Vekrakos
Spartorama | Με σεβασμό τίμησε το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Με σεβασμό τίμησε το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Spartorama 28/03/2017 Εκτύπωση Εκδηλώσεις
Με σεβασμό τίμησε το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης την επέτειο της 25ης Μαρτίου
Η εκδήλωση κορυφώθηκε όταν κλήθηκε ο Πρωτοσύγγελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, πατέρας Γεώργιος Μπλάθρας, να τραγουδήσει τον «Γερο-Δήμο»
Οδός Εμπόρων

Με τον πρέποντα σεβασμό, τίμησε το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος» την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821. Ξεκινώντας με τον ύμνο στην Υπέρμαχο Στρατηγό και ολοκληρώνοντας τη γιορτή με τον Εθνικό μας Ύμνο, οι μαθητές και μαθήτριες προσέγγισαν τη γιορτή με σεβασμό και υπευθυνότητα και απέδειξαν ότι έχουν συνειδητοποιήσει το περιεχόμενο και τη σημασία της εθνικής μας επετείου. 

Κατά το πρώτο μέρος της γιορτής η ομάδα που υλοποιεί το πρόγραμμα «Ονομάτων επίσκεψις», με την ευκαιρία της μετονομασίας της αίθουσας του Α1 σε «Αίθουσα Διονυσίου Σολωμού», προσκάλεσε τους συμμαθητές και συμμαθήτριες σε ένα διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων με ερωτήσεις που αφορούσαν τη ζωή και το έργο του εθνικού μας ποιητή. Παράλληλα, μοιράστηκε σχετικό ερωτηματολόγιο. Το παιχνίδι έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν ευχάριστα και δημιουργικά πτυχές της ζωής και της προσωπικότητας του σπουδαίου ποιητή (Υπεύθυνος: Ιωάννης  Κονδυλόπουλος). 

Ακολούθησαν οι απαγγελίες δημοτικών τραγουδιών υπό την καθοδήγηση της κυρίας Μεταξίας Παπαποστόλου. Το τρίτο μέρος της γιορτής αφορούσε θεατρικά δρώμενα για τις ηρωϊκές μορφές του αγώνα της Εθνεγερσίας στη Λακωνία. Υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου κυρίας Κωνσταντίνας Ντανάκα, μαθητές και μαθήτριες υποδύθηκαν θρυλικές μορφές όπως ο καπετάν Ζαχαριάς, ο Παναγιώτης Κρεββαττάς, ο επίσκοπος Βρεσθένης Θεοδώρητος, αλλά και συγγενικά πρόσωπα των παραπάνω αγωνιστών. Μέσα από χαρακτηριστικούς θεατρικούς μονολόγους αναδείχθηκε η προσωπικότητα και το έργο των αγωνιστών και αγωνιστριών της Επανάστασης. 

Κατά το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης η χορωδία και ορχήστρα του σχολείου υπό την καθοδήγηση της κυρίας Παναγιώτας Παπασταθάκη απέδωσε με μοναδικό τρόπο δημοτικά τραγούδια και αποσπάσματα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» σε μελοποίηση Γιάννη Μαρκόπουλου. 

Η εκδήλωση κορυφώθηκε όταν η κα Παπαποστόλου παρακάλεσε τον Πρωτοσύγγελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, πατέρα Γεώργιο Μπλάθρα, να τραγουδήσει τον «Γερο-Δήμο». Συγκινημένος ο ιερέας απέδωσε με έξοχο τρόπο το δημοτικό τραγούδι, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους δασκάλους του, οι οποίοι του γνώρισαν τον κόσμο της λαϊκής παράδοσης. Χειροκροτούμενος θερμά από το συγκινημένο ακροατήριο,  ο ιερέας τραγούδησε στη συνέχεια και τα «Κλεφτόπουλα». 

Εκτός από τον πατέρα Γεώργιο, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κυρία Γεωργία Μυλωνάκου, λέκτωρ στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο κ. Ιωάννης Σαϊτάκης, Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο κ. Κωνσταντίνος Τζανετάκος, Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, ο κ. Δημήτριος Βαχαβιώλος, Υπεύθυνος Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, ο κ. Φώτης Κανακόπουλος, Διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Σπάρτης, η κυρία Φωτεινή Δημητρίου, συνταξιούχος συνάδελφος, το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, αλλά και πλήθος γονέων των μαθητών και μαθητριών.


Οδός Εμπόρων