Vekrakos
Spartorama | Συγκλονιστική η συμμετοχή των Λακώνων στην πορεία για τη Μακεδονία, την Πέμπτη 28/6/2018

Συγκλονιστική η συμμετοχή των Λακώνων στην πορεία για τη Μακεδονία, την Πέμπτη 28/6/2018 - video

Spartorama 30/06/2018 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία
Συγκλονιστική η συμμετοχή των Λακώνων στην πορεία για τη Μακεδονία, την Πέμπτη 28/6/2018
Η Σπάρτη, αντάξια της ιστορίας της, έδειξε τον παλμό της σε όλη την Ελλάδα
Οδός Εμπόρων

Με μεγάλη συμμετοχή λαού από όλες τις γωνιές της Λακωνίας, όλων των ηλικιών και επαγγελμάτων, χωρίς καμία κομματική χροιά, με λάβαρα τις σημαίες της Ελλάδας, του Βυζαντίου, της Μακεδονίας και της Μάνης πραγματοποιήθηκε η πορεία διαμαρτυρίας για το ζήτημα της Μακεδονίας, το απόγευμα της Πέμπτης 28 Ιουνίου, στη Σπάρτη. 

Σπαρτιάτισσες και Σπαρτιάτες, Ελληνίδες και Έλληνες, νέοι, γέροι, παιδιά, γυναίκες, άνδρες, πολίτες, στρατιωτικοί, και ιερείς ξεκίνησαν από το άγαλμα του Λεωνίδα και μέσω της οδού Κων/νου Παλαιολόγου κατέληξαν στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης. 

Το κεντρικό μήνυμα ήταν: «Η Μακεδονία είναι Ελλάδα» 

Με συνθήματα όπως: «Ελλάς, Ελλάς, η Ταν η επι Τας», «Ελλάς, Ελλάς, Ορθοδοξία, Ελλάς, Ελλάς, Μακεδονία»  και «Σας το φωνάζει η Σπάρτη και όλη η Λακωνία, κάτω τα χέρια απ’ τη Μακεδονία», οι διαδηλωτές ζήτησαν την ανατροπή της συμφωνίας με το κρατίδιο των Σκοπίων και ανάρτησαν μεγάλο πανό με τίτλο: «Η Μακεδονία είναι Ελλάδα» σε κεντρικό κτίριο της Σπάρτης επί της πλατείας, ώστε να φαίνεται από παντού. 

Ειδικά θα πρέπει να μνημονεύσουμε την παρουσία του πατρός Γεωργίου Μπλάθρα του οποίου η βιβλική μορφή και η εμβληματική φωνή -ψάλλοντας «τη Υπερμάχω»- έγινε το σύμβολο, αυτής της μεγαλειώδους -για τα δεδομένα της πόλης- πορείας.

------

Δείτε παρακάτω την ομιλία που διαβάστηκε στην κεντρική πλατεία Σπάρτης, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Μακεδονία:

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στην Κεντρική πλατεία της Σπάρτης, εμείς οι πατριώτες Λάκωνες, να διαμαρτυρηθούμε για την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στο κρατίδιο των Σκοπίων. 

Ακομμάτιστα, χωρίς κανένα πολιτικό μανδύα ενδεδυμένοι, με τις σημαίες της Ελλάδας, του Βυζαντίου και της Μακεδονίας ως  λάβαρα, δηλώνουμε: 

  • Έτσι όπως αγαπάμε, σεβόμαστε, τιμάμε και υπερασπιζόμαστε την μάννα μας, έτσι ακριβώς αγαπάμε, σεβόμαστε και τιμάμε την πατρίδα μας και θα την υπερασπιστούμε με όλους τους τρόπους και τα μέσα που έχουμε στην διάθεσή μας, μέχρις εσχάτων. 
  • Σεβόμενοι τους Αγώνες των μακεδονομάχων, πολλοί από τους οποίους ήταν Λάκωνες, είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους εκχώρηση της έννοιας Μακεδονία (όνομα, εθνότητα, γλώσσα) σε οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε τίμημα. 

