Vekrakos
Spartorama | Το γυναικείο ερώτημα, για έναν κόσμο στηριγμένο στην ισότητα

Το γυναικείο ερώτημα, για έναν κόσμο στηριγμένο στην ισότητα

Spartorama 10/03/2017 Εκτύπωση Εκδηλώσεις
Το γυναικείο ερώτημα, για έναν κόσμο στηριγμένο στην ισότητα
Σάββατο 11 Μαρτίου 2017, στο Παλιό Μεταξουργείο (Παλαιολόγου
Οδός Εμπόρων

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Φρόιντ έβρισκε την ψυχολογία των γυναικών περισσότερο αινιγματική από εκείνη των ανδρών. Έγραψε κάποτε στη Μαρία Βοναπάρτη: «Tο μεγάλο ερώτημα που δεν απαντήθηκε ποτέ και στο οποίο δεν μπόρεσα ακόμη να βρω απάντηση, παρά τα τριάντα μου χρόνια έρευνας στην γυναικεία ψυχή, είναι τι θέλει μια γυναίκα»;

Εκείνος που ακούγοντας τις χρυσόστομες υστερικές[3] αναζήτησε την γνώση μιας αλήθειας και οδηγήθηκε στην επινόηση της ψυχανάλυσης κατέληξε να πει πως αν θέλετε να μάθετε κάτι «σχετικά με την θηλυκότητα στραφείτε στους καλλιτεχνικούς δημιουργούς». 

Ακολουθώντας την προτροπή του θα αφιερώνουμε ένα απόγευμα στην διερεύνηση του ερωτήματος που αφορά τη γυναίκα, με βοήθεια την ψυχανάλυση, την αρχαία ελληνική γραμματεία και την τέχνη μιας γυναίκας.

 

Σάββατο 11 Μαρτίου 2017, με αφορμή την ημέρα της γυναίκας 

  • 19:00: «Γυναικείες μορφές στον Σοφοκλή. Δηιάνειρα: η ανεστραμμένη Κλυταιμνήστρα», Παναγιώτης Σταματόπουλος 
  • 19: 20 «Τι μας μαθαίνει η ψυχανάλυση για τη γυναίκα ή τι μαθαίνει η ψυχανάλυση από τη γυναίκα», Μαρία Κουκουμάκη 
  • 19:40 «γ-άλλα», ταινία μικρού μήκους (demo). Δημιουργός: Νάντια Σκιαδά

 

Η Μαρία Κουκουμάκη είναι ψυχολόγος ψυχαναλύτρια. Είναι αναλύτρια μέλος της Σχολής (ΑΜΕ) Ψυχανάλυσης των Φόρουμ του Λακανικού Πεδίου. (EPFCL) και ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ Ψυχανάλυσης στου ΛΠ της Αθήνας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε ψυχολογία και έκανε τα μεταπτυχιακά της στην Γαλλία [D.E.S.S. ( master II) κλινικής ψυχολογίας και ψυχοπαθολογίας στο πανεπιστήμιο της Marseille ex-en- Provence και D.E.A. ψυχολογίας και ψυχανάλυσης στο πανεπιστήμιο του Montpellier].  Μετά την εκπαίδευση της και την εργασία της σε Νοσοκομεία και κέντρα Πρόληψης στην Αθήνα εγκαταστάθηκε το 2002 στην Σπάρτη όπου και ζει έκτοτε. Δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί δραστήριο μέλος της ψυχαναλυτικής κοινότητας μιας και είναι διδάσκουσα στην Κλινική Εκπαίδευση του Λακανικού Πεδίου στην Ελλάδα. Έχει γράψει αλλά και μεταφράσει από τα γαλλικά πολυάριθμα άρθρα που αφορούν στην ψυχανάλυση. koukoumaki@hotmail.com 

Η Ναντια Σκιαδα γεννηθηκε στη Σπαρτη και σπουδασε ζωγραφικη και σκηνοθεσια στην Ακαδημια καλων τεχνων Ρωμης. Απο το 2006 ζει στη Σπαρτη και εργαζεται ως εικαστικος-σκηνοθετης- εκπαιδευτικος εικαστικων μαθηματων. Στο ενεργητικο της εχει τοσο ομαδικες οσο και ατομικες εκθεσεις στην Ελλαδα (Αθηνα-Σπαρτη-Κεφαλονια) και στο Εξωτερικο (Ρωμη- Κατανια), ταινιες της (μικρου μηκους) εχουν προβληθει στη Σπαρτη και στην Αθηνα(Στεγη Γραμματων κ Τεχνων). 

(Σημείωση: Η Ανυπαρξία τόνων είναι επιλογή του συντάκτη του βιογραφικού).

Παναγιώτης Σταματόπουλος, Φιλόλογος-Ιστορικός. Γεννήθηκα το 1989 στη Σπάρτη. Το 2007 αποφοίτησα από το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης και εισήχθην στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), απ’ όπου έλαβα το Πτυχίο Φιλολογίας (Κατεύθυνση Κλασικής Φιλολογίας) και το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Κλασικής Φιλολογίας (Ειδίκευση Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας). Συνέχισα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Αρχαίας Ιστορίας (Ιστορίας της Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας). Είμαι Υποψήφιος Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης (Π.Ε.Δ.Δ.) της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (Σ.Ο.Π.Ε.) του Ε.Κ.Π.Α.. Υπήρξα υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, του Κληροδοτήματος Αντ. Παπαδάκη του Ε.Κ.Π.Α., του Καθιδρύματος Αθανασίου Ματάλα του Λακεδαιμονίου κ.ά.. Έχω συμμετάσχει ως εισηγητής σε συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες του Ε.Κ.Π.Α., του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), του Cardiff University, του Johannes Gutenberg University Mainz, του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Π.Δ.Μ.), του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Πα.Πελ.), της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.), του Κέντρου Οδυσσειακών Σπουδών (Κ.Ο.Σ.), του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Ι.Α.Κ.Ε.) κ.ά.. Στα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται κυρίως η ?λι?ς του Ομήρου, η αρχαϊκή λυρική ποίηση, η αισχύλεια και η σοφόκλεια τραγωδία, οι ?στορίαι του Θουκυδίδη και το Συμπόσιον του Πλάτωνα.


Οδός Εμπόρων