Vekrakos
Spartorama | Έκτο Σεμινάριο Ιστορικοφιλοσοφικού Λόγου από τον Απόστολο Πιερρή, την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου

Έκτο Σεμινάριο Ιστορικοφιλοσοφικού Λόγου από τον Απόστολο Πιερρή, την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου

Spartorama 08/02/2017 Εκτύπωση Απόστολος Πιερρής Εκδηλώσεις
Έκτο Σεμινάριο Ιστορικοφιλοσοφικού Λόγου από τον Απόστολο Πιερρή, την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου
Στις 8 μ.μ. στην αίθουσα των Λακώνων ποιητών στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας
Οδός Εμπόρων

Το Σεμινάριο της Σπάρτης

Κύκλος: Η Σπάρτη και η Δωρική Ουσία του Ελληνισμού (και Επίσκεψη στο Μενελάϊον)

Α.

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ συνεχίζουμε τον Κύκλο της Σπάρτης με την 6η συνάντηση της φετινής περιόδου.

Το Δωρικό βίωμα συνεπήρε και τους Ιωνικούς και Αιολικούς πληθυσμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας και του Αρχιπελάγους. Ο κλασσικός
Ελληνισμός συνίσταται στις μορφές που το βίωμα αυτό δημιούργησε καθ’ εαυτό για να εκφρασθεί καθώς και στις συμπληρωματικές δομές που η συναρπαγή του Ιωνικού και Αιολικού στοιχείου από το Δωρικό απεγέννησε και εξέθρεψε.

Το έπος είναι (Αιολο)Ιωνική δημιουργία στην Μ. Ασία. Τραγουδάει τα κλέα του Αχαϊκού (Μυκηναϊκού) παρελθόντος μεγαλείου. Πιθανώς και ο ρυθμός (ο δάκτυλος) να προέρχεται από Μυκηναϊκή υμνολογία. Αλλά η αισθητική μορφή του εξαμέτρου έπους αποτελεί κάλλος Δωρικής πνοής, ενώ το χαρίεν του ύφους προέρχεται από την Ιωνική καταγωγή του. (Ανάλογα φαινόμενα τρισδιάστατης ανάλυσης Αχαϊκού-Μινωικού τύπου/περιεχομένου, Δωρικής Μορφής και Ιωνικού Ύφους απαντώνται στην αρχιτεκτονική και πλαστική).

Παράλληλα και σε αντίστιξη προς την Ιωνική επική παράδοση του Ομήρου και των Ομηριδών, παρουσιάζεται μια επική γραμμή της κυρίως Ελλάδος: η Βοιωτικοδωρική παράδοση.

Θα μελετήσουμε τις δυο παραδόσεις στα πλαίσια και υπό το πρίσμα της θεωρία για την Δωρική ουσία του Ελληνισμού.

Το θέμα στο σεμινάριο είναι:

Πρώτες Πολιτισμικές Αμφιδρομίες: Η Ιωνική Πρόσληψη του Δωρικού στο Έπος (Όμηρος, Ομηρίδες) και η Βοιωτοδωρική Επική Παράδοση (Ησίοδος, Κιναίθων, Εύμηλος)

Οι συναντήσεις, από εδώ και πέρα, θα γίνονται στην αίθουσα των Λακώνων ποιητών στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, στις 8 το βράδυ.

Η είσοδος, παρακολούθηση και συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Β.

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, στις 11.30 το πρωί θα επισκεφθούμε το Μενελάϊον στις Θεράπνες.
  1. Και πρώτα θα αναλύσω το βίωμα του Ταϋγέτου ορώμενου από εκεί.
  2. Μετά θα εξηγήσω επί τόπου την μορφή και το νόημα του μνημείου.
  3. Θα δούμε και θα σχολιάσουμε τα Μυκηναϊκά κατάλοιπα που αποκάλυψαν οι Βρεττανικές ανασκαφές. Μυκηναικά κέντρα περί την Σπάρτη.
  4. Από το δεσπόζον σημείο του μνημείου, στον τελευταίο λόφο από τα προβούνια του Πάρνωνα που βρέχεται από τον Ευρώτα, θα παρουσιάσω τα πρώτα αποτελέσματα από την τοπολογική μελέτη της αρχαίας Σπάρτης που ευρίσκεται εν εξελίξει παράλληλα προς τον Κύκλο των Συναντήσεων της Σπάρτης. Με την μελέτη αυτή φέρνω σε σχέση την φυσική γεωγραφία του τοπίου, την συστηματική περιγραφή της Σπάρτης που κάνει ο Παυσανίας και την κατανομή και το είδος των σωζομένων και ανασκαφέντων μνημείων της αρχαιότητας.
  5. Τέλος θα αναπτύξω το θέμα της λατρείας του Μενελάου, της Ελένης και των Διοσκούρων στις Θεράπνες (Μενελάιον, ναός των Διοσκούρων στο Φοιβαίον). Θα μιλήσω για τον κατοπτρικό Δυισμό του Ελληνισμού: εραλδική μορφή περί άξονα. Και θα εξηγήσω την αναλογία του αθανάτου και θνητού Διοσκούρου των Θεραπνών προς τον Απόλλωνα και Υάκινθο των Αμυκλών.

Παρακάτω θα δείτε την πρώτη ώρα της ομιλία από την 5η συνάντηση της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου 2017


Οδός Εμπόρων