Vekrakos
Spartorama | Νέα εποχή ανέτειλε για την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης

Νέα εποχή ανέτειλε για την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης - video

Ν.Μ. 05/11/2018 Εκτύπωση Δημοτικά Πολιτισμός
Νέα εποχή ανέτειλε για την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης
Παρούσες στα εγκαίνια, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και Ευγενία Κουμαντάρου
Οδός Εμπόρων

  
  • 1982:  Η Ντόλλη Κουμαντάρου-Γουλανδρή και ο αδελφός της Γιώργος δωρίζουν στη Σπάρτη την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη για να τιμήσουν την επιθυμία του πατέρα τους Ιωάννη, δωρίζοντας μάλιστα και πίνακες της προσωπικής του συλλογής. 
  • 2018: Τα εγγόνια του Ιωάννη Κουμάνταρου χρηματοδοτούν την ανακαίνιση του κτιρίου ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσει, με όλους τους κανόνες ασφαλείας και σωστής συντήρησης, μόνιμα, υψηλής καλλιτεχνικής αξίας έργα τέχνης.

Το άστρο της Σπάρτης είναι αυτή τη φορά τυχερό και δουλεύει υπέρ της. Τυχαίνει διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη αποτελεί παράρτημα τη Εθνικής Πινακοθήκης, να είναι (και πάλι) η δραστήρια και γεμάτη οράματα κα Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Η φωτισμένη Διευθύντρια σε συνδυασμό με τον ενθουσιασμό της νυν επιμελήτριας κας Μόνικας Διαμαντή και το βεληνεκές της τέως επιμελήτριας κας Γεωργίας Κακούρου-Χρόνη, αλλά και με τη συνδρομή μιας εξαίρετης ομάδας ανθρώπων (τα ονόματα τους αναφέρονται στο τέλος του άρθρου), υλοποίησε το απόλυτο για μια Πινακοθήκη: 

  1. Στον επάνω όροφο στεγάζεται μόνιμη έκθεση  ογδόντα δύο (82) έργων, ζωγραφικά και γλυπτά (έντεκα), σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών: Βρυζάκη, Δρόση, Κουνελάκη, Χαλεπά, Λύτρα, Γύζη, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Παρθένη, Δημητριάδη, Μαλέα, Νίκου Λύτρα, Παπαλουκά,  Οικονόμου,  Μπουζιάνη, Τριανταφυλλίδη, Γουναρόπουλου, Κόντογλου, Θεόφιλου, Τσαρούχη, Διαμαντόπουλου, Μόραλη, Αβραμίδη, Καπράλου, Σπυρόπουλου, Στάμου, Ευθυμιάδη-Μενεγάκη, Μυταρά, Φασιανού, Γαΐτη. 
  2. Παρουσιάζεται ένα συνοπτικό διάγραμμα της ιστορίας της νεοελληνικής τέχνης, που έγινε µε γνώμονα τις κυριότερες καλλιτεχνικές τάσεις και τα σημαντικότερα θέματα, που αναπτύχθηκαν από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του ελληνικού κράτους μέχρι τις μέρες µας. 
  3. Η θεματογραφία της μόνιμης συλλογής περιλαμβάνει ιστορική ζωγραφική, πορτρέτο, αρχαιότητα, ηθογραφία, συμβολισμό, υπαιθρισμό, προβληματισμούς γύρω από το ελληνικό φως και  την ελληνικότητα, αφαιρετική και αφηρημένη τέχνη.

Ένας πόλος έλξης για τους φιλότεχνους, εμπειρογνώμονες, σπουδαστές, λόγιους και όσους ασχολούνται με την τέχνη ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά απανταχού στο κόσμο. Μαζί με το εξαίσιο Αρχαιολογικό Μουσείο που διαθέτει η πόλη (ναι μιλάω για το τωρινό και όχι αυτό που θα φτιαχτεί) και τη Βυζαντινή Καστροπολιτεία του Μυστρά, θα μπορούσε να αποτελέσει τον τρίτο πόλο προσέλκυσης υψηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου, αρχαιολογικού, ιστορικού και καλλιτεχνικού τουρισμού σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. 

Ας αφήσουμε τους μιμητισμούς τύπου Spartan Race, και ας οργανωθούμε για να δείξουμε στους τρίτους αυτό που πραγματικά διαθέτουμε ως πόλη και όχι αυτά που μας σερβίρουν ξένοι εκμεταλλευόμενοι την ιστορία μας και το όνομά μας. 

Συντελεστές

  • Ιδέα-συντονισμός: Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου
  • Μουσειολογική μελέτη, επιμέλεια έκθεσης: Έφη Αγαθονίκου, προϊσταμένη διεύθυνσης συλλογών, μουσειολογικού και καλλιτεχνικού προγραμματισμού
  • Συνεργασία: Μόνικα Διαμαντή, επιμελήτρια της ΕΠΜΑΣ, υπεύθυνη του παραρτήματος Σπάρτης
  • Μουσειογραφική μελέτη: Christine Longuepee, αρχιτέκτων
  • Επιμέλεια εποπτικού υλικού: Θύμιος Πρεσβύτης, γραφίστας
  • Συντονισμός και εποπτεία των εργασιών της ανακαίνισης της Πινακοθήκης και των κατασκευών της έκθεσης: Γιώργος Γιαξόγλου, αρχιτέκτων, Σπάρτη
  • Όλες οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν από τοπικά συνεργεία. 

Ωράριο λειτουργίας: 

  • Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Kυριακή: 08:00 - 15:00
  • Τετάρτη: 12:00-19:00
  • Τρίτη: Κλειστά 

Οι φωτογραφίες και το video είναι από τα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου, το Σάββατο 27/10/2018.

Ν.Μ.










  


Οδός Εμπόρων