Vekrakos
Spartorama | «Με αφορμή μια καρτ-ποστάλ», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Με αφορμή μια καρτ-ποστάλ», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 21/01/2019 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά Κοινωνία
«Με αφορμή μια καρτ-ποστάλ», από τον Βαγγέλη Μητράκο
1994: Μήνας του μέλιτος στη Σπάρτη
Οδός Εμπόρων

Είναι πολύ συγκινητικές, τρυφερές και όμορφες  οι στιγμές, όταν  η περιπλάνηση  στα περασμένα φέρνει στο φως (τυχαία πολλές φορές)  μικρές ή μεγάλες στιγμές των ανθρώπων  κι εκείνες, με τη σειρά τους, «διηγούνται»  τις ιστορίες  που βρίσκονται πίσω τους.

Μια απλή κάρτα, π.χ., που ταχυδρομήθηκε στα 1994 από την Σπάρτη προς τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, έχει στο πίσω μέρος της γραμμένο, ιδιοχείρως, το παρακάτω λιγόλογο μήνυμα: 

«Γεια σου, Λίζα και Άντριαν

Τι κάνετε ; Εμείς εδώ περνάμε ωραία . Δεν θα το πιστέψετε αλλά είμαστε κάθε μέρα μέσα . Νομίζω είναι ο καιρός . Είμαστε στον δεύτερό μας μήνα του μέλιτος. Αυτή η κάρτα είναι από τον τόπο καταγωγής του Πήτερ, τη Σπάρτη .

Τα λέμε σύντομα.

Με αγάπη

Μαργαρίτα και Πήτερ» 

Διαβάζοντας το μήνυμα αυτό, που ταξίδεψε πάνω από χώρες και ωκεανούς για να φτάσει από τη Σπάρτη στη μακρινή Αυστραλία, το μυαλό και το συναίσθημα πλάθει, με τον δικό του τρόπο, την ιστορία δυο νέων ανθρώπων, που πριν από 25 χρόνια βρέθηκαν στην πόλη μας, για να ζήσουν μια ευτυχισμένη στιγμή της ζωής τους, τον μήνα του μέλιτος.

Ομολογώ, πως δεν μπόρεσα στην ιστορία αυτή να ερμηνεύσω την αποστροφή του λόγου της Μαργαρίτας, ότι: «Δεν θα το πιστέψετε αλλά είμαστε κάθε μέρα μέσα. Νομίζω είναι ο καιρός. Είμαστε στον δεύτερό μας μήνα του μέλιτος.». Εννοεί, άραγε, πως δεν ήταν ο καιρός καλός και γι’ αυτό ήταν αναγκασμένοι να μένουν κλεισμένοι στο σπίτι ή ότι αυτό συνέβαινε επειδή βρίσκονταν στον μήνα του μέλιτος; Ποιος ξέρει! Εγώ πιστεύω μάλλον το δεύτερο.

Μακάρι, ο Πήτερ και η Μαργαρίτα (θα είναι σήμερα κοντά στα 50) ,  να είναι καλά, γεροί, χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι, μαζί  με τα παιδιά τους και τους δικούς τους ανθρώπους, εκεί στη Μελβούρνη της  μακρινής Αυστραλίας  και  μακάρι από τότε που ήρθαν για πρώτη φορά μαζί στη Σπάρτη, να έχουν έρθει (και να έρθουν ακόμα) πολλές φορές  στην πατρίδα.  Κι αν, ίσως,  αποφάσισαν, κάποια στιγμή, να γυρίσουν μόνιμα  εδώ  …  ακόμα καλύτερα. Αν αυτό συνέβη, ίσως κυκλοφορούν ανάμεσά μας καθημερινά χωρίς να το γνωρίζουμε και χωρίς κι αυτοί να γνωρίζουν αυτό που, εντελώς τυχαία, ανακαλύψαμε .

 

*Η κάρτα αυτή βρέθηκε σε ιστοσελίδα πωλήσεων!!! (Πραγματικά μελαγχολώ κάθε φορά που βλέπω στιγμές ζωής των ανθρώπων να βγαίνουν σε αγορές κάθε είδους) .

*Η χρονολογία ταχυδρόμησης της κάρτας (1994) διακρίνεται στη στρογγυλή σφραγίδα του Ταχυδρομείου αλλά και στο γραμματόσημο το οποίο εκδόθηκε στα 1994 με αφορμή το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βόλεϊ  που έγινε, τότε,  στην Ελλάδα .

*Η κάρτα είναι ένα τετράπτυχο με φωτογραφίες  από το κέντρο της Σπάρτης,  που κυκλοφόρησε στη 10ετία  του ’80 σε έκδοση του θρυλικού βιβλιοπωλείου των Αφών Λαμπρόπουλου .

 

20-1-2019
Βαγγέλης Μητράκος



  



Οδός Εμπόρων