Vekrakos
Spartorama | Παράταση στην υποβολή ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες

Παράταση στην υποβολή ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες

Πηγή 15/03/2017 Εκτύπωση Άνθρωποι!
Παράταση στην υποβολή ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες
«Σκοπός της παράτασης είναι να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν ανακύψει, ενώ η κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ δε σκοπεύει... να τους πολίτες παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες».
Οδός Εμπόρων

Σε τροπολογία που προβλέπει αλλαγές και παράταση στη διαδικασία των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες προχωρά η κυβέρνηση, μετά το μεγάλο κύμα αντιδράσεων που έχει σημειωθεί.

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο ΤΕΕ, εξήγησε ότι «σκοπός της παράτασης είναι να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν ανακύψει, ενώ η κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ δε σκοπεύει να βάλει τους πολίτες να ασχοληθούν με τους δασικούς χάρτες μετά το καλοκαίρι ούτε να τους παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες».

Ειδικότερα, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην έκπτωση του τέλους αντίρρησης, που έφθασε από 60 έως 70 τοις εκατό στην κατηγορία ιδιοκτησιών 5 έως 10 στρεμμάτων, και αφορά στη μεγάλη πλειονότητα -έως 70 τοις εκατό των υποβαλλόμενων ενστάσεων-, ξεκαθαρίζοντας ότι «το τέλος αντίρρησης δεν αφορά στο δημόσιο προϋπολογισμό, καθώς απευθύνεται μόνο για να καλύψει το κόστος των επιτροπών αντιρρήσεων». 

Ανταπόκριση ΟΤΑ

Σε σχέση με την εκκρεμότητα με τα όρια των οικισμών και τις οικιστικές πυκνώσεις, χαρακτήρισε ως «απογοητευτική» την ανταπόκριση των ΟΤΑ να συνεργαστούν με την ΕΚΧΑ ΑΕ και τις Δασικές Υπηρεσίες, καθώς «μόνο το 40 τοις εκατό των Δήμων είχε εισαγάγει τα σχετικά στοιχεία στο ψηφιακό υπόβαθρο».

Σε σχέση με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις που έχουν περιληφθεί συλλήβδην σε περιγράμματα αναδασωτέων εκτάσεων, ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι «πράγματι υπήρξαν τα περιγράμματα των αναδασωτέων εκτάσεων, περιγράμματα, όμως, τα οποία λεκτικά αναφέρονταν στην εξαίρεση των άλλων χρήσεων, ιδιαίτερα των αγροτικών. Ποτέ δεν πρόλαβαν τα Δασαρχεία και οι Διευθύνσεις Δασών να άρουν την αναδάσωση από τις περιοχές που είχαν άλλη, πριν από την πυρκαγιά και μετά την πυρκαγιά, χρήση και έπρεπε, έτσι και αλλιώς, να υπάρχει άρση αναδάσωσης».

Όπως έκανε γνωστό, «εκδόθηκε εγκύκλιος που προβλέπει την άρση της αναδάσωσης σε αυτές τις αγροτικές εκτάσεις», προσθέτοντας ότι «θα χρειαστεί και η νομοθετική κάλυψη της εγκυκλίου, πράγμα που είναι προγραμματισμένο να γίνει άμεσα».

Επίσης, για τα σφάλματα στους δασικούς χάρτες ή τη μη εισαγωγή των πράξεων της διοίκησης, είπε ότι «σε όλες τις περιπτώσεις που υπάρχει πράξη ή εκκρεμεί πράξη της διοίκησης των δασικών υπηρεσιών δεν υπάρχουν τέλη, είναι ατελώς η οποιαδήποτε αντίρρηση για τους πολίτες», ενώ όπως πρόσθεσε, προετοιμάζεται εντός της εβδομάδας να εκδοθεί και υπουργική απόφαση για «τα πρόδηλα λάθη, για τα εμφανή λάθη, όπου πράξεις της διοίκησης δεν περιλαμβάνονται μέσα στους χάρτες κι αυτό, προφανώς, δεν μπορεί να βαρύνει τους πολίτες». 

ΟΠΕΚΕΠΕ

Επιπλέον, ο κ. Φάμελλος τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν τα σημεία στήριξης και οι υπηρεσίες με στελέχη της δασικής πολιτικής και της τεχνικής επιστήμης, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τις Περιφέρειες.

Σε σχέση με τις αγροτικές εκτάσεις, τόνισε ότι «στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στο σύστημα επιδοτήσεων, θα πρέπει να αποστέλλεται ο κυρωμένος χάρτης και όχι ο αναρτημένος».

Πρόσθεσε δε, ότι «η αίτηση εξαγοράς μπορεί και να γίνεται με τη σύνδεση με το σύστημα του ΟΣΔΕ, με το σύστημα των επιδοτήσεων και αυτή να αναστέλλει την κύρωση για το αγροτεμάχιο».

