Vekrakos
Spartorama | Εκδήλωση με τίτλο «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή: Ο Έλληνας επιστήμονας που σημάδεψε τον εικοστό αιώνα»

Εκδήλωση με τίτλο «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή: Ο Έλληνας επιστήμονας που σημάδεψε τον εικοστό αιώνα»

Spartorama 10/03/2017 Εκτύπωση Άνθρωποι!
Εκδήλωση με τίτλο «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή: Ο Έλληνας επιστήμονας που σημάδεψε τον εικοστό αιώνα»
Από το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος» και το Παράρτημα Λακωνίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας
Οδός Εμπόρων

Το  4ο Γυμνάσιο Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος» και το Παράρτημα Λακωνίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας σάς προσκαλούν στην εκδήλωση για τον  μεγάλο Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017, στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπάρτης (Αίθουσα «Ευάγγελος Φιλιππόπουλος» - Ισόγειο Δημόσιας Κεντρικής  Βιβλιοθήκης Σπάρτης).

Για την προσωπικότητα και το έργο του Καραθεοδωρή θα μιλήσουν οι:

  • Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή και οι σχέσεις του με την παγκόσμια διανόηση».
  • Θανάσης Χρήστου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Ο Κωνσταντίνος Στεφάνου Καραθεοδωρή (1873-1950) και το όραμά του για την ελληνική παιδεία του μέλλοντος».
  • Κωνσταντίνος Νάκος, Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Αιτωλοακαρνανίας-Αρκαδίας-Λακωνίας: «Κωνστανίνος Καραθεοδωρή: Ο μεγάλος Έλληνας Μαθηματικός».

Θα ακολουθήσει η βράβευση των διακριθέντων μαθητών στον διαγωνισμό «Θαλής» 2016-2017.

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή ασχολήθηκε με τα Μαθηματικά και τη Φυσική και είχε σημαντικότατη συνεισφορά στους τομείς της πραγματικής ανάλυσης, της συναρτησιακής ανάλυσης και της θεωρίας του μέτρου και ολοκλήρωσης. Κοσμοπολίτης της εποχής του, δίδαξε σε γερμανικά πανεπιστήμια και με τις εργασίες του κέρδισε την αναγνώριση διακεκριμένων επιστημόνων (Άλμπερτ Αϊνστάιν,  Μαξ Πλανκ, ο Ντάβιντ Χίλμπερτ κ.ά.).  Το 1920 ανέλαβε να οργανώσει το Ιωνικό Πανεπιστήμιο στη Σμύρνη. Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην πόλη, ο Καραθεοδωρή κατόρθωσε να διασώσει τη βιβλιοθήκη και πολλά από τα εργαστηριακά όργανα του Ιωνικού Πανεπιστημίου και να τα μεταφέρει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με την εκδήλωση αυτή θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε πλευρές του πολύπτυχου έργου του.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ


Οδός Εμπόρων