Vekrakos
Spartorama | Υπαίθριος Αρχιερατικός Εσπερινός στην φερόμενη «Βασιλική του Οσίου Νίκωνος» στην αρχαία Σπάρτη

Υπαίθριος Αρχιερατικός Εσπερινός στην φερόμενη «Βασιλική του Οσίου Νίκωνος» στην αρχαία Σπάρτη

Πηγή 09/09/2018 Εκτύπωση Εκκλησία
Υπαίθριος Αρχιερατικός Εσπερινός στην φερόμενη «Βασιλική του Οσίου Νίκωνος» στην αρχαία Σπάρτη
Επαναλαμβάνοντας τον, πριν είκοσι χρόνια, εορτασμό της χιλιετίας από την εις Κύριο εκδημία του πολιούχου της Σπάρτης Αγίου Νίκωνος του «Μετανοείτε»
Οδός Εμπόρων

Το έτος 1998 ? Ιερά Μητρόπολή μας εόρτασε τα χίλια χρόνια οπό την εις Κύριο εκδημία και οσιακή τελευτή του πολιούχου και προστάτη της Σπάρτης Αγίου Νίκωνος του «Μετανοείτε». Τότε, με επίκεντρο τον Ι.Ν του Οσίου στο κέντρο της πόλης, είχαν πραγματοποιηθεί αξιόλογες τιμητικές εκδηλώσεις. Μία οπό τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν ο υπαίθριος Αρχιερατικός Εσπερινός στη φερόμενη «Βασιλική του Οσίου Νίκωνος» στην αρχαία Σπάρτη, τον οποίο  παρακολούθησε πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή. 

Φέτος που συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τον εορτασμό της χιλιετίας η Ιερά Μητρόπολή μας οδηγήθηκε στην απόφαση να επαναλάβει την θρησκευτική αυτή τελετή στην ακρόπολη της αρχαίας Σπάρτης. Ο Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου θα τελεσθεί την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018 στις 6.30 το απόγευμα. 

Ακολουθεί το μήνυμα του σεπτού Ποιμενάρχη μας:

«Χριστιανοί μου αγαπητοί, 

Το έτος 1998 η Ιερά Μητρόπολή μας γιόρτασε τα χίλια χρόνια από την εις Κύριο εκδημία και οσιακή τελευτή του πολιούχου και προστάτου μας αγίου Νίκωνος του «Μετανοείτε». Προγραμματίσαμε τότε και με επιτυχία πραγματοποιήσαμε θεολογικό συνέδριο, συνάντηση βυζαντινών χορωδιών και πολλές άλλες εκδηλώσεις σε ναούς που τιμώνται επ΄ονόματι του αγίου, με κέντρο των εορταστικών εκδηλώσεων τον περίλαμπρο Ναό του πολιούχου μας στη Σπάρτη. Εκεί πραγματοποιήθηκαν Ιερές Αγρυπνίες, Ιερές Ακολουθίες των Χαιρετισμών του Οσίου και των Μακαριστηρίων του, Ιερά Παράκληση και η κορυφαία εκδήλωση, το πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στο οποίο έλαβαν μέρος 14 αρχιερείς με προεξάρχοντα τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο. Μία από τις πιο συγκινητικές εκδηλώσεις ήταν ο υπαίθριος αρχιερατικός εσπερινός στη φερόμενη «Βασιλική του οσίου Νίκωνος» στην αρχαία Σπάρτη, που τον παρακολούθησαν χιλιάδες Σπαρτιάτες και φιλάγιοι από πολλά χωριά της Μητροπόλεώς μας. 

Πέρασαν από τότε 20 ολόκληρα χρόνια. Η νοσταλγία εκείνων των εκδηλώσεων, που ωφέλησαν όλους μας πνευματικά και αύξησαν την ευλάβειά μας στον άγιο μας και τόνωσαν την  πίστη μας στον Θεό σε ημέρες δύσκολες, μας οδήγησαν στην απόφαση να επαναλάβουμε και εφέτος και από εφέτος κάθε χρόνο αυτόν τον αρχιερατικό εσπερινό στην αρχαία Σπάρτη, εκεί που ο άγιος μας είχε τόπο λατρείας και ασταμάτητα κήρυττε τη μετάνοια και μέσα σ΄αυτή την πνευματική κολυμβήθρα αναγέννησε μυριάδες ψυχές των προγόνων μας. Στον ίδιο χώρο, που ήταν η εγκαταβίωση του αγίου μας στα τελευταία χρόνια της επίγειας ζωής του, θα συγκεντρωθούμε και εφέτος την ίδια ημέρα και την ίδια ώρα, δηλαδή στις 16 Σεπτεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα, για  να παρακολουθήσουμε τον πανηγυρικό εσπερινό με την αρτοκλασία και να ακούσουμε οικοδομητικό κήρυγμα. Έχουμε όλοι ανάγκη από πνευματική τροφοδοσία. Έχουμε ανάγκη από στήριγμα πνευματικό  και λόγο καθοδηγητικό, αφού έχουμε φθάσει στην έσχατη εξαθλίωση. Θα περιμένω όλους σας. Καλώ τα νιάτα της Σπάρτης και όλης της επαρχίας μας, για να αποδώσουμε τον οφειλόμενο σεβασμό στον πολιούχο και προστάτη μας επί χίλια και είκοσι χρόνια. Καλώ τους ώριμους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, να δώσουν το ευλογημένο «παρών», προκειμένου με την ευκαιρία αυτή να εκθέσουν στον άγιο μας τα προβλήματά τους και τους προβληματισμούς τους μαζί και τις αγωνίες τους για την οικογένειά τους, που σήμερα αντιμετωπίζει επικίνδυνο σεισμό πολλών Ρίχτερ. Προσκαλώ, ακόμη, και τους ηλικιωμένους, γιατί και αυτοί στις δύσκολες στιγμές της επίγειας ζωής τους, τις γεμάτες ανασφάλεια και αστοργία, πολύ θα ενισχυθούν και θα στηριχθούν στα αδυνατισμένα γεροντικά τους πόδια. Με χαρά σας περιμένω στις 16 Σεπτεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα στον υπαίθριο εσπερινό στην ακρόπολη της αρχαίας Σπάρτης. 

Ευχέτης προς Κύριο 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ»

immspartis.gr









  



Οδός Εμπόρων