Vekrakos
Spartorama | Ιστορίες του Σινεμά: «Αστέρω», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ιστορίες του Σινεμά: «Αστέρω», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 06/06/2019 Εκτύπωση Άνθρωποι!
Ιστορίες του Σινεμά: «Αστέρω», από τον Βαγγέλη Μητράκο
Μια φωτογραφία του 1959
Οδός Εμπόρων

«Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον.»      Γιώργος Σεφέρης

 

Το 1959 ήταν μια ενδιαφέρουσα χρονιά για τον κόσμο και για την Ελλάδα. Δεκατέσσερα χρόνια μετά το τέλος του β΄ παγκοσμίου πολέμου και δέκα χρόνια από το τέλος του ελληνικού εμφυλίου ο κόσμος και η Ελλάδα προσπαθούν, μέσα από συμπληγάδες και συρματοπλέγματα βαριά, να βγάλουν τον ήλιο από τη λάσπη. Τα γεγονότα  του 1959 πολλά και σημαντικά:

Κι ανάμεσα σ’ αυτά (και σε πολλά άλλα ακόμα), στην Ελλάδα βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες η «Αστέρω»!

Η «Αστέρω» ήταν μια κινηματογραφική ταινία «φουστανέλας» του 1959 με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου και σενάριο Αλ. Σακελλάριου, βασισμένο σε ένα δραματικό ειδύλλιο του Παύλου Νιρβάνα.

Η ταινία αποτέλεσε την πιο εμπορική ταινία φουστανέλας του ελληνικού κινηματογράφου. Η πρεμιέρα  της Αστέρως δόθηκε στον κινηματογράφο REX στην Πανεπιστημίου, στις 23 Φεβρουαρίου 1959, παρουσία της τότε βασιλίσσης Φρειδερίκης, την οποία χαιρετά, υποκλινόμενος, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, τότε υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης  Κων/νου Καραμανλή  (1958-1961),  περιστοιχιζόμενος από λοιπούς επισήμους, μετά των κυριών τους, ενώ πρόσκοποι  παρατεταγμένοι αποδίδουν τιμές(!).

Το REX (1937) υπήρξε ο δημοφιλέστερος κινηματογράφος της Αθήνας για το ευρύ κοινό, με ένα  επιβλητικό (σε στυλ αμερικάνικου ουρανοξύστη) και καινοφανές, για την εποχή του, κτίριο. Διέθετε δυο εξώστες και πλευρικά θεωρεία, καθώς και καινοτόμα συστήματα λειτουργίας.

Στην πρόσοψη του REX δεσπόζει η γιγαντοαφίσα της ταινίας  (έργο σίγουρα του κορυφαίου καλλιτέχνη  της κινηματογραφικής γιγαντοαφίσας, Γιώργου Βακιρτζή)  ενώ στο πλάι άλλη γιγαντοαφίσα διαφημίζει «προσεχώς» το έργο: «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» (αμερικάνικη παραγωγή του 1959) με πρωταγωνίστρια την Μίλλυ Πέρκινς.

Οι παλιές φωτογραφίες είναι σαν τα παράθυρα ενός παλιού σπιτιού. Όταν μεριάζεις το κουρτινάκι και κρυφοκοιτάς μέσα τους, ποτέ δεν ξέρεις τι θα δεις.

 

31-5-2019
Βαγγέλης Μητράκος


Οδός Εμπόρων