Vekrakos
Spartorama | Ο Βραβευμένος με Nobel Αστροφυσικός George Smoot επισκέφθηκε την Αρχαία Πελλάνα

Ο Βραβευμένος με Nobel Αστροφυσικός George Smoot επισκέφθηκε την Αρχαία Πελλάνα - video

Spartorama 29/07/2018 Εκτύπωση Κοινωνία
Ο Βραβευμένος με Nobel Αστροφυσικός George Smoot επισκέφθηκε την Αρχαία Πελλάνα
«Γύρισα το τηλεσκόπιο στον ουρανό και κατέγραψα αυτό που είδα. Αυτό που μετράει κατά τη γνώμη μου είναι ο αυτοπροσδιορισμός του κάθε ατόμου σε σχέση με το περιβάλλον του και με τον κόσμο»
Οδός Εμπόρων

Πριν λίγο καιρό επισκέφθηκε τη Χώρα μας ο Αμερικανός καθηγητής Κοσμολογίας Dr. George Smoot και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Φυσικής, στα πλαίσια διάλεξης του εκπαιδευτικού προγράμματος «Διδάσκοντας το Σύμπαν», που συνδιοργάνωσε το Paris Centre for Cosmological Physics, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Ελληνική Εταιρεία Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας και το Ίδρυμα Ευγενίδου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Κατά την σύντομη παραμονή του στην Ελλάδα είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί διάφορα αξιοθέατα και αρχαιολογικούς χώρους, όπως τον Παρθενώνα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, τους Δελφούς, την Αρχαία Ολυμπία, την Σπάρτη και την Αρχαία Πελλάνα.

Απ’ όλα τα μέρη που περιηγήθηκε εντυπωσιάστηκε περισσότερο από την άψογη φιλοξενία που του επιφύλαξε ο καλός του φίλος και συνεργάτης καθηγητής Dr. Δημήτρης Σπαντίδος και από την ξενάγησή του στον Βασιλικό Τάφο του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης στην Αρχαία Πελλάνα. Ο οποίος έμεινε κυριολεκτικά έκθαμβος μπροστά σ’ αυτό το θαύμα της αρχιτεκτονικής ηλικίας 4.000 ετών, παρόλη την άθλια κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Βασιλικό Νεκροταφείο. Δεν παρέλειψε όμως να εκφράσει και την οργή του κατά των αρχαιολόγων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λακωνίας που μπάζωσαν και κατέστρεψαν έναν ασύλητο καλοδιατηρημένο Βασιλικό Τάφο που δεν είχε απολέσει η οροφή του. Αν είχε διασωθεί το σπουδαίο αυτό μνημείο θα έρχονταν νέα συγκλονιστικά ευρήματα στο φως της δημοσιότητας και θα πρόσθεταν 1.000 χρόνια επιπλέον Ιστορίας στην Αρχαία Σπάρτη, αξιοποιώντας έτσι τουριστικά την ευρύτερη περιοχή των Βορείων Δήμων.    

Επόμενη στάση μετά την Αρχαία Πελλάνα ήταν το «ΣΠΑΝΤΙΔΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ», όπου ο καταξιωμένος καθηγητής Μοριακής Ογκολογίας Δημήτρης Σπαντίδος δημιούργησε έναν χώρο – Τέμενος στην Ελληνική Ιστορία μέσα στην καρδιά του Ταϋγέτου. Παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Νομπελίστα με ντόπια προϊόντα της περιοχής, όπου ο ίδιος δήλωσε λάτρης της Ελληνικής Κουζίνας και του λακωνικού ελαιολάδου. Στη συνέχεια περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ιδιωτικού πολιτισμικού πολυχώρου και ζήτησε να φωτογραφηθεί μαζί με τον κ. Σπαντίδο μπροστά στο μαρμάρινο ανάγλυφο του Λακεδαιμόνιου Ποιητή και Μουσικού Αλκμάν που πρώτος, είκοσι επτά αιώνες πριν, διατύπωσε τη θεωρία της Κοσμογονίας, την οποία πειραματικά απέδειξε ο κορυφαίος Αστροφυσικός στον κόσμο.

