Vekrakos
Spartorama | Δίαυλος: Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και παραμύθια από τον αφηγητή – παραμυθά Δρ. Στέλιο Πελασγό

Δίαυλος: Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και παραμύθια από τον αφηγητή – παραμυθά Δρ. Στέλιο Πελασγό

Spartorama 15/12/2018 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις
Δίαυλος: Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και παραμύθια από τον αφηγητή – παραμυθά Δρ. Στέλιο Πελασγό
Ο Δρ. Στέλιος Πελασγός είναι ο πρώτος έλληνας ιστορητής (επαγγελματίας αφηγητής/ παραμυθάς)
Οδός Εμπόρων

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας « ΔΙΑΥΛΟΣ» Ν. Λακωνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, με αυτό το δελτίο τύπου, θα ήθελε να σας ενημερώσει για τις επί πλέον επιστημονικές δράσεις που είναι προγραμματισμένες  να υλοποιηθούν  τον Δεκέμβριο 

Παρέμβαση σε γονείς:

Κρίνοντας αναγκαία την συμβουλευτική υποστήριξή μας προς τους γονείς και κατόπιν συνεργασίας με την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού σχολείου Μαγούλας κ. Κατσουγκράκη Γιάννα, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 5:30 το απόγευμα,  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού σχολείου Μαγούλας,  ενημερωτική ομιλία προς του γονείς των παιδιών  με θέμα: «Τα σωστά όρια πλάθουν ευτυχισμένα παιδιά» με ομιλήτρια την κ. Καργάκου Κατερίνα 

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους με Ιστορίες και παραμύθια του Δωδεκαημέρου από τον αφηγητή – παραμυθά Δρ. Στέλιο Πελασγό

Ο Δρ. Στέλιος Πελασγός είναι ο πρώτος έλληνας ιστορητής (επαγγελματίας αφηγητής/ παραμυθάς). Κληρονόμος μιας ζωντανής λαϊκής παράδοσης, έφτασε στην αναβίωση των παραμυθιών βαδίζοντας και στα τέσσερα μονοπάτια του σύγχρονου storytelling, την λογοτεχνία, το (σωματικό) θέατρο, την ψυχολογία και την παιδαγωγική. Η ευχή της γιαγιάς του και τα τέσσερα μονοπάτια τον έφτασαν στην Γαλλία όπου συνάντησε τους μεγάλους δασκάλους της προφορικής λογοτεχνίας. Ακόνισε την τέχνη του στις βεγγέρες, τα πανηγύρια και τα καφενεία της Ελλάδας και την τρόχισε με την εμπειρία της σύγχρονης λογοτεχνίας και των παραστατικών τεχνών, της ψυχολογίας και της παιδαγωγικής.

Από το 1991 ταξιδεύει σε θέατρα, σχολεία, φεστιβάλ, μουσεία σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Ανατολή δίνοντας παραστάσεις αφήγησης και διδάσκοντας σε σεμινάρια στην ελληνική, γαλλική και αγγλική γλώσσα. Το έργο του δίνει έμφαση στην ψυχοθεραπευτική και παιδαγωγική δράση της τέχνης του.

Το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος», τον προσκάλεσε σε ένα τριήμερο αφήγησης και παραμυθιού με Χριστουγεννιάτικες ιστορίες και παραμύθια από όλο τον κόσμο, για μικρούς και μεγάλους. Συγκεκριμένα:

  • Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, με την παράσταση αφήγησης χριστουγεννιάτικων παραμυθιών και θρύλων με τον τίτλο: «Τι είναι ένα Δώρο;» που πραγματεύεται την αξία του δώρου μέσα από απλές ποιητικές εικόνες της παράδοσης ειδικά επεξεργασμένες για νέους και παιδιά με νοητική υστέρηση, ο κ. Πελασγός και τα στελέχη του Κέντρου θα βρεθούν για δύο παραστάσεις το πρωί στο Ειδικό Δημοτικό σχολείο που στεγάζεται στο Συκαράκι και στο Ειδικό Γυμνάσιο που στεγάζεται στον Καραβά.
  • Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο χώρο του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού της Τράπεζας Πειραιώς και ώρα 6:00 – 9:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί βιωματικό παιδαγωγικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, γονείς και ειδικούς ψυχικής υγείας με τίτλο: «Πιστεύω στον Άη – Βασίλη». Το εργαστήρι στόχο έχει την διερεύνηση της ανάγκης της πίστης μας σε έναν Μεγάλο δωρητή, να διαχωρίσουμε τον βυζαντινό ασκητή Πατέρα της Εκκλησίας από τον εύθυμο κοκκινοφορεμένο  παππού, το ψυχικό σύμβολο από τον λαϊκό προστάτη των γραμμάτων και την σχέση πίστης και εμπιστοσύνης. Τι πρέπει να λέμε στα παιδιά τελικά για τον Άη – Βασίλη;
  • Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου το πρωί, στο χώρο του Μουσείου Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού, θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις  με τίτλο: «Ιστορίες και παραμύθια του Δωδεκαημέρου» για τα παιδιά των πρώτων τάξεων του 1ου, 4ου Δημοτικού σχολείου Σπάρτης καθώς και του Δημοτικού σχολείου της Μαγούλας. Άγιοι και καλικάντζαροι, παιδιά και γάτες, βοσκοί και ζητιάνες, ερωτευμένοι και πολεμιστές ξεφυτρώνουν μέσα από τις λαϊκές ιστορίες που προσπαθούν να διηγηθούν την χαρά από την γέννηση του Χριστού και τις ελπίδες από το Νέο Χρόνο. Ιστορίες αστείες αλλά και τρομακτικές, ιστορίες τρυφερές και απροσδόκητες, λέξεις αστραφτερές και λαμπερές. 
  • Το τριήμερο μας θα τελειώσει με τις δύο παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν και πάλι στο χώρο του Μουσείου Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου το πρωί για τα νήπια των 7ου, 8ου Νηπιαγωγείων Σπάρτης, του Νηπιαγωγείου Παπαδιανίκων καθώς και των πρώτων τάξεων του 1ου Δημοτικού σχολείου Σκάλας. Οι παραστάσεις με τον τίτλο: «Ο κοκκινολαίμης και το έλατο» είναι αφηγήσεις παραμυθιών με ζώα και έτσι είναι πιο εύκολο να ταυτιστούν τα παιδιά νηπιακής ηλικίας ενώ διασκεδάζουν και τα μεγαλύτερα παιδιά και οι μεγάλοι.

Δώσε κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν΄ αρχινίσει……

Το Δ.Σ. και το Προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης Λακωνίας «Δίαυλος», ευχόμαστε σε όλους από καρδιάς

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

και το 2019 να φέρει Ειρήνη, Αγάπη, Υγεία και Χαρά σε όλο τον κόσμο.


Οδός Εμπόρων