Vekrakos
Spartorama | Σεφέρη και Ελύτη τίμησε το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης

Σεφέρη και Ελύτη τίμησε το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης

Spartorama 06/02/2017 Εκτύπωση Εκδηλώσεις
Σεφέρη και Ελύτη τίμησε το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης
Οι μαθητές που υλοποιούν το πρόγραμμα επέλεξαν να παρουσιάσουν τον βίο και το έργο των δύο ποιητών μέσα από λίμερικς που έγραψαν οι ίδιοι.
Οδός Εμπόρων

Η δεύτερη εκδήλωση για μετονομασία αίθουσας  του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, λίγο πριν οι γονείς και κηδεμόνες παραλάβουν τους ελέγχους επιδόσεως για το πρώτο τετράμηνο του σχολικού έτους 2016-2017. 

Έτσι, το σχολείο απέκτησε μια ακόμη αίθουσα αφιερωμένη σε εκπροσώπους των ελληνικών γραμμάτων: Μετά την αίθουσα που αφιερώθηκε με τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στον μεγάλο πεζογράφο Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, η αίθουσα του Β2 μετονομάστηκε σε «αίθουσα Γιώργου Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη», προς τιμήν των δύο ποιητών μας που κατέκτησαν το βραβείο νόμπελ λογοτεχνίας. 

Και αυτή η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο  του προγράμματος «Ονομάτων επίσκεψις», που υλοποιείται εφέτος στο σχολείο με στόχο την επαφή με το έργο σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών και αφορμή τη μετονομασία αιθουσών του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος». 

Οι μαθητές που υλοποιούν το πρόγραμμα επέλεξαν να παρουσιάσουν τον βίο και το έργο των δύο ποιητών μέσα από λίμερικς που έγραψαν οι ίδιοι. Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, η καθεμιά από τις οποίες υποστήριξε με επιχειρήματα την υπεροχή του ενός από τους δύο ποιητές σε έναν «αγώνα λόγων» κατά τα πρότυπα της γνωστής σκηνής από τους «Βατράχους» του Αριστοφάνη (αγώνας λόγων Αισχύλου-Ευριπίδη). 

Στο τέλος οι δύο ομάδες συμφώνησαν ότι και οι δύο ποιητές υπήρξαν μοναδικοί και ότι αξίζει να μελετήσουμε το έργο τους. Επισημαίνεται ότι η στιχουργική φόρμα του λίμερικ επιλέχθηκε γιατί, εκτός από τον παιγνιώδη χαρακτήρα των εν λόγω ποιημάτων, και ο Σεφέρης έχει γράψει μια μικρή συλλογή λίμερικς, που αφιέρωσε στην κόρη της συζύγου του Μαρώς. 

Ακολούθησε η εκφραστική απαγγελία ποιημάτων των δύο ποιητών. Η εκδήλωση κορυφώθηκε με τη χορωδία και ορχήστρα του σχολείου να αποδίδουν πέντε ποιήματα του Σεφέρη και του Ελύτη μελοποιημένα από τους Μίκη Θεοδωράκη, Δήμο Μούτση και Λίνο Κόκοτο. 

Υπεύθυνοι της εκδήλωσης ήταν οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν το πρόγραμμα: Μεταξία Παπαποστόλου, Παναγιώτα Παπασταθάκη και Γιάννης Κονδυλόπουλος.





  



Οδός Εμπόρων