Vekrakos
Spartorama | «Ως πότε: Πλην Λακεδαιμονίων;» από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Ως πότε: Πλην Λακεδαιμονίων;» από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 27/08/2018 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά
«Ως πότε: Πλην Λακεδαιμονίων;» από τον Βαγγέλη Μητράκο
Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου
Οδός Εμπόρων

Κι ενώ οι Σπαρτιάτες και οι Λάκωνες έχουμε «αποκοιμηθεί» πάνω στο μαξιλάρι της διεκδίκησης του «ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ», άλλοι βάζουν τα ζητήματα του Πολιτισμού και της Ανάπτυξης του τόπου τους πάνω σε πραγματικές βάσεις, νοιάζονται επί της ουσίας, τα επεξεργάζονται ρεαλιστικά, συγκροτούν προτάσεις και τις διεκδικούν σθεναρά στα κέντρα εξουσίας μέχρι την υλοποίησή τους.

Έτσι, π.χ., οι Μεσσήνιοι έφτασαν στα πρόσφατα εγκαίνια του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου, στους παλιούς στρατώνες(!!!)  του Μαιζώνος, μέσα στο Νιόκαστρο (Ναυαρίνο)!!!

Πρόκειται για ένα Μουσείο που ΞΕΠΕΡΑΣΕ το μέγεθος και την παλαιότητα του κτηρίου ως  πρόβλημα και διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις. Όπως ειπώθηκε στα εγκαίνια:

«Είναι ένα μουσείο που συνομιλεί με τον σημερινό επισκέπτη, διευκολύνοντάς τον να ανακαλύψει τον πολιτισμό και την ιστορία παλαιότερων κοινωνιών. Και αυτό μέσα από καινοτόμους τρόπους παρουσίασης, που υποστηρίζονται από ψηφιακές εφαρμογές και εντάσσονται αρμονικά στο ιστορικό κτήριο του Μαιζώνος».

Να σημειωθεί ότι το παλιότερο κτήριο του «Αντωνοπούλειου Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου» είχε κατασκευασθεί μεταξύ 1956-1958 και λειτούργησε το 1961. Επειδή όμως ξεπεράστηκε από τις ανάγκες των καιρών, αποφασίστηκε η μεταφορά του στο Νιόκαστρο, με τη δημιουργία ενός σύγχρονων προδιαγραφών Μουσείου μέσα σε ένα παλιό κτήριο εποχής (του στρατώνες Μαιζώνος), πράγμα το οποίο ολοκληρώθηκε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Στη Σπάρτη, έχουμε  ένα Αρχαιολογικό μουσείο, κόσμημα, έργο του αρχιτέκτονα Γ. Κατσαρού, το πρώτο Ελληνικό Μουσείο που χτίστηκε σε επαρχιακή πόλη (1874-76), μέσα σ’ έναν υπέροχο κήπο, το οποίο όμως έχει  - γενικώς - εγκαταλειφθεί στη μοίρα του ενώ θα μπορούσε να έχει μετατραπεί κι αυτό σε ένα σύγχρονο κι ελκυστικό Μουσείο όπως της Πύλου αλλά και άλλων πολλών παρόμοιων παλαιών και μικρών  Μουσείων σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.

Δυστυχώς, κάθε φορά, άλλες πόλεις, μας δείχνουν με τρόπο πικρό για μας, πόσο «μικροί» και ανεπαρκείς είμαστε στο να δημιουργήσουμε  ένα καλύτερο «παρόν» και «μέλλον» για τον όμορφο και ιστορικό τόπο μας!!! 

27-8-2018 

Βαγγέλης Μητράκος


Οδός Εμπόρων