποίο το 1988 εξελέγη τακτικός καθηγητής. Από το 2000 είναι ομότιμος καθηγητής του ίδιου Πανεπιστημίου. Παραμένει όμως μέλος του Εργαστηρίου Κοινωνικού Δικαίου και εξακολουθεί να διευθύνει διδακτορικές διατριβές. Εξελέγη το 1982 καθηγητής και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο οποίο δίδαξε Εργασιακό Δίκαιο (Ελληνικό και Διεθνές), Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλειας και Κοινωνιολογία του Δικαίου.

Με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε, το 1992, στο Παν/μιο αυτό, το Εργαστήριο Συγκριτικού και Ευρωπαϊκού Εργασιακού Δικαίου, το οποίο οργάνωσε μέχρι την αφυπηρέτησή του επτά ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια σε θέματα εργασιακών σχέσεων και κοινωνιολογίας των κοινωνικών δικαιωμάτων (ενδεικτικά αναφέρονται: ‘Η φυγή από το εργατικό δίκαιο’, ‘Ο φόβος των εργαζομένων και το εργατικό δίκαιο’, ‘Ανταγωνιστικότητα και κοινωνικό δίκαιο’, ‘Τα κοινωνικά δικαιώματα στα ευρωπαϊκά και διεθνή κείμενα’). Για την προσφορά στο χώρο της επιστήμης και της παιδείας, του έχει απονεμηθεί γαλλική ακαδημαϊκή τιμητική διάκριση, όπως και από την Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών.

Από το 1996 μέχρι το 2008 ήταν ανεξάρτητος εμπειρογνώμων, μέλος (αντιπρόεδρος 2001-2006) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με την ιδιότητα αυτή έχει μετάσχει σε πολλές αποστολές ελέγχου, προώθησης και ευαισθητοποίησης των κοινωνικών δικαιωμάτων σε διάφορες χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ως ανεξάρτητος εμπειρογνώμων έχει επίσης μετάσχει σε ερευνητικές επιτροπές και αποστολές (Πεκίνο) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και έχει συγγράψει ερευνητικές εκθέσεις για την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και την Ε.Ε. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και πέραν αυτής (Μαρόκο, Καμερούν, Μπενίν, Κονγκό, Νιγηρία, Χονγκ-Κονγκ κ.ά.) έχει κάνει εισηγήσεις σε πολυάριθμα διεθνή συνέδρια και σεμινάρια σχετικά με τα ανθρώπινα και κυρίως τα κοινωνικά δικαιώματα και έχει δώσει σειρά διαλέξεων με ανάλογο περιεχόμενο.

Το 2011 εκλέχθηκε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το 2014 το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου εξέδωσε τιμητικό τόμο (824 σελίδων) με τίτλο ‘Le travail humain au Carrefour du Droit et de la Sociologie. Hommage au Professeur Nikitas Aliprantis’, Presses Universitaires de Strasbourg (με συμβολές από τις διάφορες ηπείρους). Έχει συγγράψει πλήθος μελετών σχετικών με την κλιμακωτή δομή του δικαίου, την κοινωνιολογική εξέταση των εξελίξεων στον χώρο των συλλογικών διαπραγματεύσεων στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, την εμπειρική έρευνα του φαινομένου της κατ΄ οίκον εργασίας και του βαθμού προστασίας αυτής και γενικότερα τη θεωρητική κοινωνιολογία και τη θεωρία του δικαίου. Έχει επίσης συγγράψει μελέτες για τις ατομικές και συλλογικές σχέσεις εργασίας καθώς και τα ευρύτερα κοινωνικά δικαιώματα. Δημοσιεύσεις μελετών του έχουν γίνει, εκτός από τα ελληνικά, στα γαλλικά, γερμανικά, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά.


Οδός Εμπόρων