Vekrakos
Spartorama | Δήμος Ευρώτα: Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες Βλαχιώτη και Κροκεών στην ηλεκτρονική εποχή

Δήμος Ευρώτα: Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες Βλαχιώτη και Κροκεών στην ηλεκτρονική εποχή

Spartorama 09/09/2018 Εκτύπωση Λακωνία
Δήμος Ευρώτα: Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες Βλαχιώτη και Κροκεών στην ηλεκτρονική εποχή
Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και εισήγηση των Θ. Μπόλλα και H. Παναγιωτακάκου
Οδός Εμπόρων

Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες Βλαχιώτη και Κροκεών στην ηλεκτρονική εποχή με:

  • Επισκευή - συντήρηση και εξοπλισμός για την Δημοτική -Παιδική Βιβλιοθήκη Βλαχιώτη.
  • Μεταστέγαση σε ενοικιαζόμενο ισόγειο κατάλληλο χώρο με μεταφορά των βιβλίων και εξοπλισμό για την Δημοτική Βιβλιοθήκη Κροκεών.
  • Ένταξη των δύο Βιβλιοθηκών με ενιαία βάση δεδομένων στα πρότυπα των e-library με δορυφορική συνεργασία όλων των βιβλιοθηκών με ηλεκτρονικό σύστημα και ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014 - 2020.
  • Συνεργασία με το Πανελλαδικό και Διεθνές σύστημα Βιβλιοθηκών με προσβασιμότητα και των φοιτητών/τριων στο τόπο σπουδών τους.

(Ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ευρώτα).

Ακολουθεί η εισήγηση:

Θέμα: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΒΛΑΧΙΩΤΗ & ΚΡΟΚΕΩΝ

Εισήγηση : Θ Μπόλλας & H. Παναγιωτακάκος – δημοτικοί σύμβουλοι

Η μεγάλη αξία της πληροφορίας στον αιώνα μας δεν αμφισβητείται από κανέναν. Ζούμε στην κοινωνία της γνώσης. Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να μαθαίνουμε σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας και να αναπτύσσουμε ικανότητες για τη χρήση της πληροφορίας, σύμφωνα με τους προσωπικούς, οικογενειακούς, συλλογικούς σκοπούς πάντα σε συνθήκες μη κοινωνικού αποκλεισμού, πολιτιστικής διαφύλαξης και διαπολιτισμικού σεβασμού. Αυτά δηλώνουν διεθνείς οργανισμοί σε πλήθος διακηρύξεων. Έτσι, η “δια βίου μάθηση” και η εκπαίδευση είναι το κλειδί για να δώσουμε σε όλες τις κοινωνικές ομάδες ίσες δυνατότητες για πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία, όπου οι Βιβλιοθήκες παίζουν βασικό ρόλο.

  • Η μόνη Δημοτική Βιβλιοθήκη που ενσωματώθηκε στον Δήμο Ευρώτα είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη των Κροκεών που λειτουργούσε στον πρώην Δήμο Κροκεών ως Τμήμα του Πνευματικού Κέντρου Κροκεών ‘’Νικηφόρος Βρεττάκος’’ και βρίσκεται σε λειτουργία στον επάνω όροφο του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου.

Η απρόσκοπτη λειτουργία της ,παρά την δυσκολία στην προσβασιμότητα της γίνεται με Εθελοντή που προσφέρει για πολλά χρόνια σημαντικό έργο.

  • Επίσης η παιδική εφηβική βιβλιοθήκη Βλαχιώτη ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 και Λειτούργησε ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου Στα πλαίσια του υπουργείου Γεωργίας. Λειτούργησε για 30 περίπου χρόνια με απόλυτη επιτυχία και οι τρόφιμοι της διατηρούν τις καλύτερες εντυπώσεις το κτίριο της έχει διακοσμηθεί από σπουδαίους αρχιτέκτονες εσωτερικά και αποτελεί κόσμημα για την περιοχή .η διαρρύθμιση του χώρου της ευνοεί παράλληλη λειτουργία πνευματικού κέντρου το οποίο στερείται παντελώς εδώ και πολλά χρόνια το Βλαχιώτη Τα τελευταία αποδόθηκε στον Δήμο Ευρώτα και λειτουργεί σε ιδιόκτητο κτίριο στο χώρο του δημοτικού σχολείου Βλαχιώτη.
  • Επίσης λειτουργούν βιβλιοθήκες υπό την αιγίδα των συλλόγων

Νομικό καθεστώς δημοτικών βιβλιοθηκών:

Σήμερα οι δημοτικές βιβλιοθήκες λειτουργούν στα οργανωτικά πλαίσια ενός Ν.Π.Δ.Δ., μιας δημοτικής επιχείρησης, ως τμήμα του δήμου, ή ως πνευματικό κέντρο. Αντίστοιχα και η διοικητική τους αρχή διαφέρει ανά περίπτωση : Δήμαρχος, Πρόεδρος, Αντιδήμαρχος, Δημοτικός Σύμβουλος κλπ. Η πολυμορφία αυτή έχει άμεση επίδραση στην οργάνωση και λειτουργία των δημοτικών βιβλιοθηκών. www.goethe.de/bib2003 Η λειτουργία τους διέπεται κατά βάση από τις ισχύουσες διατάξεις του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (Π.Δ. 410/95) και του Κώδικα δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων (Ν. 1188/81).

