Vekrakos
Spartorama | «300 Χρόνια Όπερας», από τον Πάνο Λουμάκη και δύο σολίστ της Λυρικής, στα Κύθηρα

«300 Χρόνια Όπερας», από τον Πάνο Λουμάκη και δύο σολίστ της Λυρικής, στα Κύθηρα

Spartorama 15/08/2018 Εκτύπωση Εκδηλώσεις
«300 Χρόνια Όπερας», από τον Πάνο Λουμάκη και δύο σολίστ της Λυρικής, στα Κύθηρα
Ερμηνεύουν: η υψίφωνος Λητώ Μεσσήνη και ο βαρύτονος Νικόλας Καραγκιαούρης
Οδός Εμπόρων

Ο υψίφωνος Λητώ Μεσσήνη, ο βαρύτονος Νικόλας Καραγκιαούρης, αμφότεροι καταξιωμένοι καλλιτέχνες της Λυρικής Σκηνής ξεδιπλώνουν τα ταλέντα τους συνοδευόμενοι από τον συμπατριώτη μας πιανίστα Πάνο Λουμάκη, σε μία διαχρονική παρουσίαση ειδικά επιλεγμένων αποασπασμάτων όπερας και οπερέτας σε σκηνοθεσία Μιλτιάδη Φιορέντζη.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Ζείδωρο, στο Καψάλι Κυθήρων, την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018, στις 10 το βράδυ.

Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη συλλογική δουλειά που κάνει πρεμιέρα στο νησί της Αφροδίτης -ως να όφειλε να πρωτοπαρουσιαστεί εκεί-. Ελπίζουμε σύντομα να τους δούμε και στη Σπάρτη.
 

Λητώ Μεσσήνη, Υψίφωνος

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε μονωδία στο Ωδείο Αθηνών με την Ιουλία Τρούσσα, αποφοιτώντας με Άριστα παμψηφεί και έπαινο εξαιρετικής επίδοσης (2008). Συνέχισε σπουδές στο Στούντιο Όπερας της ΕΛΣ με τους Βαγγέλη Χατζησίμο, Χριστίνα Γιαννακοπούλου, Δέσποινα Καλαφάτη και Νίκο Βασιλείου. Έχει, επίσης, παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια με τους Άρη Χριστοφέλλη, Ζαννέτ Πηλού, Μάτα Κατσούλη, Μάρλις Πέτερσεν, Mάικλ Τσανς, Ντάγκμαρ Σελλενμπέργκερ, Ζιλ Ντενιζό, Στήβεν Κετσούλιους, Δημήτρη Καβράκο, Αντώνη Κοντογεωργίου, Χαράλαμπο Γωγιό καθώς και σεμινάρια των σκηνοθετών Αλέξανδρου Ευκλείδη και Έκτορα Λυγίζου. Έχει συνεργαστεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, τη Χορωδία τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας «Μάντζαρος» και με το πρόγραμμα «Άγονη Γραμμή Γόνιμη». Υπήρξε μέλος των φωνητικών συνόλων «Εν Φωναίς» και “Opus Animae”. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας λυρικού θεάτρου «Ραφή». Έχει συμμετάσχει με διάφορους θεσμούς ερμηνεύοντας ρόλους, όπως: Κα Λαμπρινή [Η κόρη της καταιγίδος] (Όπερες των ζητιάνων, Φεστιβάλ Αθηνών, 2011), Μόνικα [Το μέντιουμ/The medium] (Beton, 2013), Μαγκελόν [Σταχτοπούτα/Cendrillon της Π. Βιαρντό] («Ραφή» 2014/15), Βιολέττα [Τραβιάτα/La traviata], Φρασκίτα [Κάρμεν/Carmen] (Ομάδα oper(o)), Λαρίσσα [Ο θρίαμβος της Κλέλιας/Il trionfo di Clelia του Γκλουκ] (Αίθουσα Λίνμπουρι Βασιλικής Όπερας Λονδίνου) κ.ά. Συνεργάζεται με την ΕΛΣ από το 2011. Έχει ερμηνεύσει ρόλους όπως Κλαρίτσε [Ένας άντρας για όλες/L’amante di tutte] (Στούντιο Όπερας ΕΛΣ, 2012), Παρθενία [Μοντέρνα καμαριέρα] (Φουαγέ ΕΛΣ, 2014), Τρυποκάρυδος [Η πονηρή αλεπουδίτσα/Prihody lisky Bystrousky] (2014/15), Θέλω να δω τον Πάπα (2014/15), Στριφτομπόλα [Προσοχή! Ο πρίγκιπας λερώνει του Νίκου Κηπουργού] και Κοκκινοσκουφίτσα [Η Κοκκινοσκουφίτσα/Little Red Riding Hood του Σύμουρ Μπάραμπ] (Παιδική Σκηνή ΕΛΣ).


