Vekrakos
Spartorama | Επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή

Επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή

Spartorama 14/03/2017 Εκτύπωση Εκδηλώσεις
Επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή
Συνδιοργανώθηκε από το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος» και το Παράρτημα Λακωνίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας
Οδός Εμπόρων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 στην αίθουσα "Ευάγγελος Φιλιππόπουλος" του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Σπάρτης η εκδήλωση για τον μεγάλο Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης "Γιάννης Ρίτσος" και το Παράρτημα Λακωνίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Αφορμή η μετονομασία του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών του σχολείου μας σε "Αίθουσα Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή" στο πλαίσιο του προγράμματος "Ονομάτων επίσκεψις" που υλοποιείται εφέτος στο σχολείο (Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ι. Κονδυλόπουλος, Μ. Παπαποστόλου, Π. Παπασταθάκη).

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Θανάσης Χρήστου, Αν. καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο οποίος συνδυάζοντας επιστημοσύνη και γλαφυρότητα διέτρεξε την πορεία του βίου του Κ. Καραθεοδωρή, προσέγγισε πτυχές της προσωπικότητας και του έργου του, ενώ τόνισε τη διεθνή και διαχρονική απήχησή του. Ο καθηγητής Χρήστου ανέδειξε την πολύτιμη συνεισφορά του Καραθεοδωρή στην εξέλιξη της μαθηματικής επιστήμης και στη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, καθώς και την προσφορά του στην οργάνωση της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τον νόμο που εισηγήθηκε και καθόρισε τη λειτουργία της για πενήντα ολόκληρα χρόνια. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αυταπάρνηση που επέδειξε ο Καραθεοδωρή, προκειμένου να σώσει τα εργαστηριακά όργανα του Πανεπιστημίου της Ιωνίας, το οποίο είχε κληθεί να οργανώσει ο ίδιος, αλλά δεν εγκαινιάστηκε ποτέ λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ολοκληρώνοντας τη συναρπαστική αφήγησή του ο κ. Χρήστου συνεχάρη το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης "Γιάννης Ρίτσος" για την ιδέα της πραγματοποίησης της συγκεκριμένης εκδήλωσης, καθώς, όπως τόνισε, μορφές όπως ο Καραθεοδωρή μπορούν να εμπνεύσουν τους μαθητές/τριες και να λειτουργήσουν ως πρότυπα στη ζωή τους.

Από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Βασιλόπουλος, πρόεδρος του Παραρτήματος Λακωνίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, εκτός από τον προσωπικό χαιρετισμό του, ανέγνωσε την εισήγηση του Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών κ. Κωνσταντίνου Νάκου, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί τελικά στην εκδήλωση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Στην εισήγηση αυτή, εκτός από βιογραφικά στοιχεία, ο κ. Νάκος εστίασε  στο μαθηματικό έργο του Καραθεοδωρή, στη συνεισφορά του για την επίλυση προβλημάτων της θερμοδυναμικής και στην αναγνώριση του έργου από διαπρεπείς επιστήμονες όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Μάξ Πλανκ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο θεατρικό δρώμενο που παρουσίασαν μαθητές της ομάδας που υλοποιεί το πρόγραμμα "Ονομάτων επίσκεψις" υπό την καθοδήγηση του κ. Ι. Κονδυλόπουλου, ενώ ολοκληρώθηκε με τη βράβευση από τα μέλη του ΔΣ του Παραρτήματος Λακωνίας της Μαθηματικής Εταιρείας όλων των μαθητών της Λακωνίας που διακρίθηκαν στον ετήσιο Πανελλήνιο διαγωνισμό "Θαλής".

Στον χώρο της Βιβλιοθήκης εκτέθηκαν έργα μαθητών και μαθητριών του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης "Γιάννης Ρίτσος" εμπνευσμένα από το έργο του Καραθεοδωρή. Τα έργα σχεδιάστηκαν με μολύβι σε χαρτί μιλιμετρέ, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Εικαστικών του σχολείου μας κ. Αθηνάς Αγοριανίτη.  Την εκδήλωση συντόνισε η Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος», κ. Μ. Παπαποστόλου.  


Οδός Εμπόρων