Vekrakos
Spartorama | Ο Σπύρος Βέργαδος τίμησε ποικιλοτρόπως τη μνήμη φίλων και συνεργατών του

Ο Σπύρος Βέργαδος τίμησε ποικιλοτρόπως τη μνήμη φίλων και συνεργατών του

Spartorama 27/03/2019 Εκτύπωση Δημοτικά Παιδεία
Ο Σπύρος Βέργαδος τίμησε ποικιλοτρόπως τη μνήμη φίλων και συνεργατών του
Ο Σπύρος Α. Βέργαδος έχει καταστήσει τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης κληρονόμο των περιουσιακών στοιχείων του στη Γερμανία μετά θάνατο
Οδός Εμπόρων

Ο Σπύρος Βέργαδος, το Αρχείο του οποίου βρίσκεται στο 2ο όροφο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης σε ένα συμπαθητικά διαμορφωμένο χώρο μέσα σε καλαίσθητα ερμάρια, που επιτρέπουν την έρευνα και τη μελέτη του, υπηρέτησε για τριάντα και πλέον χρόνια την εκπαίδευση στη Δυτική Γερμανία.

Ο Σπύρος Α. Βέργαδος έχει καταστήσει τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης κληρονόμο των περιουσιακών στοιχείων του στη Γερμανία μετά θάνατο. Επί πλέον δεν παραλείπει συχνά - πυκνά να εκδηλώνει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τη Βιβλιοθήκη Σπάρτης και το προσωπικό του Αρχείο, το οποίο είναι επισκέψιμο για το κοινό.

Αυτές τις μέρες ο Σπύρος Βέργαδος βρίσκεται και πάλι κοντά μας και παράλληλα με τις καθιερωμένες δράσεις του θέλει να εκπληρώσει και ένα διαφορετικό σκοπό αυτή τη φορά. Σημείο αναφοράς για τον Σπύρο Α. Βέργαδο  όλα τα χρόνια που με προσήλωση, σεβασμό και αγάπη υπηρέτησε την Παιδεία των Ελληνοπαίδων στην τότε  Δυτική Γερμανία, ήταν η αμοιβαία εμπιστοσύνη, εκτίμηση και αγάπη που έδινε και έπαιρνε από τους συναδέλφους του εκπαιδευτικούς και άλλους συνεργάτες, που η τύχη έφερε να συνεργαστούν και να μοχθήσουν μαζί τους για κοινές αξίες και αρετές στην πορεία όλων των χρόνων της σταδιοδρομίας του.

Τους ανθρώπους αυτούς ποτέ δεν ξέχασε ο διακεκριμένος εκπαιδευτικός! Τους θυμάται πάντα με σεβασμό και αγάπη και δεν παραλείπει να τους κρατάει στη μνήμη του με συγκεκριμένες πράξεις!

Σε ανταπόδοση αυτής της αγάπης, που έλαβε απλόχερα  ο Σπύρος Βέργαδος τις τελευταίες μέρες προχώρησε σε ενέργειες που φανερώνουν άνθρωπο με αισθήματα αλτρουϊσμού, σεβασμού και αγάπης στη μνήμη  των συνεργατών  και φίλων του που έφυγαν απ’ τη ζωή, αλλά και πολλών άλλων που εξακολουθούν να ζουν και που δεν χωρούν τα ονόματά τους στο σύντομο σημείωμά μας.

Κατέθεσε λοιπόν ο Σπύρος Βέργαδος, για να τιμήσει τη μνήμη των χρηματικό ποσό στα κοινωφελή ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης (ακολουθεί κατάλογος των φίλων και συνεργατών):