Διοικητικά, όπως όλοι οι Ο.Τ.Α., εποπτεύονται από το υπουργείο Εσωτερικών, και ειδικότερα από την Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Ο.Τ.Α.

Ο νέος ρόλος για τις δημοτικές βιβλιοθήκες του σήμερα και του αύριο είναι να αποτελέσουν τον παράγοντα κλειδί στην προώθηση και ολοκλήρωση της Κοινωνίας των Πληροφοριών σε τοπικό επίπεδο. Η επίτευξη των παραπάνω στόχων μπορεί να πραγματοποιηθεί με την αναβάθμιση υποδομής υλικού και λογισμικού εφαρμογών των δημοτικών βιβλιοθηκών του δικτύου, την στελέχωση και εκπαίδευση ειδικευμένου προσωπικού, καθώς και τη διαμόρφωση λειτουργικού πλαισίου του δικτύου δημοτικών βιβλιοθηκών. Πιο συγκεκριμένα οι δημοτικές βιβλιοθήκες σήμερα χρειάζεται να ανταποκριθούν σε μια σειρά από ρόλους. Μερικοί από τους οποίους είναι:

  • Προμηθευτή της πληροφορίας: Πρόσβαση των χρηστών σε έντυπες και ηλεκτρονικές πηγές που θα καλύψουν τις πληροφοριακές τους ανάγκες.
  • Πύλη στη γνώση: Πρόσβαση των χρηστών στις λεωφόρους της πληροφορίας μέσω της βιβλιοθήκης.
  • Εκπαιδευτή: ενημέρωση και εκμάθηση των χρηστών στις νέες βιβλιοθήκες μέσω της βιβλιοθήκης.
  • Οργανωτή της πληροφορίας: παροχή οργανωμένων τρόπων πρόσβασης στην πληροφορία.
  • Παραγωγού πληροφορίας και εκδότη: παραγωγή online καταλόγων και πληροφοριακών πηγών για θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία.
  • Σύμβουλου: συνεργασία με τις δημοτικές αρχές για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας σειράς πολιτικών που αφορούν την κοινωνία της πληροφορίας στα όρια του δήμου.

Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες προσεγγίζονται ως διακριτή κατηγορία βιβλιοθηκών που μπορεί να αποτελέσει ενεργό συνιστώσα στο Εθνικό Σύστημα Βιβλιοθηκών. Για την ανάδειξη των κοινών προοπτικών της κατηγορίας ανιχνεύονται:

Συμπερασματικά το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει:

  1. Η αναβάθμιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης των Κροκεών με ενοικίαση κατάλληλου ισογείου κτιρίου λόγω της δύσκολης προσβασιμότητας στο χώρο που λειτουργεί σήμερα στον επάνω όροφο του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου Κροκεών για την μελέτη λειτουργικότητας των δύο βιβλιοθηκών και ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020
  2. Για τη βιβλιοθήκη Βλαχιώτη :να συνταχθεί από την τεχνική υπηρεσία Μελέτη εξωτερικών υδροχρωματισμών , ελαιοχρωματισμών και εσωτερικά μελέτη για τη διαρρύθμιση του χώρου ώστε να λειτουργεί ως βιβλιοθήκη αλλά και ως πνευματικό κέντρο 2 να συνταχθεί από εξωτερικό συνεργάτη( ΠΑΡΝΩΝ Αναπτυξιακή ΑΕ. ) Μελέτη λειτουργικότητας για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2014 - 20 ή στο leader Plus.
  3. Οι δύο δημοτικές βιβλιοθήκες (Βλαχιώτη & Κροκεών) μετά από μελέτη πρέπει να λειτουργήσουν στα πρότυπα των e-library με δορυφορική συνεργασία όλων των βιβλιοθηκών με ηλεκτρονικό σύστημα κατά τα πρότυπα σύγχρονων βιβλιοθηκών.
  4. Για την λειτουργία τους, προτείνεται η συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ),το δίκτυο βιβλιοθηκών Ελλάδος, τα Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα των Τμημάτων Βιβλιοθηκονομίας, Διοίκησης, Πληροφορικής κ.λ.π.
  5. Για την λειτουργία του προτείνεται προγραμματική σύμβαση με τα αντίστοιχα Τμήματα των Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι για την πρακτική Άσκηση των φοιτητών/τριων και με ΚΟΙΝΣΕΠ ειδικού σκοπού.

Οι δημοτικές βιβλιοθήκες (Βλαχιώτη και Κροκεών) σε ορισμένα τμήματα λειτουργίας τους, δύνανται να έχουν και ανταποδοτικό χαρακτήρα με κάρτα πρόσβασης δικαιούχων σε επιστημονικά περιοδικά, στα Ε.Α.Π, στην Δια Βίου Μάθηση κ.λ.π ,στα πρότυπα των σύγχρονων βιβλιοθηκών.

Από ανάρτηση του Η. Παναγιωτακάκου στα ΜΚΔ


Οδός Εμπόρων