Vekrakos
Spartorama | «Ναι στην ανάπτυξη, όχι στην κινδυνολογία», από τον Παναγιώτη Μπεμπέτσο

«Ναι στην ανάπτυξη, όχι στην κινδυνολογία», από τον Παναγιώτη Μπεμπέτσο

Spartorama 18/06/2019 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά
«Ναι στην ανάπτυξη, όχι στην κινδυνολογία», από τον Παναγιώτη Μπεμπέτσο
«Όπου έχει ήδη υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα ανά την Ελλάδα, έχουμε θετικότατες αναφορές από τους επιχειρηματίες αυτών των περιοχών που είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι...»
Οδός Εμπόρων

Ζούμε στις απαρχές της 4ης λεγόμενης βιομηχανικής επανάστασης, και κάποιοι ακόμη προσπαθούν να επιβάλουν σκέψεις και πολιτικές, μιας κατά πολύ ξεπερασμένης ιδεοληψίας, η οποία θέλει να εξακολουθήσει να επιβάλλεται  ως polical correct, τόσο στον μικρόκοσμο της πόλης μας, όσο και ευρύτερα στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Όταν ξεκινάς να κοινωνήσεις μια σκέψη, μια ιδέα, στο ευρύτερο κοινό, από μια λάθος παραδοχή, αναπόδραστα θα οδηγηθείς σε λάθος συμπεράσματα. Κι αυτό γιατί ίσως δεν στο επιτρέπει η αριστερόστροφη τσίμπλα, να ανακαλύπτεις παντού “σημεία και τέρατα”, παρασκήνια, ολιγαρχισμούς, και υδροκεφαλισμούς, κάποιων συμφερόντων, που ποτέ δεν κατονομάζονται (γιατί άραγε;), και στο τέλος να θέλεις να κάνεις αυτό που κατηγορείς ότι κάνουν οι άλλοι. Να ποδηγετήσεις τους άλλους στα δικά σου θέλω, στις δικές σου ιδεοληψίες, άσχετα αν έχουν καταδικαστεί αντιστρεπτή στην συλλογική μνήμη όλων μας, ως απολιθώματα μιας αποτυχημένης ιδεολογίας.

Στο δια ταύτα λοιπόν. Η αναγνώριση  ότι η δημιουργία του ανοικτού κέντρου εμπορίου στη Σπάρτη είναι μια στρατηγική επιλογή, και ότι εγκρίθηκε από την γενική συνέλευση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σπάρτης καθώς και του εμπορικού συλλόγου Σπάρτης, από μόνης της αυτή η παραδοχή, έπρεπε να αποτελεί τεκμήριο ορθής πρακτικής καθώς εμπεριέχει τον όρο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ και δημοκρατία. Στρατηγική σημαίνει ότι έχουν αναλυθεί όλοι οι παράγοντες των προκλήσεων του εγχειρήματος και φυσικά του επιδιωκόμενου αποτελέσματος το οποίο θα ωφελήσει την πόλη, σε συνδυασμό με τα παραδείγματα των πόλεων που έχουν ήδη υλοποιήσει τέτοια project.

Πως λοιπόν κάποιοι αφορίζουν αυτή την προσπάθεια, χωρίς να παραθέτουν στοιχεία περί του αντιθέτου, είναι απορίας άξιον. Γιατί δεν παραθέτουν την “ισχυρή και τεκμηριωμένη κριτική” που λέγουν ότι έχουν και να μας γλυτώσουν εμάς τους υπολοίπους από την καταστροφή που ισχυρίζονται ότι θα επισυμβεί;

Και πως είσαι σίγουρος πως “τελικά” θα λειτουργήσουν, “σε βάρος των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων και προς όφελος των πολυεθνικών και των μεγαθηρίων του λιανικού εμπορίου και της μαζικής εστίασης”;

Όταν υλοποιηθεί το ανοικτό κέντρο εμπορίου στη Σπάρτη, θα επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή θα προφυλαχτούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένων στη πόλη της Σπάρτης, γιατί θα προλάβει την όποια πολυεθνική, (αν) αποφασίσει να εγκατασταθεί στην Σπάρτη, σε χώρο σαν το ATHENS THE-MALL στο Μαρούσι Αττικής. Προλαμβάνοντας τις εξελίξεις προτού συμβούν (εκτός και αν κάποιοι εμποδίσουν με το στήθος τους την εγκατάσταση τους στην Σπάρτη), ο δήμος Σπάρτης και ο εμπορικός σύλλογος, αναβαθμίζει το εμπορικό κέντρο της Σπάρτης, δίνοντας προοπτική ανάπτυξης στις επιχειρήσεις της Σπάρτης.

Όπου έχει ήδη υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα ανά την Ελλάδα, έχουμε θετικότατες αναφορές από τους επιχειρηματίες αυτών των περιοχών που είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, και δεν γνωρίζω κάποια αρνητική αναφορά περί του αντιθέτου. Όσοι έχουν συγκεκριμένα στοιχεία ας τα παραθέσουν στο ευρύ κοινό και να μην κάνουν μια “έκθεση ιδεών” με σκοπό να παρασύρουν το ευρύ κοινό σε λάθος συμπεράσματα. 

Εν κατακλείδι έχουμε μια ωμή διαστρέβλωση της αληθείας, σε μέγεθος μάλιστα  σταλινικού επιπέδου προπαγάνδας, κατασυκοφάντηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Σπάρτης  ότι αποτελούν μέρος μιας ολιγαρχίας που επιβάλει δήθεν καταστάσεις στην πόλη.

Ας μάθουν κάποιοι ότι οι κανόνες της αγοράς δεν επιβάλλονται άνωθεν με αποφάσεις σωτήρων τύπου Στάλιν ή άλλου τινός, αλλά από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς (πολιτική οικονομία Α. λυκείου), και δεν μπορείς κανέναν να τον αναγκάσεις να πάει την επιχείρηση του σε άλλο σημείο της πόλης αν δεν το θέλει ο ίδιος.

Απόδειξη γι αυτό είναι οι παραγωγοί της λαϊκής αγοράς, οι οποίοι δεν συμφωνούν με την μετακίνηση τους σε άλλο σημείο πλην του ήδη υπάρχοντος. Είναι και αυτοί εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου που θέλουν την περαιτέρω υποβάθμιση της περιφέρειας της Σπάρτης;

Συνήθως αυτοί που θέλουν να επιβάλουν τέτοιες απόψεις, είναι κρατικοδίαιτοι, ξένοι προς την επιχειρηματικότητα, ή συνταξιούχοι του δημοσίου που ζουν άνετα την ζωή τους πληρωμένοι από τον κρατικό κορβανά με χρήματα των επιχειρήσεων μέσω των φόρων.

Η νέα δημοτική αρχή είμαι βέβαιος ότι θα σταθμίσει όλους αυτούς τους παράγοντες κατά την εκπόνηση του master-plan που ήδη ετοιμάζει για το σύνολο της πόλης, και θα μπορέσει να δώσει την ανάπτυξη που χρειάζεται η πόλη μας, αφήνοντας πίσω αγκυλώσεις του παρελθόντος που τόσο μας έχουν πάει πίσω, και που στο τέλος-τέλος, αυτήν την εντολή έδωσε ο σπαρτιατικός λαός στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές στο νέο δήμαρχο Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα.

 

Μετά τιμής
Παναγιώτης Μπεμπέτσος


Οδός Εμπόρων