Vekrakos
Spartorama | Απόστολος Πιερρής: «Τα Κάρνεια και οι Θερμοπύλες. Μια Εορτή του Απόλλωνα και μια Ένδοξη Ήττα. Στοχασμοί για την Αληθινή Σπάρτη»

Απόστολος Πιερρής: «Τα Κάρνεια και οι Θερμοπύλες. Μια Εορτή του Απόλλωνα και μια Ένδοξη Ήττα. Στοχασμοί για την Αληθινή Σπάρτη»

Spartorama 20/09/2018 Εκτύπωση Εκδηλώσεις
Απόστολος Πιερρής: «Τα Κάρνεια και οι Θερμοπύλες. Μια Εορτή του Απόλλωνα και μια Ένδοξη Ήττα. Στοχασμοί για την Αληθινή Σπάρτη»
«Εορτή του Απόλλωνα έχει την απόλυτη προτεραιότητα έναντι οποιασδήποτε μέριμνας στον χρόνο, οσονδήποτε σοβαρής»
Οδός Εμπόρων

Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου θα ομιλήσω με θέμα:

Τα Κάρνεια και οι Θερμοπύλες

Μια Εορτή του Απόλλωνα και μια Ένδοξη Ήττα

Στοχασμοί για την Αληθινή Σπάρτη

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, 8.30 το βράδυ, στην φιλόξενη Αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, Γκορτσολόγλου 97.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μετά την ομιλία θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση.

-------

Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου θα κάνουμε το Συμπόσιο των Καρνείων για να συζητήσουμε εορταστικά. Στις 4.54 το πρωί της Κυριακής 23 Σεπτεμβρίου συμβαίνει εφέτος η Φθινοπωρινή Ισημερία. Θα συνεορτάσουμε και την τροπή από Θέρους εις Μετόπωρο. Στις Τροπές ο Χρόνος κυριαρχεί ιδιαίτερα και η τάξη του διαγράφεται καθαρώτερα. Μαζύ με την λογική του χρόνου προβάλλω για θέματα συζήτησης όμως και αυτά που σχετίζονται όπως θα φανεί με την προηγούμενη ανάλυση. Ειδικώτερα θα μελετήσουμε τα εξής ερωτήματα:

  • Γιατί ήταν άβατο το ιερό και η Ολυμπία για τις γυναίκες κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων, επί ποινή φρικτού και ατιμωτικού θανάτου; Και γιατί αντιθέτως επετρέπετο η παρουσία παρθένων; Και για το άβατο του Αγίου Όρους.
  • Γιατί η εθιμική συνέπεια της συνειδητής αποφυγής γάμου και τεκνογονίας στην μετααρχαϊκή Σ?άρτη ήταν ο αποκλεισμός από την θέα των Γυμνοπαιδιών;
  • Γιατί στην υστερώτερη Σπάρτη απέκτησαν τόσο πλούτο και εξουσία οι γυναίκες;
  • Οι ηλικίες των αρρένων στην Σπάρτη. Πότε ο παις γινόταν έφηβος, ο έφηβος νεανίας και ο νεανίας άνδρας και γιατί;


Η σύναξή μας θα γίνει στις 9.30 το βράδυ. Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει ας επικοινωνήσει μαζί μου.


Οδός Εμπόρων