Vekrakos
Spartorama | Δήμος Σπάρτης: Στημένο το video σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Δημοτικό Κυνοκομείο

Δήμος Σπάρτης: Στημένο το video σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Δημοτικό Κυνοκομείο - video

Spartorama 03/11/2018 Εκτύπωση Δημοτικά
Δήμος Σπάρτης: Στημένο το video σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Δημοτικό Κυνοκομείο
Σταύρος Αργυρόπουλος: «Οι εικόνες αυτές δεν είναι πραγματικές, έχουν στηθεί...»
Οδός Εμπόρων

Ο Δήμος Σπάρτης, οι συνεργάτες του και τα αδέσποτα ζώα  που διαχειρίζεται,  δέχθηκαν ανήθικη και προκατασκευασμένη επίθεση από άτομα με σκοπό να βλάψουν  τόσο τα ίδια τα ζώα όσο και τους εμπλεκόμενους φορείς και πρόσωπα. 

Δημοσιοποίησαν εικόνες και βίντεο από καταστάσεις που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική κατάσταση των χώρων διαβίωσης των αδέσποτων ζώων. 

Σάββατο προς Κυριακή 28 Οκτωβρίου υπήρξε είσοδος ατόμου ή ατόμων στους χώρους φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων. Κυριακή απόγευμα ημέρα της εθνικής μας εορτής διαπιστώθηκε από τον υπάλληλο του αναδόχου περισυλλογής αιφνίδια και παράνομη τοποθέτηση νεκρών ζώων και οστών σε κεντρικό σημείο του χώρου φιλοξενίας με σκοπό την στημένη φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση και διασυρμό του Δήμου και των εμπλεκόμενων προσώπων. 

Οι αναφορές σε απαγορεύσεις εισόδου της πενταμελούς επιτροπής είναι παντελώς ανυπόστατες και ψευδείς. Το αντίθετο ισχύει καθώς έχει ζητηθεί και έχει παρθεί απόφαση για προγραμματισμένη και συντονισμένη συνεργασία τόσο με τον Πολιτιστικό Φιλοζωικό Σύλλογο Σπάρτης όσο και με μεμονωμένα άτομα. Ενώ απλοί φιλόζωοι πολίτες συνεργάζονται υποδειγματικά κα εποικοδομητικά με τις υπηρεσίες του Δήμου για το καλό των αδέσποτων, δυστυχώς μεμονωμένα άτομα αρνούνται την συνεργασία και τον προγραμματισμό εθελοντικών υπηρεσιών. 

Ο Δήμος ήδη διαθέτει σημαντικά ποσά ετησίως για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων τα οποία η υπηρεσία διαχειρίζεται με τον πλέον κατάλληλο τρόπο. Συγκεκριμένα στον προϋπολογισμό έτους 2018 έχουν εγγραφεί και υλοποιούνται οι παρακάτω προμήθειες και υπηρεσίες για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς: 

  • «Υπηρεσίες περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς έτους», ποσού 45.000,00 ευρώ
  • «Αμοιβές κτηνιάτρων», ποσού 30.219,00 ευρώ
  • «Προμήθεια εργαλείων και λοιπών υλικών για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς έτους 2017», ποσού 3.500,00 ευρώ
  • «Προμήθεια ζωοτροφών», ποσού 24.800,00 ευρώ
  • «Προμήθεια φαρμακευτικού - κτηνιατρικού υλικού», ποσού 2.000,00 ευρώ
  • Προμήθεια: «Σπιτάκια σκύλων», ποσού 10.000,00 ευρώ

Τα ζώα κατά κύριο λόγο είναι στο φυσικό τους περιβάλλον εντός του αστικού ιστού και φυσικά υπάρχουν ζώα σε εσωτερική φύλαξη και φιλοξενία για πολλούς και διάφορους ιδιαίτερους κτηνιατρικούς λόγους. 

Είμαστε κατηγορηματικοί στη εφαρμογή πρακτικών σύμφωνα με το νόμο για την ευζωία των ζώων. 

Είμαστε κάθετοι και κατηγορηματικοί ότι για τις παράνομες και προκλητικές αυτές ενέργειες θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και ο Δήμος θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να εξασφαλίσει το κύρος του.