Νίκος Καραγκιαούρης, Βαρύτονος

Γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε βιολί και πιάνο στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών και μονωδία με τη Χαρά Σαβίνο στο Ωδείο Αθηνών αποκτώντας δίπλωμα. Παρακολούθησε σεμινάρια τελειοποίησης με τους Κώστα Πασχάλη, Μπίργκιτ Νικλ, Άρη Χριστοφέλλη, Δάφνη Ευαγγελάτου, Δημήτρη Καβράκο, Λαμπρινή Μπάτζιου και υποκριτική με τη Σοφία Κακαρελίδου. Απέσπασε βραβεία σε διαγωνισμούς τραγουδιού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (2004, 2006, 2010), ενώ κέρδισε την υποτροφία «Αθηνά Καρρά» της Ελληνικής Ένωσης «Βάγκνερ» για συμμετοχή στο πρόγραμμα υποτροφιών του Μπαϋρόυτ (2012). Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει σημαντικούς ρόλους σε έργα όπως Ο μαγικός αυλός [Die Zauberflote], Η νυχτερίδα [Die Fledermaus], Κάρμεν [Carmen], Εφτά θανάσιμα αμαρτήματα [Die sieben Todsunden], Το ελιξίριο του έρωτα [L’elisir d’amore], Τζάννι Σκίκκι [Gianni Schicchi], Μποέμ [La Boheme] κ.ά. Ερμηνεύει, επίσης, έργα θρησκευτικής μουσικής των Χαίντελ, Ροσσίνι, Μπαχ, Φωρέ. Ερμηνευτής της εθνικής ρωσικής μουσικής σχολής και της ελληνικής οπερέτας, είναι τακτικό μέλος της Ανδρικής Πολυφωνικής Χορωδίας του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Καρύκη (Αθήνα). Τραγούδησε στο μιούζικαλ Οι δαίμονες δίπλα στην Άννα Βίσση (2013). Εμφανίστηκε ως Κωνσταντής και Ειρηνοδίκης στην πρώτη παγκόσμια παρουσίαση της όπερας του Γιώργου Κουμεντάκη Η φόνισσα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2014-15), ως Λοχίας [Μποέμ], ως Μαρκήσιος του Ομπινύ [Τραβιάτα/La traviata] (2014-15), ως Θουνίγκα και Ντανκάιρε [Κάρμεν/Carmen] (Όπερα της Βαλίτσας), Δρ. Μπάρτολο [Ο κουρέας της Σεβίλλης/Il barbiere di Siviglia] (Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία).


Πάνος Λουμάκης

Ο Πάνος Λουμάκης γεννήθηκε στη Σπάρτη. Άρχισε πιάνο σε ηλικία 8 χρόνων στο εκεί Παράρτημα του Ελληνικού Ωδείου. Συνέχισε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη της Νόρας Λουκίδου. Τον Δεκέμβριο του 1987 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην πρώτη Συνάντηση Νέων Μουσικών της Μεσογείου που έγινε στη Μασσαλία. 

Πήρε το Δίπλωμα του με Αριστα Παμψηφεί τον Ιούνιο του 1988. Συνέχισε τις σπουδές του κοντά στην Δόμνα Ευνουχίδου και από το Σεπτέμβριο του 1989 στο Μεταπτυχιακό τμήμα της Μουσικής Ακαδημίας F. Liszt της Βουδαπέστης στην τάξη των Drafi Kalman και Gulyas Istvan. Μελέτησε ακόμη στις τάξεις μουσικής δωματίου του διάσημου Ούγγρου συνθέτη Lang Istvan και των καθηγητών Rados Ferenc, Mihaly Andras και Devics Sandor, εμφανιζόμενος σε πληθώρα συναυλιών μουσικής δωματίου, μεταξύ άλλων και στην αίθουσα Liszt, στο σπίτι-μουσείο του συνθέτη. Μελέτησε επίσης με την Τζένη Πρωτοπαπά και την Νέλλη Σεμιτέκολο.

Το Νοέμβριο του 1991 εμφανίστηκε κατόπιν διαγωνισμού ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ και σε συναυλίες μουσικής δωματίου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, μεταξύ άλλων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στα Φεστιβάλ Ναυπλίου, Λευκάδος, Ηρακλείου, Σπάρτης κα. 

Έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία. Συνεργάζεται με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Διεθνές Kαλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum, την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου Βόλου, το Εθνικό Θέατρο, την Όπερα Δωματίου Αθηνών. 

Στον τομέα της συνοδείας τραγουδιού έχει πλούσια πείρα. Έχει εργασθεί, μεταξύ άλλων, στις τάξεις μονωδίας των Μίσα Ικέουτσι-Κοντογεωργίου, Γιώργου Ζερβάνου, Μαρίνας Κρίλοβιτς, Μάτας Κατσούλη, Σόνιας Θεοδωρίδου, στα σεμινάρια Bach του Helmut Rieling (Μέγαρον Μουσικής Αθηνών), ως επίσημος συνοδός στον διαγωνισμό «Μαρία Κάλλας» του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου «ATHENAEUM», ως μουσικός εκγυμναστής σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Όπερας Θεσσαλονίκης, του Μουσικού Θεάτρου Βόλου και της Όπερας Δωματίου Αθηνών, ως μέλος της ορχήστρας σε πολλές παραγωγές Ελληνικής Οπερέτας της ΕΛΣ (Θέατρο Ακροπόλ).

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Μιλτιάδης Φιορέντζης

Ο Μιλτιάδης Φιορέντζης είναι ηθοποιός, αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν. Συνέχισε τις σπουδές του στο School of Physical Theatre του Λονδίνου. Συνεργάστηκε με το Θέατρο Άττις και τον Θεόδωρο Τερζόπουλο στις παραστάσεις Αίας, Πέρσες και Τελευταία μάσκα, συμμετέχοντας σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το 2018 σκηνοθέτησε την παράσταση "Κλάρα Σούμαν, τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας" της Μαρίας Γιαγιάννου, στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής.




  


Οδός Εμπόρων