Vekrakos
Spartorama | Οι αλλαγές για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Οι αλλαγές για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Πηγή 03/09/2018 Εκτύπωση Ελλάδα Παιδεία
Οι αλλαγές για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2019-20, δηλαδή από τα παιδιά που φέτος φοιτούν στη Β’ λυκείου
Οδός Εμπόρων

Τέσσερις ομάδες προσανατολισμού, όσα και τα επιστημονικά πεδία, σχολές ελεύθερης πρόσβασης, αλλαγές στις εξετάσεις για το απολυτήριο, κατάργηση των Λατινικών και αντικατάστασή τους από την Κοινωνιολογία, κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας, καθώς επίσης και κατάθεση μηχανογραφικού πριν από την έναρξη της Γ’ λυκείου, είναι οι βασικές βελτιώσεις στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2019-20, δηλαδή από τα παιδιά που φέτος φοιτούν στη Β’ λυκείου. 

Οι αλλαγές

  • Σχολές ελεύθερης πρόσβασης
  • Κατάργηση Λατινικών και αντικατάστασή τους από το μάθημα της Κοινωνιολογίας.
  • Κατάργηση συντελεστών βαρύτητας
  • Εμπλουτισμός των Αρχών οικονομικής Θεωρίας
  • Μείωση του μαθήματος των Θρησκευτικών (1 ώρα)
  • Τρία τα μαθήματα κατεύθυνσης αντί για τέσσερα (έξι ώρες την εβδομάδα για το κάθε ένα).
  • Τέσσερις αντί για τρεις οι ομάδες προσανατολισμού, όσα και τα επιστημονικά πεδία.
  • Κατάθεση μηχανογραφικού πριν την έναρξη της Γ’ λυκείου
  • Οι πανελλαδικές εξετάσεις που θα ακολουθούν τις απολυτήριες στα σχολεία.

Οι αλλαγές στη Γ’ λυκείου 

Η Γ’ τάξη του Λυκείου  αναμορφώνεται πλήρως και μετατρέπεται σε  προπαρασκευαστικό έτος για την ανώτατη εκπαίδευση.

Έτσι, γίνονται 4 από 3 οι ομάδες προσανατολισμού και αντικαθίσταται το μάθημα των Λατινικών με το μάθημα της Κοινωνιολογίας. Το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας εμπλουτίζεται με την κοινωνική διάσταση της οικονομίας, ενώ καταργούνται οι συντελεστές βαρύτητας. 

Κάθε ομάδα προσανατολισμού περιλαμβάνει μόνο τα μαθήματα στα οποία οι υποψήφιοι θα εξεταστούν για να πάρουν το απολυτήριο. 

Το Λύκειο, εμπλουτίζεται με τρία μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Μάθημα θρησκευτικών για μία ώρα και Φυσική Αγωγή για δύο ώρες. 

Στο Γενικό Λύκειο προστίθενται δύο επιπρόσθετες ώρες από μαθήματα επιλογής. 

Συνολικά οι ώρες είναι 29 ενώ μία ώρα κάθε εβδομάδα κάθε καθηγητής- καθηγήτρια θα δέχεται τους μαθητές. 

Ο τελικός βαθμός του απολυτηρίου 

Σχετικά με το ενισχυμένο απολυτήριο, προβλέπεται η εξέταση ενδοσχολικού τύπου σε τέσσερα βασικά μαθήματα, οι οποίες θα διοργανώνονται σε επίπεδο Περιφέρειας της χώρας. 

Στα μαθήματα «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» (συνεξετάζονται σε τρίωρη εξέταση ως κλάδοι μαθήματος), «Μαθηματικά», «Ιστορία», «Βιολογία» προβλέπεται υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα μόνο στο πρώτο τετράμηνο. Ο βαθμός του απολυτηρίου σε αυτά τα μαθήματα αποτελεί τον μέσο όρο τριών βαθμών, αυτών του πρώτου τετραμήνου, του δεύτερου τετραμήνου και της απολυτήριας εξέτασης. 

Όσον αφορά στα υπόλοιπα μαθήματα (πλην της Φυσικής Αγωγής), επιβάλλεται υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα και στο πρώτο και στο δεύτερο τετράμηνο. Ο βαθμός του απολυτηρίου σε αυτά τα μαθήματα αποτελεί τον μέσο όρο δύο βαθμών, αυτών του πρώτου και του δεύτερου τετραμήνου. 

Οι πανελλαδικές 

Οι πανελλαδικές παραμένουν όπως είναι σήμερα, με τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο. 

Παραμένουν έτσι τα τέσσερα επιστημονικά πεδία στα οποία εξετάστηκαν εφέτος οι υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας (Ανθρωπιστικών Επιστημών, Θετικών Επιστημών, Επιστημών Υγείας και Επιστημών Πληροφορικής και Οικονομικών) και τα τέσσερα βασικά μαθήματα που εξετάστηκαν ανά πεδίο. 

«Η πρόταση που σας παρουσιάζουμε διαμορφώθηκε με βάση την πρόταση του ΙΕΠ, του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία που έγινε το 2015-16, των σχετικών συζητήσεων της επιτροπής Μορφωτικων Υποθέσεων της Βουλής, με εκπαιδευτικούς φορείς και εκπαιδευτικους και μετά από συστηματική μελέτη των συστημάτων που ισχύουν σε άλλες χώρες» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, ξεκινώντας την παρουσίαση του νέου σχεδίου. 

Επίσης, τόνισε ότι είναι βασικό να υπάρξει «σαφέστατη προοπτική και μία καλά προμελετημένη μεταβατική περίοδος» και επισήμανε ότι οι αλλαγές ήταν μέρος της συνολικής αναβάθμισης και αναμόρφωσης της εκπαίδευσης, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια. 

Εφαρμογή των αλλαγών 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας, οι αλλαγές θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2019-20, δηλαδή από τη «φουρνιά» των παιδιών που φέτος θα ξεκινήσουν να φοιτούν στη Β’ λυκείου. 

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών θα εισαχθούν σε Τμήματα που θα έχουν τον ελάχιστο αριθμό των 8 μελών ΔΕΠ, που εξασφαλίζουν την αυτοδυναμία τους, θα έχουν ανανεωμένο πρόγραμμα σπουδών και θα έχουν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. 

Όλες οι παραπάνω προτάσεις αναμένεται να συζητηθούν στο επόμενο διάστημα, με ορίζοντα, όπως ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, να κατατεθεί το νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής και να ψηφιστεί τον Δεκέμβριο του 2018. 

Τέλος, πρέπει να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι οι αλλαγές αφορούν μόνο τα Γενικά Λύκεια. Όπως ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, έχουν παρθεί «σοβαρές πρωτοβουλίες για τα ΕΠΑΛ, οι οποίες θα πρέπει να σταθεροποιηθούν, μεταθέτοντας έτσι για το μέλλον το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές στα επαγγελματικά λύκεια. 

Απάντηση στον Κυρ. Μητσοτάκη 

Ερωτώμενος ο υπουργός Παιδείας για τη δέσμευση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα καταργήσει όποιες αλλαγές έχει φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία, απάντησε ότι αυτή «δεν είναι μία σοβαρή πολιτική θέση». 

«Δεν συνιστά σοβαρή πολιτική θέση το «καταργώ τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.


Οδός Εμπόρων