Σήμερα διαμαρτυρόμαστε και αναρτάμε το πανό μας σε κεντρικό σημείο της πόλης. Αύριο, και όποτε κρίνουμε απαραίτητο, θα διαδηλώσουμε, και όποτε χρειαστεί θα ξαναδιαδηλώσουμε, για την ακύρωση αυτής της αναξιοπρεπούς και επικίνδυνης συμφωνίας στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση της χώρας, χωρίς να έχει την συγκατάθεση και συναίνεση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού. 

Καλούμε: 

  1. Την κυβέρνηση της χώρας να επανεξετάσει τη θέση της και να ακυρώσει τη συμφωνία, ή κατ’ ελάχιστον, να σεβαστεί τις αντιδράσεις του Ελληνικού λαού και να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την έγκριση ή όχι της συμφωνίας, από την ανώτατη αρχή της δημοκρατίας μας, τον Ελληνικό λαό. 
  2. Τα Δημοτικά Συμβούλια και των πέντε Δήμων της Λακωνίας, να φέρουν το θέμα προς συζήτηση σε έκτακτη συνεδρίαση τους, και να πάρουν σαφή θέση, θετική ή αρνητική απέναντι στην επώδυνη συμφωνία της κυβέρνησης με το κρατίδιο των Σκοπίων. 
  3. Την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας να προκαλέσει με ειδική συνεδρίαση των Περιφερειακών Συμβούλων Λακωνίας την έκφραση σαφούς θέσης για το ζήτημα, όπως παραπάνω. 
  4. Τον βουλευτή Λακωνίας της συμπολίτευσης, να αφουγκραστεί για λίγο το κύμα αγανάκτησης του Λακωνικού αλλά και ολόκληρου του Ελληνικού λαού, και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όπως αρμόζει ιστορικά σε έναν αληθινό Λάκωνα. 
  5. Τους βουλευτές Λακωνίας της αντιπολίτευσης να επιστρατεύσουν κάθε πολιτικό μέσο και εργαλείο που διαθέτουν ώστε να ακυρώσουν εν τη γενέσει της την συμφωνία και να διασφαλίσουν την καταψήφιση της, αν και εφόσον περάσει ποτέ από την Ελληνική Βουλή. 
  6. Τον Λακωνικό λαό να συνεχίσει να αγωνίζεται, δικαιώνοντας τους αγώνες των προγόνων του, αντλώντας δύναμη από την παρακαταθήκη που το όνομα Λακωνία εκπέμπει διαμέσου των αιώνων. 

Η Μακεδονία είναι Ελλάδα

Η Λακωνία δηλώνει Μακεδονία»

-------

Δείτε επίσης το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ευρώτα:

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ευρώτα με θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης: «Mη χρήση του όρου «Μακεδονία» επουδενί  (σε σύνθετη ονομασία ή παράγωγα αυτού) στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων» ψηφίστηκε με πλειοψηφία το παρακάτω ψήφισμα: 

«Δια του παρόντος ψηφίσματος, 

το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα, καταγγέλλει την απόφαση των εντεταλμένων οργάνων της πολιτικής ηγεσίας, τα οποία ανεξαρτήτως της ιδιότητας του θεσμικού τους τίτλου, συναίνεσαν, εφηύραν ή επινόησαν, τον (κατά τον ηπιότερο χαρακτηρισμό) αδόκιμο τίτλο «ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», προσδίδοντας στον γνωστό γειτονικό τεχνητό – σλαβικό κρατίδιο, μια προαιώνια ελληνική ονομασία μέσω της οποίας τα σλαβικά φύλλα που το αποτελούν, απέκτησαν «Εθνική Ταυτότητα» εκ του μη όντως. 

