Vekrakos
Spartorama | Επιστημονικές δράσεις του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΔΙΑΥΛΟΣ»

Επιστημονικές δράσεις του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΔΙΑΥΛΟΣ»

Spartorama 05/01/2017 Εκτύπωση Εκδηλώσεις
Επιστημονικές δράσεις  του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΔΙΑΥΛΟΣ»
Οι επιστημονικές δράσεις που, μέχρι στιγμής, είναι προγραμματισμένες να υλοποιηθούν για τον Ιανουάριο του 2017
Οδός Εμπόρων

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας « ΔΙΑΥΛΟΣ» Ν. Λακωνίας  σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, ενημερώνει για τις επιστημονικές δράσεις που, μέχρι στιγμής, είναι προγραμματισμένες να υλοποιηθούν  για τον  Ιανουάριο του 2017. 

Σεμινάριο Ενηλίκων 

Σε συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας του Κέντρου Πρόληψης «Δίαυλος» με το Κατηχητικό Σχολείο της Ενορίας Τσεραμιού και κατόπιν αιτήματος του ιερέα π. Παναγιώτη Λάτση, θα πραγματοποιηθεί Βιωματικό Σεμινάριο Ενηλίκων με συντονίστρια την κ. Γκουντούνα Ασπασία, στην Αίθουσα του Πνευματικού κέντρου της Ενορίας του Τσεραμιού, έχοντας διάρκεια 5 εβδομαδιαίων συναντήσεων. Η κάθε συνάντηση θα έχει διάρκεια 2,5 ωρών και ημερομηνία έναρξης ορίστηκε η 9η Ιανουαρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 5:30μ.μ.

Ο τίτλος του Σεμιναρίου είναι: «Διερευνούμε τα αποθέματα των ικανοτήτων μας και Διεκδικούμε τα όνειρά μας» και βασίζεται στην Καταξιωτική Διερεύνηση, μέθοδο και εργαλείο της Συστημικής Προσέγγισης. 

Σχολή Γονέων 

Αυτό που γενικά αναμένεται είναι, ότι κάθε άνθρωπος στο πλαίσιο της προσωπικής του ανάπτυξης, θα μάθει να είναι αποτελεσματικός και στοργικός γονέας. Ως γονείς αποτελούμε τον πιο κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξη του παιδιού. Το επίπεδο της γνώσης μας και των δεξιοτήτων μας για θέματα που αφορούν τη γονεϊκή λειτουργία και την ανάπτυξη του παιδιού, επιδρά τόσο στη συμπεριφορά μας, όσο και στην ανάπτυξη του παιδιού μας.

Αναμφισβήτητα, οι γονείς αποτελούν την πιο ειδικευμένη κατηγορία ατόμων για τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Όμως, λόγω και των πολλαπλών δυσκολιών τις οποίες βιώνουμε στη σύγχρονη εποχή που ζούμε, πολλοί γονείς δεν είμαστε και τόσο καλά προετοιμασμένοι ή δυσκολευόμαστε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά μας.

Από τη μικρή ακόμη ηλικία των παιδιών, πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να χειριστούμε συμπεριφορές των παιδιών που εκδηλώνονται με αρνητισμό και αντίδραση, στοιχεία που θεωρούνται αναπτυξιακώς κατάλληλα για την νηπιακή και παιδική ηλικία. 

 Για τους λόγους αυτούς, ο «Δίαυλος», διοργανώνει και στην ανατολή του 2017, νέα Σχολή Γονέων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 5ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης. Οι συναντήσεις της ομάδας με τίτλο: «Ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου και της επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια» θα έχει διάρκεια, οκτώ (8) δίωρων συναντήσεων σε εβδομαδιαία βάση με εκπαιδεύτρια την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγο. Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου και ώρα 6:00 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Κέντρου Πρόληψης «Δίαυλος». 

Παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια  Εκπαίδευση           

Σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό του Δημοτικού σχολείου Νιάτων, κα Πολύζου Μαρία η Καργάκου Κατερίνα – Κοινωνική Λειτουργός & Επιστημονικό στέλεχος του «Διαύλου», θα πραγματοποιήσει τρείς (3) δίωρες βιωματικές  παρεμβάσεις στους μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού σχολείου Νιάτων. Αναλυτικά:

  • Την Τρίτη 17/01/17, την θεματική: «Συναισθήματα και η Διαχείρισή τους» στην Γ’ τάξη
  • Την Παρασκευή 20/01/17, την θεματική: «Είμαστε ό,τι τρώμε» στην Β’ τάξη
  • Την Τρίτη 24/01/17, την θεματική: «Συναισθήματα και η Διαχείρισή τους» στην Α’ τάξη 

Σεμινάριο σε Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Στο πλαίσιο της αγωγής υγείας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι σημαντικό να αναπτυχθούν δράσεις για την ομαλή μετάβαση των μαθητών από το Δημοτικό Σχολείο στο Γυμνάσιο.

Για αυτόν τον σκοπό έχει δημιουργηθεί το εκπαιδευτικό υλικό «Γυμνάσιο Ερχόμαστε!» που απευθύνεται σε μαθητές ΣΤ΄ Δημοτικού. Πρόκειται για ένα ολιστικό υλικό προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, στο οποίο εμπλέκεται όχι μόνο το σύστημα του σχολείου (Δημοτικό και Γυμνάσιο), αλλά  και το σύστημα της οικογένειας.

Το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ», αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της ομαλής μετάβασης των μαθητών από το Δημοτικό Σχολείο στο Γυμνάσιο και των προβλημάτων και των δυσκολιών που δημιουργούνται όταν οι μαθητές δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για τις απαιτήσεις και το περιβάλλον της νέας σχολικής βαθμίδας, διοργανώνει ένα σεμινάριο εκπαίδευσης εκπαιδευτικών Α/θμιας εκπαίδευσης στο υλικό «Γυμνάσιο Ερχόμαστε!», το οποίο θα έχει διάρκεια 12 ώρες και θα υλοποιηθεί στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «Δίαυλος» στη Σπάρτη στις 23, 25 & 31 Ιανουαρίου 2017 και ώρες 17:00 ως 21:00. Συντονίστριες του σεμιναρίου θα είναι τα Επιστημονικά Στελέχη του Κέντρου κα Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγος και η κα Γκουντούνα Ασπασία – Κοινωνική Λειτουργός.


Οδός Εμπόρων