Ο καθηγητής George Smoot είναι καθηγητής Φυσικής, Κοσμολόγος, γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου του 1945 στο Yukon της Φλόριντα. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στα Μαθηματικά και τη Φυσική το 1966, καθώς και την διδακτορική του διατριβή (PhD) στο τομέα της Φυσικής το 1970, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT). Είναι ταυτόχρονα σε τρεις ηπείρους Αμερική, Ευρώπη και Ασία, καθηγητής και διευθυντής εργαστηρίων αστροφυσικής στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.  

Το 2006 κέρδισε το βραβείο NOBEL™ Φυσικής, από κοινού με τον καθηγητή John Mather, για την έρευνά τους που οδήγησε στην «ανακάλυψη της μορφής μελανού σώματος και της ανισοτροπίας της κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου». Οι έρευνες αυτές συνέβαλαν ώστε οι θεωρίες του Πληθωριστικού Σύμπαντος και της Μεγάλης Έκρηξης να αποκτήσουν ακόμη ισχυρότερα ερείσματα.

«Δεν κατάφεραν να αποδείξουν τη θεωρία του Μπιγκ Μπανγκ, αλλά την ενίσχυσαν σημαντικά», δήλωσε τότε ο πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ για τη Φυσική κ. Per Carlson, «Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του αιώνα. Βελτιώνει τη γνώση μας σχετικά με τη θέση μας στο σύμπαν». Η Σουηδική Ακαδημία χαρακτήρισε τον John Mather κινητήριο δύναμη πίσω από το δορυφορικό πρόγραμμα COBE της NASA, ενώ ο George Smoot έκανε τις μετρήσεις μικρών διακυμάνσεων στη θερμοκρασία της συμπαντικής ακτινοβολίας «αρχαίο φως». «Οι πολύ λεπτομερείς παρατηρήσεις που έκαναν οι βραβευθέντες μέσω του δορυφόρου COBE, έπαιξαν βασικό ρόλο στην εξέλιξη της σύγχρονης κοσμολογίας σε μια συγκεκριμένη επιστήμη», αναφέρει η Σουηδική Ακαδημία σε ανακοίνωσή της.

Το Nόμπελ συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο ενός εκατομμυρίου δολαρίων, αλλά ο κ. Smoot δώρισε το δικό του μισό σε υποτροφίες νέων που ήθελαν να ασχοληθούν με την επιστήμη. Αμέσως μετά την βράβευσή του είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Γύρισα το τηλεσκόπιο στον ουρανό και κατέγραψα αυτό που είδα. Αυτό που μετράει κατά τη γνώμη μου είναι ο αυτοπροσδιορισμός του κάθε ατόμου σε σχέση με το περιβάλλον του και με τον κόσμο», δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την ανιδιοτελή του αγάπη για την Επιστήμη.

Από το 1994, είναι καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας, και ερευνητής στο Εθνικό Εργαστήριο Λώρενς στο Μπέρκλεϋ. Παράλληλα, διδάσκει Φυσική στο Πανεπιστήμιο Diderot της Γαλλίας από το 2010, και είναι Επίτιμος καθηγητής του Παν/μίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χόνγκ Κόνγκ από το 2016. Επίσης, ο καθηγητής Smoot εξελέγη Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και έχει τιμηθεί από πολλά πανεπιστήμια διεθνώς, με την αναγόρευση του ως επίτιμου διδάκτορα. Εκτός αυτών, του έχει απονεμηθεί το βραβείο Gruber στην Κοσμολογία (2006), το Μετάλλιο Daniel Chalonge της Διεθνούς Σχολής Αστροφυσικής (2006), το Μετάλλιο Αϊνστάιν (2003), καθώς και το Μετάλλιο Oersted (2009), για την συνεισφορά του στη διδασκαλία της Φυσικής. Το 1994, εξέδωσε το βιβλίο με τίτλο: Wrinkles in Time (Ρυτίδες στο Χρόνο), με σκοπό να εμπνεύσει τις νέες γενιές να ασχοληθούν με την Επιστήμη.

Απολαύστε μια μίνι συνέντευξη του Νομπελίστα κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Λακωνία.

Φωτογραφίες & video: Νίκος Μπακής











  



Οδός Εμπόρων