  1. Αλεξανδρίδης Θ. Κωνσταντίνος, πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Ρυσσελχάιμ,
  2. Κερκέζης Πέτρος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Ρυσσελχάιμ,
  3. Κουπαράνης Π. Νικόλαος, πρόεδρος της σχολικής εφορείας Ρυσσελχάιμ,
  4. Μούτσης Μιχάλης, πρόεδρος συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Ρυσσελχάιμ,
  5. Μανωλιάδης Κ. Χρυσόστομος, συνάδελφος και αξέχαστος φίλος στο ελληνικό σχολείο Ρυσσελχάιμ,
  6. Τσιτάκης  Ερωτόκριτος  Δημ., άξιος συνεργάτης και φίλος,
  7. Κόβες Αλέξανδρος Νικ., από την Πρώτη Σερρών,
  8. Πασχαλία σύζ. Αλεξάνδρου Κόβε, από την Πρώτη Σερρών,
  9. Κόβες Παναγιώτης Νικ., από την Πρώτη Σερρών,
  10. Βασιλική σύζ. Παναγιώτη Κόβε, από την Πρώτη Σερρών,
  11. Κουζίμπας Δημήτριος Νέστορος, καλλιτέχνης και υπεύθυνος των πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων του σχολείου και της κοινότητος,
  12. Κόσσυφας Παναγιώτης,
  13. Ευσταθία σύζ. Παναγιώτη Κόσσυφα,
  14. Κύρου Αλέξανδρος, αξιότιμος πρεσβευτής της Ελλάδος στη Βόννη, πολύτιμος σύμβουλος των εκπαιδευτικών και του σχολείου στο Ρυσσελχάιμ της Έσσης,
  15. Μπακογιάννης Παύλος, δημοσιογράφος συνεργάτης της ραδιοφωνίας Μονάχου, δολοφονηθείς για τους αγώνες και τις προσπάθειές του για την εθνική συμφιλίωση

Επίσης στη συνέχεια την Τετάρτη 20 Μαρτίου στο Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας εψάλη επιμνημόσυνος δέηση χοροστατούντος του τ. πρωτοσύγκελλου Παπα- Γιώργη Μπλάθρα.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων στη μνήμη των συνεργατών και φίλων του έκλεισε το βράδυ της Πέμπτης 21 Μαρτίου με δείπνο που παρέθεσε ο Σπύρος Βέργαδος, στο οποίο παραβρέθηκαν φίλοι και συνεργάτες του από τους εργαζομένους στη Βιβλιοθήκη, συμμαθητές και φίλοι του εκπαιδευτικοί, συγγενείς και φίλοι από τη γενέτειρά του Αγόριανη.

Ειδικότερα παραβρέθηκαν οι:

  • Γεωργιάδης Νίκος, Πατσιλίβας Χρήστος μετά της συζύγου του κ. Φανής, Παλούμπας Γεώργιος, Δημόπουλος Γεώργιος, Βέργαδος Γιώργος ,Δαρβύρης Δημήτριος μετά της συζύγου του Νέλλης, Καφεντζής Δημ. και Μανεσιώτης Διαμαντής
  • Οι εργαζόμενοι της Βιβλιοθήκης: Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα, Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, Κοζή Γεωργία, Διδάχου Κωνσταντίνα, Γκομόζιας Δημήτριος, Σαγιάννης Δημήτριος, Κυρανάκη Κατερίνα.
  • Η πρόεδρος του συλλόγου φίλων της Βιβλιοθήκης Ορφανού Ποτούλα και τα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Διακουμάκου Κατερίνα και Παναγιωτόπουλος Γιώργος.
  • Επίσης παραβρέθηκαν οι: Σούμπασης Γιώργος μετά της συζύγου του Χρυσούλας, Τόμπρος Στέλιος, Ελένη Τζινιέρη – Τζανετάκου και Κωνσταντίνος Τζανετάκος, η Γκουβούση Αλεξάνδρα, Ζαφειροπούλου Σεραφία εθελοντές και φίλοι της Βιβλιοθήκης.
  • Και φυσικά ο οικοδεσπότης κ. Σπύρος Βέργαδος.

Σε όλες τις εκδηλώσεις κυριάρχησε πνεύμα σεβασμού και αγάπης στη μνήμη των τιμημένων νεκρών, ενώ ο Σπύρος Βέργαδος καθ’ όλη τη διάρκειά τους ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος, αλλά ταυτόχρονα ικανοποιημένος για την επιτέλεση του χρέους απέναντι στη μνήμη των συνεργατών και φίλων του.

Εμείς από την πλευρά μας δεν έχουμε παρά να ενώσουμε τις προσευχές και να ευχηθούμε «αιωνία η μνήμη» των προσφιλών νεκρών, στο κ. Σπύρο Βέργαδο δε να είναι πάντοτε υγιής, μαζί με τη σύντροφο της ζωής του κ. Έρρικα  και να συνεχίσει να τιμά για πολλά- πολλά χρόνια τους φίλους και συνεργάτες του.





  



Οδός Εμπόρων