Vekrakos
Spartorama | «Περιβαλλοντικό Mουσείο Ευρώτα», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Περιβαλλοντικό Mουσείο Ευρώτα», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 28/02/2019 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Λακωνία
«Περιβαλλοντικό Mουσείο Ευρώτα», από τον Βαγγέλη Μητράκο
Μια πρόταση ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών
Οδός Εμπόρων

Ο Ευρώτας αποτελεί ένα σπουδαίο ιστορικό αλλά και περιβαλλοντικό κεφάλαιο για τη Σπάρτη και τη Λακωνία. Παρά ταύτα, στη σύγχρονη εποχή μας, ο Ευρώτας  καταστρέφεται συστηματικά κάτω από τα αδιάφορα μάτια της τοπικής κοινωνίας και με την ανοχή (τουλάχιστον) των, θεσμικώς, αρμοδίων.

Είναι, πλέον, καιρός, ο Ευρώτας να πάρει τη θέση που του αξίζει στην ιεράρχηση των λακωνικών θεμάτων και προβλημάτων, να προστατευθεί συστηματικά και αποτελεσματικά, να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί, ώστε να γίνει ένας παράγοντας - σύμβολο για τη ζωή και την ανάπτυξη της  Σπάρτης και της Λακωνίας ευρύτερα.

Μέσα στα πλαίσια αυτά προβάλλει, ως αναγκαία προϋπόθεση, η δημιουργία, στον φυσικό χώρο του Ευρώτα, ενός Μουσείου Περιβάλλοντος Ευρώτα, που θα καταδεικνύει την αλληλεξάρτηση, διαχρονικά, του ανθρώπου με το ποτάμι, εστιάζοντας στη ιστορική και αρμονική συνύπαρξή τους μέσα στο διάβα των αιώνων.

Στόχος ενός τέτοιου Μουσείου θα είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον Ευρώτα και το περιβάλλον του,  η προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του μοναδικού υδροβιότοπου του Ευρώτα και της ευρύτερης περιοχής, καθώς, επίσης  και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία που ανέπτυξαν οι άνθρωποι, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, μέσα από τη στενή σχέση ζωής που είχαν με τον ποταμό Ευρώτα.

Σε ένα τέτοιο Περιβαλλοντικό Μουσείο οι επισκέπτες θα βρίσκουν στοιχεία για το πώς ο Ευρώτας συνδέθηκε με την ιστορία και την παράδοση της Σπάρτης και της περιοχής,  στοιχεία, επίσης, για το πολύ σημαντικό περιβάλλον του Ευρώτα και τη σημασία του και θα βλέπουν, τέλος, πώς το περιβάλλον αυτό επηρέασε ( κι εξακολουθεί να επηρεάζει) τη ζωή και την παραγωγική δραστηριότητα της λακωνικής κοιλάδας  και την ανάπτυξη της δραστηριότητας των ανθρώπων της περιοχής.

Στο εσωτερικό του Περιβαλλοντικού Μουσείου Ευρώτα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εκθέματα που να προβάλλουν το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο του ποταμού (ενυδρείο, μακέτες, εποπτικό – εκπαιδευτικό υλικό, εικαστικά σύνολα,  διαδραστικοί πίνακες, ψηφιακές αναπαραστάσεις, ταινίες τεκμηρίωσης, βιντεο- οθόνες, κλπ ), αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στην οποία θα φιλοξενούνται μόνιμες ή περιοδικές εκθέσεις, θα οργανώνονται εκδηλώσεις και θα αναπτύσσονται δράσεις πολιτισμού και περιβάλλοντος  και, τέλος, αίθουσα διαλέξεων και προβολών.

Τέλος, από ειδικά διαμορφωμένα παρατηρητήρια, με ειδικές διόπτρες, θα έχουν τη δυνατότητα οι επισκέπτες να παρατηρούν το περιβάλλον και τη ζωή του ποταμού, ενώ θα είναι δυνατόν, με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, να διοργανώνονται δράσεις στο περιβάλλον του Ευρώτα, εκτός Μουσείου, ώστε οι επισκέπτες να έρχονται σε άμεση επαφή με ένα σημαντικό, μοναδικό και πανέμορφο υδροβιότοπο.

Η δημιουργία του Περιβαλλοντικού Μουσείου Ευρώτα, εκτός των άλλων, θα δώσει μια σημαντικότατη ώθηση στον τουρισμό της Σπάρτης και της Λακωνίας, αφού έχει καταδειχθεί πως ο λεγόμενος Περιβαλλοντικός Τουρισμός βρίσκεται στην κορυφή του παγκόσμιου τουριστικού ενδιαφέροντος.

Η δημιουργία ενός τέτοιου Περιβαλλοντικού Μουσείου διευκολύνεται σημαντικά από την ύπαρξη δημοτικού χώρου στο λεγόμενο «Πάρκο τένις», όπου, πριν από αρκετά χρόνια, έγινε από το δήμο μια παρέμβαση για τη δημιουργία ενός παρόχθιου πάρκου, η οποία στην πορεία αποδείχθηκε ατυχής και ο χώρος έφτασε σε κατάσταση που εκθέτει και προσβάλλει το δήμο, τους δημότες και τον Ευρώτα.

Κι αν κάποιοι αναφωνήσουν πως… «αυτά δεν γίνονται», υπάρχουν στην Πελοπόννησο τρία τέτοια Μουσεία, το Περιβαλλοντικό Μουσείο Στυμφαλίας στο Ν. Κορινθίας, το Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας στο Ν. Αρκαδίας, και το Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης στο Ν. Ηλείας, που αποδεικνύουν πως ΟΛΑ γίνονται, αρκεί οι τοπικές κοινωνίες να είναι διεκδικητικές και οι άρχοντες του τόπου να οραματίζονται, να ιεραρχούν, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν. 

 

28-2-2019
Βαγγέλης  Μητράκος







   



Οδός Εμπόρων