Σε σχέση με το κόστος εξαγοράς, ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ ανέφερε: «Σαφέστατα θα υπάρξουν υπουργικές αποφάσεις για τη μείωση του κόστους εξαγοράς και τη μείωση του κόστους χρήσης και ένταξη αυτών των προβλέψεων στις 100 δόσεις, γιατί είπαμε ότι δεν έχουμε καμία σχέση αντιπαλότητας με την αγροτική χρήση».

Επιπλέον, έκανε λόγο για την παροχή δυνατότητας μικρών υποδομών που εξυπηρετούν τη γεωργική δραστηριότητα, όπως αποθήκες γεωργικών μηχανημάτων και γεωτρήσεις. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη αντικατάστασης της υποχρέωσης για οικονομική μελέτη στις περιπτώσεις που έχουν ήδη ενταχθεί στον ΟΣΔΕ, άρα αποδεικνύεται η γεωργική χρήση και η βιωσιμότητα της καλλιέργειας εκ του αποτελέσματος. 

Παραχωρήσεις

Όσον αφορά στις παραχωρήσεις, δηλαδή στις εκχωρήσεις και τις εκχερσώσεις, ο κ. Φάμελλος πρότεινε να υπάρχουν δύο ένορκες βεβαιώσεις. Όπως είπε, το Ε9 λύνει το θέμα στις αντιρρήσεις, δε χρειάζονται συμβόλαια, ενώ το υπουργείο πρόκειται να καθορίσει άμεσα τις αμοιβές για τις επιτροπές αντιρρήσεων.

Για τους αναδασμούς θα υπάρξει η δυνατότητα με τις επιτροπές δασολογίου να υπάρχουν αποφάσεις επί του αναρτημένου χάρτη, άρα «να μην περιμένει η ανάπτυξη ή η οποιαδήποτε δραστηριότητα για τον κυρωμένο δασικό χάρτη», όπως είπε.

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «χρειάζεται μια μεγαλύτερη συζήτηση για τους δασωμένους αγρούς», προσθέτοντας ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση «κληροτεμάχια που έχουν αποδοθεί, πρέπει να αποκατασταθούν, όπως επίσης μπορούμε να λύσουμε εύκολα το θέμα των ιδιωτικών πεδινών χορτολιβαδικών και πριν από το ΄14, κι αυτό μπορεί να γίνει νομοθετικά».

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Πολιτεία θα είναι αμείλικτη σε περιπτώσεις καταπατητών και καταστρατήγησης των συνταγματικών επιταγών, συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι «να οριοθετηθεί σαφέστατα ο χώρος, να υπάρχει ασφάλεια δικαίου, αξιοπιστία στις κτηματογραφήσεις» και να μην υπάρχει πλέον «οποιοσδήποτε υποκειμενισμός στη διαχείριση αιτήσεων χαρακτηρισμού». 

Τι αλλάζει

Με την τροπολογία τροποποιούνται - συμπληρώνονται συγκεκριμένες διατάξεις σχετικά με την κατάρτιση των δασικών χαρτών και ειδικότερα:

  • Παρατείνεται κατά 30 ημέρες (στις 90 ημέρες από 60 που ισχύει) η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων
  • Καταργείται η υποχρέωση αποστολής ψηφιακού αντιγράφου του αναρτημένου δασικού χάρτη στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας. Στους εν λόγω φορείς αποστέλλεται εφεξής ψηφιακό αντίγραφο του κυρωμένου δασικού χάρτη
  • Εξαιρούνται από την κύρωση των δασικών χαρτών οι εκτάσεις που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιών και δεν αποτέλεσαν/δεν αποτελούν δάση ή δασικές εκτάσεις, για τις οποίες εκτάσεις είναι υποχρεωτική η εφαρμογή αυτεπαγγέλτως της κείμενης νομοθεσίας (άρθρο 44 παρ.4 ν.998/1979) σχετικά με τη διαδικασία άρσης αναδασώσεων ή την ανάκληση ή τροποποίηση απόφασης κήρυξης έκτασης ως αναδασωτέας, κατά τα οριζόμενα
  • Ορίζεται ότι οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων αποφαίνονται και επί αντιρρήσεων για το δασικό εν γένει ή μη χαρακτήρα και μορφή εκτάσεων σε περιοχές κηρυχθείσες ως αναδασωτέες. Σε περίπτωση εξαίρεσης των εν λόγω εκτάσεων από την υπαγωγή τους στο δασικό χάρτη, η σχετική απόφαση γνωστοποιείται στο συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τη διαδικασία ανάκλησης ή τροποποίησης της απόφασης κήρυξης περιοχής ως αναδασωτέας
  • Με υπουργική απόφαση καθορίζονται, εφεξής, οι τεχνικές προδιαγραφές και διαδικασίες αποτύπωσης στους δασικούς χάρτες και των αναδασμών που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τη σχετική αγροτική νομοθεσία.


Οδός Εμπόρων