Vekrakos
Spartorama | Ψήφισμα εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας για το προτεινόμενο πλαίσιο των σχέσεων Εκκλησίας - Κράτους

Ψήφισμα εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας για το προτεινόμενο πλαίσιο των σχέσεων Εκκλησίας - Κράτους

Spartorama 15/11/2018 Εκτύπωση Εκκλησία
Ψήφισμα εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας για το προτεινόμενο πλαίσιο των σχέσεων Εκκλησίας - Κράτους
«Διαμαρτύρονται εντόνως για τις συμφωνίες που προωθούνται χωρίς διαφάνεια και διάλογο με τους άμεσα ενδιαφερομένους εν προκειμένω κληρικούς, χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς τη γνώμη ή συναίνεσή τους»
Οδός Εμπόρων

Με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου, πραγματοποιήθηκαν στην Ιερά Μητρόπολή μας δύο έκτακτες ιερατικές συνάξεις, στις 12 και 14 Νοεμβρίου 2018, με μοναδικό θέμα τις πρόσφατες ανακοινώσεις για το προτεινόμενο νέο πλαίσιο στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους. 

Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας, η σύναξη αφορούσε τις Αρχιερατικές Επιτροπείες Σπάρτης, Βρεσθένων, Καστορείου, Ξηροκαμπίου, Γερακίου, Σκάλας και Βλαχιώτη. Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου η σύναξη έλαβε χώρα στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο Μολάων, για τις Αρχιερατικές Επιτροπείες Μολάων, Ασωπού Μονεμβασίας, Ελίκας και Νεαπόλεως. 

Ακολουθεί το ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσαν οι εφημέριοι της Ιεράς Μητροπόλεώς μας: 


Ψήφισμα Εφημερίων Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης


«Την Δευτέρα 12 και Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκαν δύο έκτακτες Γενικές Ιερατικές Συνάξεις στη Σπάρτη και στους Μολάους αντίστοιχα, κατόπιν πρωτοβουλίας του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Ευσταθίου, με σκοπό να ενημερωθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για την αναγγελθείσα μεταξύ του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου «συμφωνία». 

Ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε διεξοδικά το θέμα και ακολούθησε ευρεία διαλογική συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Κληρικοί εξέφρασαν την έντονη ανησυχία και αγωνία τους σχετικά με το νέο καθεστώς σχέσεων που διαμορφώνεται μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. 

Με το πέρας των Συνάξεων οι ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης κατέληξαν ομόφωνα στα εξής: 

Εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους και την απόλυτη αντίθεσή τους στην προτεινόμενη αλλαγή του άρθρου 3 του συντάγματος και ιδίως στην διατύπωση:«Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη». Οι Έλληνες καθ’ όλη τη μακραίωνη και σημαντική ιστορία τους ποτέ δεν ήταν άθρησκοι ή ουδετερόθρησκοι, αλλά πίστευαν είτε στους Ολύμπιους Θεούς, είτε στον Ιησού Χριστό από τη στιγμή που τον γνώρισαν.

Δεν βλέπουν να συντρέχει κάποιος λόγος και ως εκ τούτου διαφωνούν σε οποιαδήποτε αλλαγή του σημερινού καθεστώτος μισθοδοσίας, ασφαλίσεως και ιατροφαρμακευτικής περιθάλψεως των κληρικών μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (Ε.Α.Π.),και την αντικατάστασή της με ένα επίδομα το οποίο προσβάλει τους ιερείς και την προσφορά τους στην κοινωνία, ενώ μπορεί εύκολα να καταργηθεί από μια μελλοντική κυβέρνηση.

Διαμαρτύρονται εντόνως για τις συμφωνίες που προωθούνται χωρίς διαφάνεια και διάλογο με τους άμεσα ενδιαφερομένους εν προκειμένω κληρικούς, χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς τη γνώμη ή συναίνεσή τους.

Ιδιαιτέρως τονίζουν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη τους Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο, τον οποίο ευχαριστούν για την αποδεδειγμένη αγάπη του προς τους ιδίους και τις οικογένειές τους και τον παρακαλούν να μεταφέρει το παρόν ψήφισμα και να υποστηρίξει τις θέσεις τους  κατά τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας για το φλέγον και σοβαρό αυτό θέμα.

Άπαντες οι Εφημέριοι της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης


immspartis.gr


Οδός Εμπόρων