Vekrakos
Spartorama | Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης: 3η Συνάντηση Φορέων της Σπάρτης

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης: 3η Συνάντηση Φορέων της Σπάρτης

Spartorama 31/10/2018 Εκτύπωση Δημοτικά
Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης: 3η  Συνάντηση Φορέων της Σπάρτης
Ζητούν: «Να καταγγελθεί από το ΥΠΠΟΑ η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου,... διότι δεν τήρησε για πολλοστή φορά τους όρους της σύμβασης...»
Οδός Εμπόρων

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Λακωνίας, η 3η σύσκεψη των επιστημονικών, επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων της πόλης μας, κατά την οποία έγινε ενημέρωση εκ μέρους του ΔΣ του σωματείου ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ σχετικά με την πρόοδο της μελέτης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης, κατά τους τελευταίους είκοσι δύο (22) μήνες που μεσολάβησαν από την 2η σύσκεψη των φορέων τον Νοέμβριο του 2016.

Καλωσόρισμα προς τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των φορέων απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ε.Β.Ε. Λακωνίας κ. Σωτήρης Ροϊνός και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Γιάννης Παναρίτης. Ο κ. Ροινός μετέφερε προς την συνάντηση τα μηνύματα που απέστειλαν ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, ο πρώην υπουργός και Πρόεδρος του σωματείου κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα, ο Αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Παναγιώτης Αργυρόπουλος , αρμόδιος για θέματα απαλλοτριώσεων ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, και ο πρώην βουλευτής Λακωνίας κ. Γρηγόρης Αποστολάκος.

Εκ μέρους του σωματείου την ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο της μελέτης του Νέου Μουσείου έκανε η Αντιπρόεδρος κ. Αναστασία Κανελλοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στις μεγάλες καθυστερήσεις και στην αθέτηση του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου  και Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η κ. Κανελλοπούλου ανέφερε συγκεκριμένα ότι η τρίτη κατά σειρά προγραμματική σύμβαση με την οποία το Υπουργείο Πολιτισμού εκχωρεί εκ νέου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το δικαίωμα να εκπονήσει υπό την εποπτεία του την μελέτη του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης υπεγράφη τον Ιούνιο του 2017.

Από τον Ιούνιο του 2017, που υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το ΥΠΠΟΑ μέχρι σήμερα έπρεπε:

  1. Να έχουν τεθεί οι προδιαγραφές της μελέτης του Μουσείου από το Υπουργείο Πολιτισμού με βάση την μουσειολογική μελέτη. ( Έχει εκπονηθεί μόνον η μουσειολογική προμελέτη από την Εφορία Αρχαιοτήτων Λακωνίας).
  2. Να έχει προκηρυχθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός εντός 3 μηνών από τα παραπάνω, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2017. Ακόμα σήμερα ( Οκτώβριος 2018)  δεν έχουν συνταχθεί τα τεύχη προκήρυξης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού . Μόλις πριν 15 μέρες η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας ανέθεσε σε εξωτερικό συνεργάτη να συντάξει τα τεύχη προκήρυξης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Η καθυστέρηση σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το Υπουργείο Πολιτισμού είναι 12 μήνες μέχρι σήμερα, συν το διάστημα που θα χρειαστεί για την σύνταξη των τευχών δημοπράτησης.
  3. α έχει ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός εντός 6 μηνών από τα παραπάνω. Δηλαδή ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον Μάρτιο του 2018. Σήμερα δεν έχει καν προκηρυχθεί.

Σήμερα, 31/10/2018 έχουν γίνει τα εξής:

  • Φεβρουάριος 2018: εγκρίθηκε η μουσειολογική προμελέτη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο
  • Οκτώβριος 2018: έχει γίνει ανάθεση από την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας σε μελετητικό γραφείο να συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με καθυστέρηση 9 μηνών!
  • Μεταβίβαση του φακέλου των απαλλοτριώσεων των 7 περίπου στρεμ., ύψους 583.699,00 ευρώ από την Δ/νση Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων για την πληρωμή των απαλλοτριώσεων εντός του προβλεπομένου χρόνου. Η διαδικασία θα προχωρήσει εκτός αν το Ελληνικό Δημόσιο προσβάλει την τιμή μονάδος κρίνοντας το τίμημα ως ιδιαίτερα υψηλό.

Επομένως πέρασαν 16 μήνες (Ιούνιος του 2017 έως Οκτώβριος του 2018) από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης και διαπιστώνουμε ότι «ξεχείλωσε» εντελώς το χρονοδιάγραμμα που έθεσε  το Υπουργείο Πολιτισμού, όταν υπέγραφε τον Ιούνιο του 2017 την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου- Π.Ε.Λακωνίας. Αντί να έχουν υλοποιηθεί όσα περιγράφονται στο χρονοδιάγραμμα της προγραμματικής σύμβασης ( εκπόνηση μουσειολογικής μελέτης, προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και ολοκλήρωση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού), είμαστε στον Νοέμβριο του 2018 σε λίγες μέρες και δεν έχουν συνταχθεί ούτε τα τεύχη δημοπράτησης για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Η άποψη, η οποία κυριάρχησε στην σύσκεψη των φορέων είναι ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου - Π. Ε. Λακωνίας, δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟΑ πράγμα που αποτελεί την κύρια αιτία καθυστέρησης του έργου του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης.

Οι φορείς της Σπάρτης και της Λακωνίας που συνεδρίασαν την 22α Οκτωβρίου 2018,

Επειδή δεν υλοποιήθηκαν μετά από 16 μήνες οι προβλεπόμενες για το διάστημα αυτό δεσμεύσεις της προγραμματικής σύμβασης,

Επειδή από το 2012 που υπεγράφη η πρώτη προγραμματική σύμβαση δεν τηρήθηκε ΠΟΤΕ το χρονοδιάγραμμα της προγραμματικής σύμβασης, 

Επειδή η προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης του μουσείου μας υπεγράφη με την Περιφέρεια Πελοποννήσου από το Υπουργείο Πολιτισμού υπό τον όρο ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα χρηματοδοτούσε την μελέτη, πράγμα που δεν έγινε ποτέ

Επειδή το Υπουργείο Οικονομικών χρηματοδότησε τελικά την μελέτη 

Ζητούν:

  1. Να καταγγελθεί από το ΥΠΠΟΑ η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με το άρθρο 11 της ανωτέρω σύμβασης, περί αντισυμβατικής συμπεριφοράς, διότι δεν τήρησε για πολλοστή φορά τους όρους της σύμβασης για την υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος της μελέτης του Μουσείου μας
  2. Η χρηματοδότηση της μελέτης με το ποσόν των 2.450.000,00 ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, να ανακληθεί και να μεταφερθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού.
  3. Να αναλάβει η διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του Υπουργείου Πολιτισμού την εκπόνηση της μελέτης, όπως έκανε με όλα τα μεγάλα μουσεία στην Ελλάδα με διαδικασίες κατεπείγοντος
  4. Να γίνει παράσταση στην Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Α. Τζανετέα προκειμένου να ενημερωθούν οι φορείς για τις παραπάνω καθυστερήσεις
  5. Να σταλεί επιστολή με τα ανωτέρω αιτήματα προς την Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟ και να κοινοποιηθεί στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στην Υπουργό Πολιτισμού, στους Βουλευτές Λακωνίας και σε κάθε εμπλεκόμενο.


Οδός Εμπόρων