Οι οποιεσδήποτε πολιτικές αιτιάσεις γι’ αυτή την παραχώρηση, είναι δυσανάλογες του ιστορικού  και πολιτισμικού ειδικού βάρους που φέρει το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, το οποίο είναι γηγενές και αυτόχθονα ελληνικό, μη φέροντας μπροστά του ή πίσω του κανέναν επιθετικό προσδιορισμό. 

Ως Έλληνες και ως Λάκωνες, που η μακραίωνη ιστορία μας δεν μας επιτρέπει να φοβόμαστε τον φόβο, θεωρούμε, ότι ακόμα κι αν αυτό το «δώρο» δεν επισύρει εκ μέρους των Σλάβων γειτόνων μας αλυσίδα διεκδικήσεων, (πράγμα παντελώς αμφίβολο), θα βαραίνει τις συνειδήσεις ημών αλλά και των επερχόμενων γενεών, οι οποίες θα μας χρεώνουν την επαίσχυντη αυτή πράξη. 

Τέλος επισημαίνουμε, ότι οι πολιτικές εντολές προς τις αστυνομικές δυνάμεις, για την αντιμετώπιση με τέτοιο τρόπο ελλήνων πολιτών, οι οποίοι ειρηνικά διαμαρτυρήθηκαν για το μείζον αυτό ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ, χαρακτηρίζεται τουλάχιστον αλγεινή, όταν εγκληματικές πράξεις γενικευμένης βίας (από γνωστούς αγνώστους), αστυνομεύονται χλιαρά. 

Καλούμε λοιπόν, την Κυβέρνηση, έστω και την ύστατη ώρα να αποσύρει την απαράδεκτη συμφωνία με το Κράτος των Σκοπίων. Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα να σταθούν στο ύψος των εθνικών περιστάσεων και να σεβαστούν την ιστορία μας και την βούληση εκατομμυρίων Ελλήνων, στην Ελλάδα και σε όλη την Υφήλιο. 

Το όνομα Μακεδονία δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ως συνθετικό, ούτε ως παράγωγο στο όνομα της Γείτονος Χώρας».

-------

Όσον αφορά τον αριθμό των συμμετεχόντων στην πορεία οι εκτιμήσεις όπως είναι φυσικό κυμαίνονται και είναι από 800 έως και 1500 διαδηλωτές.

Θα επιχειρήσουμε κι εμείς μια εκτίμηση:
Στο βίντεο που ακολουθεί θα παρατηρήσετε ότι η κάμερα στην αρχή της πορείας ακινητοποιείται στο 4:52 και αφήνει την πορεία να περάσει από μπροστά της. Η πορεία τελειώνει γύρω στο 9:50 δηλαδή περίπου μετά από 5 λεπτά. Με ένα κανονικό βάδισμα σε 5 λεπτά ένας άνθρωπος διανύει γύρω στα 400 μέτρα.  Αν υποθέσουμε ότι το μέσο πλάτος της πορείας ήταν 5 μέτρα, τότε η πορεία από τον Λεωνίδα προς την πλατεία κάλυπτε εμβαδόν 2000 τ.μ. Με την υπόθεση ότι κάθε διαδηλωτής κάλυπτε κατά μέσον όρο δυο τετραγωνικά μέτρα, καταλήγουμε ότι οι διαδηλωτές που ξεκίνησαν από το άγαλμα του Λεωνίδα προς την κεντρική πλατεία ήταν περίπου χίλιοι. Με την υπόθεση ότι ένα επιπλέον 20 τοις εκατό πλήθος ατόμων προστέθηκε στην πλατεία, καταλήγουμε ότι η συγκέντρωση στην πλατεία αριθμούσε πάνω από 1200 άτομα.
Σημείωση: Όποιος θέλει φυσικά μπορεί να μετρήσει τους διαδηλωτές από το βίντεο. Παρατηρείστε και αυτούς που βαδίζουν στο πεζοδρόμιο. Σίγουρα είναι παραπάνω από ότι μας δίνει ο πρόχειρος αυτός υπολογισμός.



























   


Οδός Εμπόρων