Vekrakos
Spartorama | Δωρεά 150.000 δολαρίων στο Άσυλο Ανιάτων, από το αείμνηστο ζεύγος των Ηλία και Ασπασίας Κουμουτζή

Δωρεά 150.000 δολαρίων στο Άσυλο Ανιάτων, από το αείμνηστο ζεύγος των Ηλία και Ασπασίας Κουμουτζή

Ν.Μ. 28/07/2018 Εκτύπωση Εκκλησία Κοινωνία
Δωρεά 150.000 δολαρίων στο Άσυλο Ανιάτων, από το αείμνηστο ζεύγος των Ηλία και Ασπασίας Κουμουτζή
Ομογενών μας που έζησαν και εργάστηκαν στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ
Οδός Εμπόρων

Το 1963 ο Ηλίας Κουμουτζής (σε μεγάλη σχετικά ηλικία) παντρεύτηκε την Ασπασία Δημητροπούλου και εγκαταστάθηκαν στην Βαλτιμόρη των Η.Π.Α., όπου, έτσι κι αλλιώς υπήρχαν ήδη εγκατεστημένοι πολλοί συγγενείς και από τις δυο οικογένειες. 

Ο Ηλίας ασχολήθηκε με τα εστιατόρια και το ζευγάρι ζούσε καλά, χωρίς όμως ποτέ να αποκτήσει μεγάλη περιουσία. 

Το 1972 επέστρεψαν στην πατρίδα τους τη Σπάρτη, ενώ, όταν τα οικονομικά και η υγεία τους το επέτρεπαν, επισκέπτονταν για μήνες τις ΗΠΑ. 

Όσο ζούσαν στη Σπάρτη, το 1983, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος θεμελίωσε το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων «Ο Άγιος Παντελεήμων». Πίστεψαν στο ίδρυμα και στο ποιμενάρχη και αποφάσισαν να βοηθήσουν με τον καλύτερο τρόπο που μπορούσαν. Στο όνομα του Ηλία είχαν αγοράσει ένα πακέτο μετοχών. Θα το χρειαζόντουσαν για να ζήσουν τα γηρατειά τους. Δεν μπορούσαν να το δωρίσουν άμεσα στο Ίδρυμα. 

Έτσι σκέφτηκαν το παρακάτω σχήμα: Ήδη από το 1985 ο Ηλίας συνέταξε διαθήκη, με όλους τους τύπους και τους νόμους που η ιδιάζουσα αυτή δωρεά απαιτούσε. Μετά τον θάνατό του οι μετοχές δεν θα ρευστοποιούνταν. Το μέρισμα κάθε χρόνο θα το ελάμβανε η σύζυγός του Ασπασία εφ΄ όρου ζωής της. Μετά τον θάνατο της Ασπασίας οι μετοχές θα ρευστοποιούνταν από τους Αμερικανούς trustees και τα μετρητά που θα προέκυπταν θα κατατίθεντο στην Ελλάδα, στον λογαριασμό του Ασύλου Ανιάτων. 

Ο Ηλίας απεβίωσε το 1990. Μέχρι το 2017 η Ασπασία έζησε μια αξιοπρεπή αλλά μετρημένη ζωή στην Ελλάδα, χωρίς ποτέ να αλλάξει γνώμη για την δωρεά που είχε συμφωνήσει να κάνει ο σύζυγός της 32 χρόνια πριν. 

Οι κοντινοί συγγενείς τίμησαν την επιθυμία τους. Μετά τον θάνατο της έστειλαν όλα τα απαραίτητα χαρτιά στην Αμερική ώστε να υλοποιηθεί η δωρεά του ζεύγους. 

Το portfolio των μετοχών ήταν επαγγελματικά επιλεγμένο (εταιρείες του τηλεπικοινωνιακού και χρηματοπιστωτικού χώρου που είχαν έκτοτε γιγαντωθεί), έτσι που το καθαρό ποσό που προέκυψε και κατέληξε στον τραπεζικό λογαριασμό του Ασύλου να είναι της τάξεως των 150.000 Αμερικανικών δολαρίων. 

Ας αναβιώσουμε για λίγο στο νου μας (εν είδει μνημοσύνου) το θεοσεβούμενο αυτό ζευγάρι, που τους κόπους μιας ζωής, χωρίς να ζητά πολυτέλειες για τον εαυτό του, και κυρίως χωρίς να ζητήσει την παραμικρή αναγνώριση για τη πράξη του (κανένας όρος δεν υπήρχε στην διαθήκη), τους διέθεσε -δείχνοντας απόλυτη πίστη και εμπιστοσύνη στον ποιμενάρχη μας, σε εκείνα τα πρώτα δύσκολα χρόνια- για να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλουν τα Ιδρύματα της τοπικής Εκκλησίας μας. 

Την δωρεά ανακοίνωσε μόλις εχθές 27/7/2018, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος στο Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, που εδρεύει στη Μαγούλα, κατά τον εορτασμό του προστάτη του Αγίου Παντελεήμονα. Ακολούθησε το καθιερωμένο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των δωρητών και ευεργετών του Ιδρύματος.

Ν.Μ.



  



Οδός Εμπόρων