Δείτε παρακάτω το βίντεο με δηλώσεις του Αντιδημάρχου Σπάρτης κ. Σταύρου Αργυρόπουλου και της Προέδρου της «Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδία» κας Νατάσας Μπομπολάκη 


-------


Και δεύτερη επιστολή απέστειλε η Πανελλαδική Φιλοζωϊκή και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τον Δήμαρχο Σπάρτης, την Αστυνομική Διεύθυνση Σπάρτης, τον Διοικητή Α.Τ. Σπάρτης, τη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης, τον Επιτελάρχη ΕΛ.ΑΣ., την Κτηνιατρική Υπηρεσία Σπάρτης, τη Διεύθυνση Προστασίας Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Εσωτερικών:

 

«Αξιότιμες κυρίες 

Αξιότιμοι κύριοι, 

Σε συνέχεια του Δελτίου τύπου της Ομοσπονδίας μας σχετικά με τα όσα ειδεχθή συμβαίνουν στα δυο δημοτικά κυνοκομεία Σπάρτης και ιδιαίτερα στο ένα εξ αυτών θα παρακαλούσαμε θερμά για τα παρακάτω: 
  • Ενεργοποίηση του άρθρου 19 του νόμου 4039/12 που προβλέπει την επιτόπια αυτοψία της αρμόδιας Εισαγγελίας Πρωτοδικών το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να μην χαθούν χρήσιμα στοιχεία της έρευνας.
  • Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν αληθεύουν πληροφορίες μας, ότι το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα αρνείται να προχωρήσει στα νόμιμα , αν δεν υπάρξουν καταθέσεις. Τα αδικήματα κατά των ζώων διώκονται αυτεπαγγέλτως  και η αστυνομία οφείλει από την στιγμή που περιήλθαν σε γνώση της αξιόποινες πράξεις  να προχωρήσει σε σχηματισμό δικογραφίας ,σε ενδελεχή  έρευνα καθώς και στην δίωξη στα πλαίσια του αυτόφωρου  καθότι η αξιόποινη  πράξη  εξακολουθεί να συμβαίνει κατά παντός υπευθύνου  και δη του αρμόδιου Αντιδημάρχου και όσων διαχειρίζονται τον χώρο αυτό  και να βεβαιώσει τα διοικητικά προβλεπόμενα πρόστιμα. Ο νόμος αφορά τους πάντες και οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να τον εφαρμόσουν έναντι παντός.
  • Υπενθυμίζουμε, ότι οι συνθήκες που επικρατούν στο κυνοκομείο Σπάρτης έχουν καταγγελθεί δημόσια  από το 2017 το λιγότερο  αλλά καμία αρχή δεν ασχολήθηκε με την προσήκουσα επιμέλεια  και αποτελεσματικότητα με συνέπεια  να φθάσουμε στα σημερινά καταγγελλόμενα η δε Ομοσπονδία μας με επιστολές της ζητούσε την παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής αλλά εις μάτην.
  • Να επισημάνουμε, ότι στα κυνοκομεία Σπάρτης καταστρατηγούνται με ακραίο τρόπο  όλες οι συνθήκες ευζωίας των ζώων που προβλέπονται στον ν. 4039/12 καθώς και  επιβάλλεται ο εγκλεισμός τους γεγονός που απαγορεύεται ρητά από τον νόμο.
  • Ζητάμε η αρμόδια για την ευζωία των ζώων  Κτηνιατρική Υπηρεσία Σπάρτης να προχωρήσει σε κάθε μέτρο , ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η ακραία διασαλευθείσα τάξη. Αναρωτιόμαστε δε  ποιες ήταν οι ενέργειες της υπηρεσίας αυτής  όλα αυτά τα χρόνια.
  • Ζητάμε να μάθουμε, αν τα δυο δημοτικά κυνοκομεία έχουν άδεια ή αν λειτουργούν παράνομα στην δε δεύτερη περίπτωση να επιβληθούν τα νόμιμα.
  • Θεωρούμε επιβεβλημένη πράξη τον ορισμό νέου Αντιδημάρχου που να διαθέτει στοιχειώδη σεβασμό προς τα ζώα και να μην τα αντιμετωπίζει ως απόβλητα, την επανατοποθέτηση όλων των ζώων που εγκλείστηκαν κατά παράβαση της νομοθεσίας μόνιμα στο κυνοκομείο στο περιβάλλον που ζούσαν  πλην των ρητών εξαιρέσεων του νόμου με παράλληλη πρόνοια για την σίτισή τους, την ελεύθερη είσοδο  στο κυνοκομείο προκειμένου να βοηθήσουν, των μελών της 5μελούς επιτροπής του Δήμου για την διαχείριση των αδέσποτων, τον καθαρισμό του χώρου από τα εντόσθια και κάθε άλλου άχρηστου αντικειμένου.
  • Τέλος  δηλώνουμε ότι κάθε προσπάθεια κουκούλωσης του θέματος, όπως φθάνει στα αυτιά μας ότι επιχειρείται σε τοπικό επίπεδο  από  διάφορους εμπλεκόμενους, που θέλουμε να πιστεύομε ότι δεν συμβαίνει,  καθώς και η θλιβερή και αμυντική στάση της  δημοτικής αρχής  ότι όλα αυτά είναι κατασκευασμένα  ενοχοποιώντας έτσι τους ακτιβιστές πολίτες, που αποκάλυψαν το θέμα , όχι μόνο δεν θα κλείσει τους ασκούς του Αιόλου αλλά θα τους ανοίξει ακόμη περισσότερο.»


Δείτε εδώ όλο το ιστορικό της υπόθεσης


Οδός Εμπόρων